Oude verhalen – Joke

Hoe ging het korfbal lang geleden? Hoe was het korfbal vroeger bij SAMOS of DVS? Wat gebeurde er bij Synergo? We zoeken oude verhalen voor #100jaarkorfbalinUtrecht en #25jaarSynergo. Deze keer oude verhalen van Joke Jansen-Visch.

Joke (1962) is op zaterdagochtend op het veld te vinden voor de lessen korfbalgym aan peuters en kleuters. Bovendien staat ze vaak als lid van de foodcie in de keuken van de kantine om onder andere haar beroemde roti-gerecht te bereiden.

Naast het korfbalveld organiseerde Joke samen met José Vleeshouwer jaarlijks het familietoernooi, ‘met barbecue!’. In het veld proberen we in de recreantenwedstrijden haar aloude schijnbeweging waarmee ze vele dames voorbijloopt om een doorloopbal te nemen: de Joke-shuffle!

Joke

Toen Joke een jaar of 19 was, typte ze mee aan het SAMOS-krantje. Ook zat ze in de jeugdactiviteitencommissie en heeft ze een aantal jaar het wedstrijdsecretariaat voor de senioren verzorgd: ‘Dan waren er wel eens eigenwijze trainers van het eerste, die ondanks de met de TC gemaakte afspraken gemaakt zelf reserves vroegen. Dat ging dan niet goed omdat zij dan zelf spelers stiekem hadden weggemoffeld naar S1. Het gevolg was toen dat S2 mensen tekort had. Ik heb na zoveel keer zo’n trainer eens “teruggepakt” door de afspraken te volgen en zelf niets te regelen. Toen had het eerste mensen tekort.’

Volgens Joke spreekt bardiensten natuurlijk voor zich als vrijwilligerstaak. ‘Fluiten deed ik alleen als er op het laatste moment toch geen scheidsrechter kwam opdagen. En ik floot bij het schoolkorfbaltoernooi, dat durfde ik nog wel aan. Wat ik het leukste vind, is training geven en coachen aan de jongste jeugd. Bij Synergo deed ik dat samen met Gerard van de Plaats.’

Korfbal

‘Ik begon met korfbal toen ik 7 jaar was. Ik woonde in de Hoogstraat, vlak achter het veld. Samen met een vriendinnetje hebben we een paar keer meegetraind. Zij is gestopt en ik ben gebleven. Ik begon in de P7. Er waren 8 pupillenteams; we hadden een grote jeugdafdeling.

Rond de B aspiranten leerde ik Ineke kennen. Zij zat in het talententeam en ik ging dan mee als reserve. Ik zat niet altijd in de gemakkelijkste teams om te trainen en coachen. In mijn juniorentijd speelde SAMOS in de hoofdklasse en kreeg ik trainers uit de selectie, zoals Frank Backx, Cees Vreeken. Frank verzorgde de teamtrainingen en Cees gaf specifieke individuele trainingen. Dat deden ze heel goed. Van hen heb ik heel veel geleerd, vooral verdedigen.’

In de senioren kwam Joke in S4. ‘We waren “maar het vierde” en speelden wel reserve eerste klasse. Tegen allemaal eerste teams, zoals onder andere VOGEL en SKV. Ook daarvan heb ik heel veel geleerd, waaronder ook vieze dingen en fysiek spel. Tegen Soesterkwartier speelde ik eens tegen hét talent van Amersfoort ofzo. Oké, ik had een goede dag; ik gaf haar geen centimeter ruimte en scoorde zelf 2 keer. Zij kon niets en ging huilend het veld af.’

Als je weet waar je moet staan, hoef je minder te lopen

‘Ik was altijd heel fanatiek, had een goed afstandschot, was heel goed in verdedigen en liep voor alles. En als je weet waar je moet staan, hoef je minder te lopen. Toen SAMOS 1 degradeerde, gingen veel spelers weg en kwam ik uiteindelijk in de selectie, in het tweede. Niet zozeer vanwege mijn techniek, maar vooral op inzet en fanatisme. Ik had natuurlijk wel een goed schot, dat is een kwestie van trainen. Nu laten we focus op de techniek veel meer los. Toen kon iemand er makkelijk door afvallen!

In SAMOS 2 stond ik in het vak met Jan-Willem Briedé, Betty van Mechelen en At Voogt. Daar leer je veel van! Vooral met Betty kon ik leuk spelen. Ik voelde me als selectiespeler heel wat in S2 en voor mijn gevoel waren we in de selectie allemaal hetzelfde en ongeveer even goed. Dat bleek iets anders te zijn! Op roulatiebasis stonden we reserve bij S1 en ik had de pech dat een dame snel uitviel. Ik er dus in. Dat viel behoorlijk tegen! In S2 speelde ik goed, maar S1 was een brug te ver.’

