Synergo, dat ben ik! – Maartje

Vrijwilligerscoördinator Freek zet vrijwilligers in het zonnetje (#SynergoVIHZ).

Maartje Lindeman zit in de foodcie van Synergo.

Ha Maartje! Ik denk dat veel leden jou wel eens gezien hebben in de kantine maar je misschien niet precies kennen. Wil je je om te beginnen even voorstellen?

Zeker! Ik ben Maartje Lindeman. Ik ben geen lid van Synergo, maar mijn dochter Sophie is dat wel, zij speelt in de B2. Via haar ben ik betrokken geraakt bij deze leuke club. Als ouder voelde ik me hier meteen thuis en betrokken, en ik wilde graag wat bijdragen aan de vereniging. Zo ben ik begonnen als teamouder.

En nu ben je dus actief lid van de foodcie! Hoe is dat zo gelopen?

Ik houd erg van koken en zat vroeger al in de keukencommissie van mijn studentenvereniging. Met 2 koks maakten we toen maaltijden voor soms wel 450 man per avond! Ik schrik dus niet terug van grotere porties, haha!

Voor de opening van de nieuwe kantine was er een oproep voor leden die wilden helpen met de catering bij het openingsfeest. Dat leek me leuk dus ik heb me meteen opgegeven. Er bleek een hele toffe club mensen bijeen gebracht te zijn met een passie voor koken. Toen bleek dat er plannen waren om dat uit te breiden en elke week samen maaltijden te maken, was de keus gauw gemaakt: dat ging ik ook doen!

Kun je vertellen wat het voor jou zo leuk maakt?

Zo af en toe ben ik de chef van het weekend. Ik vind het een mooie uitdaging om iets lekkers te bedenken dat gemakkelijk in grote hoeveelheden te koken is, zowel in vlees als vegetarische variant.

Soms is het best even doorwerken in de keuken. Wat enorm leuk is, is dat je erg veel waardering krijgt voor je werk. Er komen heel vaak mensen je even bedanken voor de lekkere maaltijd. Ik kreeg zelfs een keer een spontaan aanbod van een aantal heren uit de senioren die wel wilden helpen met de afwas.

In onze kantine en in de keuken hangt een positieve vibe, vind ik. Doordat je in de keuken staat, ben je meer bij de vereniging en spreek je veel meer mensen. Ik voel me daarom echt onderdeel van de club. Als je alleen bij je eigen kind wedstrijden kijkt, is dat toch anders en spreek je steeds dezelfde mensen.

Waar ik ook heel trots op ben: we zijn de eerste Utrechtse vereniging die de zilveren medaille voor gezonde sportkantine heeft behaald! Ik vind het supergaaf dat we dat met onze groep vrijwilligers voor elkaar hebben gekregen. Een club als Kampong, waar een professionele cateraar werkt, kwam niet verder dan ‘slechts’ brons!

Wat was de grootste hit die je voor de foodcie hebt gekookt?

Dat zou je eigenlijk aan de eters moeten vragen, maar volgens mij viel het eten op de dag van het Skinergo-feest erg in de smaak. Dat was een feest in wintersport-thema en ik heb de maaltijden daarop laten aansluiten: in de middag Kaiserschmarrn (soort pannenkoekjes) en in de avond Spätzle (deegwaar met bergkaas en uien). Ik was helemaal uitverkocht en kreeg veel leuke reacties. De activiteitencommissie stuurde nog een hele mooie mail om me te bedanken dat ik zo mooi op het thema had aangesloten. Daar doe je het voor!

Gaaf! Heb je nog tips voor leden of ouders die graag koken, maar bang zijn dat dit wel erg veel werk is allemaal?

Zeker! Sinds dit seizoen werken we naast de foodcie ook met een kookpool. Daarin zitten leden en ouders die graag helpen met koken, maar liever niet alle verantwoordelijkheid willen dragen. Voor de foodcie is het superfijn dat zij veel werk uit handen kunnen nemen. Inzet gaat volledig in overleg: 1 of 2 keer per jaar is ook al heel fijn, alle handjes zijn welkom!

Dankjewel Maartje!

Freek

Ben jij een lid of ouder die ook van koken houdt, maar nog vragen heeft? Of wil je je na dit enthousiaste verhaal meteen aanmelden voor de foodcie of kookpool? Mail dan naar kantine@synergo.nl!