Sociaal Synergo-kamp

Synergo is écht sociaal! Oké, we vielen winkelende mensen lastig, gaven terrasbezoekers geen kans van hun drankje te genieten en hielden ambulancepersoneel, politieagenten en marechaussees van hun werk af. Maar we deden ook veel goeds; Synergo bood onderdak aan 81 kinderen uit de grote stad. We gaven hun ouders een weekeinde rust, kinderen kregen gezonde boslucht en kwamen met elkaar in contact (analoog!).

Hoe doe je dat? Hoe houd je kinderen van hun social media af? Door een kamp te organiseren met het thema ‘social media’! Hier kunnen de psycho- en sociologen nog wat van leren! Want we hebben nog nooit zó weinig mobiele telefoons gezien bij de deelnemers! Of waren de begeleiders teveel afgeleid met hun telefoons…?

Ondanks zeven (!) 40+’ers in de begeleiding en keuken was het een heel modern kamp en gebruikten we vol handigheid en enthousiasme de social media (oké, een enkeling had er moeite mee)!

Spel 1: Sociale kennismaking

Wel sociaal om elkaar even voor te stellen in de teams, toch? En zo kom je nog eens iets te weten ook! Wie er van honden houdt of juist van katten (of er niets van moet weten). Wie rood als lievelingskleur heeft, iets kan met een muziekinstrument of wie bij korfbal liever aanvalt of verdedigt.

Spel 2: Sociale vaardigheden

In blind vertrouwen liepen de groepen geblinddoekt langs een lint, terwijl teamgenoten je de weg wezen om tegen die boom te lopen (of te praten). De ene keer kreeg je iets te proeven, zoals ketchup (of was dit nou jam?), piccalilly, smeerkaas of pindakaas. Later kreeg je letters in je handen gedrukt. Als je wist welke letters het waren, mocht je samenwerken door er zoveel mogelijk woorden van te maken. Daarna was het voelen geblazen aan bijvoorbeeld een tandenborstel, barbiepop of hondenspeeltje.

Spel 3: Sociale activiteit: wandelen en drop een postcode

kamp2018-kamerLoop naar een postcode en geef door dat je er bent. Klaar? Nee, je krijgt een nieuwe postcode! Het échte doel is natuurlijk om terug op het kamphuis broodjes knakworst te eten! En in de tussentijd loop je een beetje. Dat gaat ongeveer zo: je loopt een stukje vooruit, gaat in het licht van een lantaarnpaal half achter een boom staan, wacht tot je groep voorbij komt en laat ze schrikken. Of loop als een idioot op je groep af en laat ze schrikken. Of loop een tijdje achter een paar groepsleden aan en laat ze schrikken. Het was dus leuk!

De A´s deelden de groep op in subgroepjes: snel, normaal en traag. Zeker snel ging het bij de ´drie oude vrouwen´ als begeleidsters; hun kinderen doken van schrik elke keer de bosjes in. De C´s zagen iemand slapen in een bushokje en namen deze ´zwerver´ maar mee. Ondertussen genoten de D1 en D2 bij de ambulancedienst van een beker chocomel.

Spel 4: Asociaal tegen elkaar

Plots was het sociale compleet over! Een oud-Hollandsche spellentocht drukt het sociale héél ver weg. Als blikken konden doden… De groepen smeten zakjes naar die blikken, gooiden met hoefijzers, knalden sjoelstenen naar voren. Ze sneden elkaar af voor boter kaas en eieren.

Bij de toren begón het goed, maar algauw hoopte iedereen dat de toren door een blokje bij de ander omviel. Soms stond de toren zó scheef, maar hij viel maar niet om! Samen een domino bouwen leverde ook een hoop plezier op als de andere groep niet meer kon aanleggen. Uit plezier maakten de groepen hand in hand vele koprollen.

