Synergo, dat ben ik! – David

Vrijwilligerscoördinator Freek zet vrijwilligers in het zonnetje (#SynergoVIHZ).

David Kwant is bestuurslid.

Ha David! In de podcast hoorde ik dat er meer interviews met vrijwilligers moesten komen, nou daar zitten we! Een heel bekend gezicht binnen Synergo, maar toch maar even voorstellen?

Ik ben David Kwant. Sinds ik 6 ben (toch alweer even geleden) korfbal ik bij Synergo en ben nu speler van Synergo 1. Daarnaast ben ik altijd als vrijwilliger actief geweest, momenteel als bestuurslid.

Het bestuur? Is dat niet meer iets voor grijze oude mannen?

Nee joh, dat is juist heel erg leuk! Natuurlijk zijn er ook wel eens onderwerpen die wel heel algemeen zijn, maar vaak proberen we juist leuke nieuwe dingen te bedenken. Zo proberen we ervoor te zorgen dat Synergo echt voor iedereen is, ook voor de jongere generatie.

Als trainer of commissielid was ik altijd heel praktisch bezig. In het bestuur neem je juist een beetje afstand van de dagelijkse praktijk. Je kijkt als het ware vanuit een helikopter wat er goed gaat en waar nog verbeterpuntjes liggen. Dat overzicht over alles wat er bij Synergo gebeurt vind ik juist heel interessant.

Oké, snap ik! Maar krijg je niet heel vaak te maken met gemopper en kritiek? Jullie zijn tenslotte ook maar vrijwilligers…

Natuurlijk zijn er wel eens klachten, maar dat mag ook. We willen als bestuur graag zichtbaar zijn en dan is het fijn dat leden de weg naar het bestuur weten te vinden. Soms hoort een vraag eigenlijk niet bij ons, maar dan is het fijn om iemand door te verwijzen naar de juiste persoon.

En ik heb altijd in mijn achterhoofd dat mensen zich sneller uitspreken over wat niet goed gaat dan over dingen die heel goed gaan. Als je dan een keer een compliment krijgt, proberen we dat wel extra sterk te voelen. Daarbij zijn er sinds ik in het bestuur zit pas een handjevol echte problemen geweest, dus eigenlijk gaat het hartstikke goed!

Als vrijwilliger leer je vaardigheden waar je in je verdere leven ook wat aan hebt

Belangrijk dus om ook de complimenten vaak uit te blijven spreken! Maar er is ook vast nog wel wat te verbeteren. Waar werken jullie nog aan?

We zouden graag nog beter zichtbaar maken wat het bestuur doet. We zijn vaak aanwezig maar we merken toch dat niet iedereen een goed beeld heeft waar het bestuur mee bezig is of wie je waarvoor kunt benaderen.

Daarnaast hebben we onlangs besproken dat we onze vrijwilligers beter zichtbaar willen maken en laten zien dat onze vereniging helemaal op hen draait. Ik vind dat Synergo fantastische vrijwilligers heeft, dat mag best wat meer gezien worden!

Tot slot: wat zou je mee willen geven aan mensen die misschien wel iets willen doen als vrijwilliger, maar nog twijfelen?

Alle vrijwilligerstaken die ik heb gedaan vond ik leuk en waren erg gezellig. Je leert veel nieuwe mensen kennen, maakt nieuwe vrienden en leert ook nieuwe vaardigheden waar je in je leven wat aan hebt. Zo heb ik in de loop van de jaren geleerd hoe je plannen maakt en uitvoert, hoe je kleding handig inkoopt en hoe je een slechtnieuwsgesprek voert, allemaal bij Synergo.

En ja, natuurlijk kost het wel wat tijd, maar er zijn maar weinig taken waar je meer dan een paar uur per week voor nodig hebt.

Wat ontzettend fijn dat jij en de rest van het bestuur zo veel energie stoppen om Synergo nog mooier te maken. Dankjewel David!

Freek.

Zie ook