Oude verhalen – Annie, Tjaak en Netty

Hoe ging het korfbal lang geleden? Hoe was het korfbal vroeger bij SAMOS of DVS? Wat gebeurde er bij Synergo? We zoeken oude verhalen voor #100jaarkorfbalinUtrecht en #25jaarSynergo. Deze keer oude verhalen óver Annie de Vos, Tjaak Blokker en Netty van Leeuwen, drie iconen van SAMOS en Synergo.

Annie (1923-2019), Tjaak (1923-2015) en Netty (1925-2006), Synergo’s drie jonge oude dames die altijd langs het veld wedstrijden keken, op het veld of in de zaal. Als vaste supporters moedigden ze álle teams aan. Welk team, dat maakte hen niet uit.

Wat wel uitmaakte, waren de houten rode klapstoelen. Die paar leden die een keer gepróbeerd hebben op hún stoel te zitten, hebben dat wel gehoord. Dat moest je niet wagen! Er kwamen eerst nog losse kussentjes bij, terwijl later de klapstoelen zijn vervangen door witte tuinstoelen, omdat deze iets meer zitcomfort hadden.

Drie Synergo-oma’s, onze trouwste supporters die er altijd waren. In die tijd kende iedereen ze en nieuwe leden moesten natuurlijk altijd even met ze kennismaken.

Ze hebben niet zomaar iets betekend voor SAMOS/ Synergo en het korfbal. Daarom deze oude verhalen óver Annie, Tjaak en Netty.

Annie, Tjaak en Netty

Annie was Bouwlid (1981) en ontving de gouden SAMOS-speld bij 50 jaar lid in 1986.

Tjaak was Lid van Verdienste (1953), Erelid (1961), Bouwlid (1981) en ontving de gouden SAMOS-speld bij 50 jaar lid in 1986. Daarnaast was ze Lid van Verdienste van de KNKV-afdelingen Oost en Noord-West en had ze het Ereteken KNKV, de Steenis medaille en de Steenis Beker (1972).

Netty was Bouwlid (1981), Lid van Verdienste (1971), Erelid (1991) en ontving de gouden SAMOS-speld bij 50 jaar lid in 1996.

Annie

Toen Annie in 2016 maar liefst 80 lid van SAMOS/ Synergo was, vertelde voorzitter Anne dat Annie ook op haar 93e nog steeds haar contributie trouw betaalde! Annies antwoord daarop was: ‘Anders mocht ik die 80 jaar niet vieren’.

De contributie was in die SAMOS-tijd 25 guldencent per maand, vertelde Annie.

Op hoge leeftijd was Annie nog aanwezig bij de opening van de nieuwe sporthal en kantine in 2019. Ze opende de sporthal officieel.

Tjaak

Doordat Tjaak trouwde en moest stoppen met werken, stortte ze zich vol toewijding op het vrijwilligerswerk.

Elke club heeft een hart nodig en kernwaarden waar ieder clublid zich bij thuis voelt. De kernwaarden van Tjaak waren respect, gelijkwaardigheid, welkom voelen en welkom zijn. Deze zijn verankerd in de vereniging en in het Synergo-motto: ‘Synergo dat zijn wij’.

Tjaak straalde gelijkwaardigheid en openheid uit voor iedereen die het veld opliep. Daarmee gaf ze iedereen het gevoel dat hij of zij erbij hoorde en thuis was. Ze sprak met iedereen en had voor iedereen een aanmoediging, een compliment of een tip. Op zaterdag, op zondag, bij het 10e en bij het 1e en bij de jeugd.

En Tjaak was altijd geïnteresseerd in al die Synergo-leden. ‘Ik ben blij dat ik in de vereniging ben, want anders word je zo oud’, zei ze iedere keer, terwijl ze dan je hand lang vasthield met haar koude handen….

Ik ben blij dat ik in de vereniging ben, want anders word je zo oud

Netty

Al snel na haar lidmaatschap van SAMOS typte Netty het SAMOS-nieuws en dat heeft ze jaren gedaan. Ze typte foutloos, blind en hard. Speciaal voor het Synergo-nieuws had ze later nog een nieuwe maar wel ouderwetse typemachine gekocht.

Verder hielp Netty altijd mee; pannenkoeken bakken voor het schoolkorfbal, sieraden en grammofoonplaten verkopen tijdens de rommelmarkt. Of vlaggen maken voor Synergo. Ze is daarvoor drie keer tevergeefs naar de lapjesmarkt gegaan, omdat de koopman niet de goede kleur bij zich had.

Ze was enorm teleurgesteld toen de vlaggen na de zomer gestolen waren. Maar dan maakte Netty gewoon weer nieuwe!

Toen ze oliebollen bakte voor de vereniging, was haar keukenmachine niet bestand tegen het mixen van het beslag voor honderden oliebollen. Hij ging kapot en kon gelukkig nog worden gerepareerd.

Menig uurtje heeft ze de kantine geschilderd en met allerlei mogelijke en bijna onmogelijk karweitjes geholpen tijdens de bouw van de SAMOS-clubhuizen. Niets was haar te veel. En wat was het een mooi gebaar dat Netty ook nog een geldbedrag uit haar erfenis aan Synergo gaf!

Korfbal

Annie begon met korfbal toen ze 13 jaar was. Later speelde ze samen met haar man Jan de Vos in een team. Volgens haar waren de hoogtepunten de kampioenschappen. ‘In die tijd had je ook geen telefoon, auto of televisie. Dus je kon ook nooit afbellen, want niemand had telefoon’, vertelde ze in de krant.

In 1939 speelde Tjaak op dertienjarige leeftijd in het eerste van SAMOS, drie jaar nadat ze lid werd. Ook zij speelde samen met haar latere man Jan Blokker in één team.

Toen Tjaak een keer een beslissingswedstrijd op zóndag moest spelen, liet ze haar Christelijke werkgever ook duidelijk merken dat ze die beslissingswedstrijd gewoon zou spelen. Op haar 87e vertelde ze dat ze toch wel teleurgesteld was dat ze wéér niet geselecteerd was voor Synergo 1…

Netty ging in 1946 als 21-jarige via haar man en SAMOS-voorzitter Jo van Leeuwen korfballen. Ze is niet zo goed geworden als haar beide vriendinnen, maar dat gaf voor haar helemaal niet. Tot 1964 heeft ze met veel plezier en inzet gespeeld en het korfbal als familiesport en de vereniging gaven haar altijd een buitengewoon tof gevoel.

Oude verhalen

In augustus 2011 schreef Tjaak haar oude verhalen over Synergo en SAMOS op papiertjes. Later hebben we er nog een boekje met Tjaaks oude verhalen van gemaakt.

Haar verhalen zijn misschien onbewust zo’n beetje de voorloper van de oude verhalen over 100 jaar korfbal in Utrecht en 25 jaar Synergo.

75 en 80 jaar lid

Op 18 juni 2011 vierde Synergo dat Annie en Tjaak beiden 75 jaar lid waren van SAMOS/Synergo. En in 2016 was Annie zelfs 80 jaar lid!

Wens voor Synergo

Jullie clubliefde en nagedachtenis blijven voortleven in Synergo. Bedankt lieve Annie, Tjaak en Netty!

Sander, Renske en Anne.

Zie ook