Korfbal in Marokko

Korfbal in Marokko, is dat mogelijk? JA! Het begint altijd met een aantal enthousiaste mensen dat er gewoon aan begint…

p5030242In 2007 kreeg El Mamoun Loukili, vanuit het project ‘Tijd voor Korfbal’ het idee om een korfbalclinic te geven in zijn geboorteplaats Driouch in Marokko. Dit is een plaatsje in het Rifgebergte, het gebied waar veel Nederlandse Marokkanen (Berbers) vandaan komen.

Hiermee was de introductie van een gemengde sport in een islamitisch land een feit. Een uniek moment.

Koning Mohammed VI: ‘Gelijke rechten voor mannen en vrouwen’

El Mamoun merkte dat een vervolg voor korfbal mogelijk was in Marokko. De korfbalreizen hebben de basis gelegd om korfbal in Marokko te verspreiden. De sport korfbal bleek goed te passen bij de visie van koning Mohammed VI van Marokko: ‘gelijke rechten voor mannen en vrouwen’.

korfbal_in_marokkoDoelen

Doel van de introductie van gemengd korfbal in Marokko is het versterken van de sportieve, culturele, educatieve en sociale relaties tussen Marokko en Nederland.

Korfbal is hierbij het middel en levert zo een bijdrage aan een goede beeldvorming (kennis en participatie) van Marokkaanse en Nederlandse jongeren, zowel in Marokko als in Nederland.

Dit gebeurt door (kennis)uitwisseling vanuit Marokko door Marokkaanse jongeren (en hun ouders) en vanuit Nederland door Nederlanders en Nederlandse Marokkanen (en hun ouders):

1. Kennis delen van en meer inzicht krijgen in de drie culturen.
2. Korfbal als gemengde sport introduceren in Marokko.
3. Sport (korfbal) promoten in Nederland onder Marokkanen.

korfbal_in_marokko5

In de toekomst zou het mogelijk kunnen worden om Marokko toe te voegen als korfballand in bij de International Korfball Federation (IKF).

Club Marocain du Korfball

In maart 2011 is de eerste formele korfbalclub van Marokko opgericht (in Nador): Club Marocain du Korfball. Er zijn 13 benoemde bestuursleden, onder leiding van de heer Mohamed Lbour.

bakermatvankorfbal_marokkoBovendien worden er op twee middelbare scholen wekelijks 2 uur korfbaltrainingen gegeven aan 600 leerlingen per school. Er zijn selectieteams gevormd en de oudste leerlingen (16-17 jarigen) worden voorbereid op het geven van korfbaltrainingen aan de 156 basisscholen in Nador.

Meer informatie

www.korfbalinmarokko.org
Korfbalreizen in Marokko

Zie ook:

Synergo in Marokko (uitwisseling januari 2012)
Promotiefilmpje Korfbal in Marokko 2012 (uitwisseling januari 2012)
Artikel ‘Korfbal is hip in Marokko’ (pdf) (december 2011)
Nieuwsbrief Korfbal in Marokko (september 2011)
Marokkaanse korfballers in Nederland (persbericht december 2010)