Korfbal vroeger

Joke vond het middenvak heerlijk om in te beginnen: ‘Lekker rennen! We trainden destijds ook in de winter. Ja, dat was ook buiten. En als er sneeuw lag, dan lag dat er maar. Koud? Zorg dat je het warm krijgt.’

Joke vindt het korfbalspel in de loop van de tijden leuker geworden. Goed dat het middenvak is verdwenen, ‘ondanks dat ik het altijd een lekker vak vond!’

Activiteiten

‘In die tijd hadden we ook leuke avondjes. Iedere vrijdag waren we in de kantine, het Vossehol. Om 19.00 uur ging de kantine open en er was altijd wel wat te doen: kaarten, hangen op de bank.

We hebben in de junioren bij Frank nog behang eraf gehaald en geschilderd bij Frank. Met Netty Smulders, Rixt Hoekstra, Max Smulders, Cees Koolschijn en Friso Gijsbers hadden we met S3 een lang weekeinde in Ouddorp en met S4 sliepen we een keer in een boerderij in Heerden.’ En met een lach: ‘Met S4 hadden we héél andere weekenden dan met S3. En met S3 waren we eens kampioen en gingen we gemengd douchen. Dat was een spektakel, gewoon leuk. We waren jong…

Busje

Voor het vervoer had de vader van Pieter en Gerard de Ruiter een busje. Joke: ‘Met 7 kinderen zaten we dan achterin in het busje, gewoon inladen en gaan. We hadden de grootste lol. Als hij niet kon rijden, dan gingen we het met openbaar vervoer. Als we in de buurt speelden, zoals in Harmelen, dan gingen we op de fiets.’

Station

‘Vanaf het station moesten we dan natuurlijk lopen naar de vereniging. Ik weet nog wel dat we toen op station Hilversum stonden. We wisten de weg naar de Expohal niet! De routebeschrijvingen van het KNKV waren bovendien niet altijd even goed. Voor de auto wel, maar lopend miste je nog wel eens een afslag. We waren ook niet altijd goed voorbereid.’

‘Ik weet ook nog’, vertelt Joke, ‘dat we in de aspiranten, we waren ongeveer 12 jaar, met de trein naar Hilversum gingen. Rob Merten ging mee als begeleider. Het was 1 grote chaos, want niemand luisterde!’

Telefoon

In de junioren speelde Joke zo’n 2 tot 4 wedstrijden per weekeinde. ‘Ik bleef op het veld hangen of ik nog ergens nodig was. We hadden geen eigen telefoon thuis. Dus ik ging elke keer vanaf het veld bij onze buurvrouw langs of er voor me gebeld was om met een ander team te mogen meegaan. Als er dan niet gebeld, was ik chagrijnig.’

Meer dan korfbal

‘In de periode dat SAMOS 1 in de hoofdklasse speelde, verzorgden zij ook het entertainment tijdens de Bibelebonse bouwkeet. In het programma “Onder de rode korf” waren er sketches en zang. Daar kwam iedereen voor en het zat altijd vol.’

Op woensdagmiddag was de kantine ook altijd open. Dan gingen we knutselen of hadden andere activiteiten. Ook tijdens de vakanties. Dat kun je niet met nu vergelijken. We hadden in die tijd ook niet veel anders dan het korfbal. Er was misschien daardoor toen ook wat meer animo om je veel in te zetten voor de vereniging. Tegenwoordig hebben mensen naast het korfbal nog veel meer activiteiten en hobby’s.’

Krantje

‘De tijd van het krantje was nog het tijdperk met vellen carbonpapier. Als je dan bij het typen een foutje maakte, moest je de fout dat met een strookje plakpapier weghalen en er opnieuw over typen. Iedereen moest natuurlijk de kopij bijtijds aanleveren, wat niet altijd gebeurde. Dat hoorde er bij. Op zondagavond fietsten we vervolgens naar de drukker en andere vrijwilligers brachten daarna het krantje bij de mensen thuis.’

Conditie

Oud-trainer van SAMOS Wim Voorneveld vond volgens Joke conditie heel belangrijk: ‘“As je conditie op orde is, dan kun je goed korfballen”. En de eerste 6 wedstrijden van het seizoen was dat zeker zo! Geen tegenstander kon ons bijhouden. We wonnen alles op conditie. Maar vlak voor de zaal werd dat minder en waren we vaak overbelast.

We hadden bijvoorbeeld trainingsweekeinden op het veld. Dan moeten we korfbalpalen 50 keer omhoog tillen. Ik weet nog dat een aantal spelers stond over te geven in de bosjes.

Daarna kregen we Rob Lof als trainer. Dat was wel even anders! Hij koos toen voor mij om mijn teamspirit en fanatisme. Ik was nooit de eerste dame die geselecteerd werd, maar ik ging er wel altijd voor!’

Dansen

Joke: ‘Toen ik een jaar of 18 was, ging een stel uit ons team trouwen. En tijdens hun bruiloft moesten zij natuurlijk dansen! Omdat zij dat zelf ook niet konden, kregen we met het hele team allemaal dansles in de kantine. Wat hebben we toen gelachen!’

Auto weg

Vaak speelde Joke op zondag mee met het team van André en Ria Kouwenberg. ‘Na een wedstrijd was André in de dichte mist zijn auto kwijt! Hij kon hem niet meer vinden!’

Patatje

‘Een uur voor een kampioenswedstrijd hadden Ineke en ik hadden zin in een patatje. Dus wij bestelden een patatje. Iemand van de TC, ik dacht Hetty Meijnen, vond dat dit niet hoorde. Maar wij hadden daar nooit zo’n last van. Volgens mij hebben we de wedstrijd gewonnen.’

Weer korfballen

Vanwege de kinderen is Joke er een poosje ertussenuit geweest. Daarna is ze weer gestart in het midweek. ‘En we hadden toen een onwijs goed midweekteam! Na 2 jaar viel het team uit elkaar en ging ik naar de zaterdag. Dat was S9 of S10, met Renske en Janwillem, Ineke en George, Joost en Hannie, Huub, Gerard, Rudolf, Rietje en Bob. Het was heel gezellig en we waren fanatiek, want er moest wel goed gekorfbald worden.’

In 2004 waren we als team met aanhang uitgenodigd op de bruiloft van Bob Kruythof. Ook zijn we een keer met onze aanhang blijven slapen op de camping van Ineke en George. Joost had toen een grote legertent opgezet. Nadat we ’s avonds het nodige genuttigd, sliepen we in de tent.’

Familiesport

Korfbal is en blijft volgens Joke een leuke familiesport: ‘Dat is in al die jaren niet veranderd. De kinderen van korfballende ouders zijn ook weer betrokken bij de vereniging. Ook dat is niet veranderd.’

Joke vond het erg leuk dat haar dochter Robyn bij Synergo ging korfballen. ‘Ik heb toen haar team getraind en gecoacht. Zo leuk! Van de F t/m de D heb ik dat gedaan. Daarna was het tijd dat iemand anders haar zou coachen om haar andere dingen te leren.’

‘Helemaal leuk vond ik het dat Robyn de kangoeroes ging trainen. Ik hielp haar bij de trainingen. Zo hebben we onder andere Maaike, Aniek en Nicky nog getraind. En als ik bijvoorbeeld kijk naar Pierce en Abdeslam; ik heb ze nog als hele kleine jongetjes gecoacht in de F. Moet je ze nu eens zien!’

De Joke-shuffle

Vele dames hebben er al mee te maken gehad: de Joke-shuffle. ‘Het is een beweging die ik altijd al had. Een lichaamsschijnbeweging om daarna een doorloopbal te kunnen nemen. Op alle niveaus trapten mijn tegenstandsters er in. Tijdens een kamp hadden we het er eens over en heb ik hem voorgedaan aan Sjoukje.’

Peuter-/ kleuterkorfbalgym

Samen met Ineke heeft Joke korfbalgym aan peuters en kleuters opgestart. ‘We wilden als vereniging bewegen aanbieden aan de wijk Overvecht. We zijn gaan flyeren en hadden posters. Onze buurtsportcoach Casper de Bruin verzorgde op de scholen de promotie. We hadden een volle zaal met 30 kinderen! We krijgen daarbij een enorme ondersteuning van Jacqueline van den Berg. Onder andere is ze de coronacoördinator, vangt zij ouders en kinderen op en ze brengt zelfs koffie mee, geweldig toch?!’

In de keuken

Met de nieuwe kantine wilde Joke ook wel iets achter de bar doen. ‘Wendy Visch had het idee om ook gezonde maaltijden in de kantine aan te bieden. De foodcie was geboren! Ik wilde wel meehelpen en koken. We hebben een leuke groep bij elkaar. Taarten maken vind ik meer voor anderen, maar “mijn” roti gaat als een tierelier! Online was hij zelfs 84 keer besteld!’

Wens voor Synergo

‘Ik hoop dat de jeugd zo blijft groeien. Zonder jeugd geen toekomst. We hebben ook minder goede tijden gehad, het kostte toen veel aandacht. Ik hoop dat genoeg mensen de verschillende taken blijven oppakken. Het is zo leuk met die kleintjes die korfballen! En het is allemaal zo leuk om te doen!’

Joke, bedankt voor deze mooie verhalen!
Sander.