Kamp2018-Jenga1Kamp2018-BoterkaaseierenKamp2018-sjoelen

Spel 5: Sociale contacten

Kamp2018-rollator-facebookKamp2018-rollator-twitter

Tijd om te socializen met de buurt. En om op de fiets ook nog wat van de omgeving te zien. Tijdens het fotospel ging iedereen op de foto met bijvoorbeeld een baby, gelakte nagels, huisnummer 18, een rollator of witte VW. Team Instagram verbaasde zich over een brievenbus is en nam er maar meteen een foto van.

kamp2018-terras-Facebook Kamp2018-terras-Linkedin

Team Facebook hield op het zebrapad een Harley Davidson tegen om een selfie te maken met een motor en zijn bestuurder. Team LinkedIn liet zich meevoeren naar het politiebureau om even op politiemotor te zitten. Team Twitter ving een Pokémon voor op hun motorfoto.

Kamp2018-motor-linkedin Kamp2018-motor-snapchat

Bij Snapchat nam Twan het woord en hield een spreekbeurt voor alle bezoekers van het terras over het nut van een gezamenlijke foto. We gaan nog even een gesprek aan met team Hyves, want op de foto met twee vreemde mensen, trok het team gekke bekken!

Kamp2018-Gekke bekken-Instagram Kamp2018-Gekke bekken-Hyves

Spel 6: Sociaal samen spelen: Kahoot

Veel tijd om sociaal met elkaar te praten was er niet: inrammen dat antwoord! Maar ook weer niet te snel, want dan druk je het verkeerde antwoord in. Of had iemand nou het verkeerde antwoord doorgegeven? Sommige groepen wilden wat langer overleggen en verbraken de verbinding met de buitenwereld. Wist je trouwens dat in Rotterdam de meeste LinkedIn-gebruikers zijn?

Spel 7: Socialmediahype 

Je hoeft geen helder licht te zijn om te bedenken dat je het woord socialmediahype niet zo schrijft. Gelukkig kwamen de groepen daar al snel achter. Ondanks dat er een letter 4 meter hoog in de boom zat en dat de groepen allerlei letters in zeer diverse kleuren zagen (aubergine?!). Enkele groepen vonden maar liefst 26 letters voor een woord van 15 letters!

Niet zo sociaal was dat onze kinderen nogal luid ademden of te luid takjes lieten kraken in het bos. Om maar te zwijgen van de gillende en rennende kinderen, omdat er ineens een boswachter voor hun neus stond (ook de andere boswachters vonden Fleur best wel eng…).

Spel 8: Niks sociaal! Werken en doorlopen!

De kinderen moesten geboeid, heel sociaal, in het bos ingrediënten verdienen voor hun eigen pannenkoeken. De kampcommissie was er niet helemaal gerust op en heeft vooraf ouders gevraagd hen te helpen met een voorraadje pannenkoeken (waarvoor dank!). Ging een opdracht niet goed, dan had je bijvoorbeeld geen meel of boter. Of je liet je ei vallen tijdens een opdracht.

Er kan er maar één de winnaar zijn

Dat dacht je! Na acht spellen stonden de teams Facebook en Instagram gelijk! We hebben dit jaar dus twee winnaars! Zij mochten samen de taart delen die Joyce zelf had gemaakt (en ik kan na meerdere steekproeven vertellen dat deze taart overheerlijk was!).

Kamp2018-Taart-Joyce

De einduitslag (vragen gaan via de Synergo-advocaat)

1. Facebook en Instagram
3. Snapchat
4. Twitter
5. Hyves
6. LinkedIn

Bedankt!

En dan zit ineens het kamp er weer op. heb je het hele weekeinde lief en leed gedeeld, ben je als begeleider in één klap je 15 kampkinderen kwijt… !

Ik maak er meteen gebruik van om namens de gehele groep iedereen ontzettend bedanken voor weer een mooi kamp! Kampcommissie, begeleiders, pannenkoekenbakkers, Synergo-bezoekers en vooral jullie als kampdeelnemers! Bedankt ook aan alle ouders die hun kinderen weer een heel weekeind kwijt waren. Ze waren in goede handen: al het huiswerk is gedaan, iedereen lag rond 19.30 uur (even) op bed en iedereen heeft veel groente gegeten!

Tot slot wens ik alle ouders veel succes om de kinderen na dit Synergo social media kamp weer verslaafd te laten raken aan hun mobiele telefoons!

We hebben weer een mooi kamp gehad! Het was echt Synergo sociaal (media)!

Sander.

Sociale contacten gevraagd: er zijn nog wat kampmysteries over… Weten jullie hoe het zit?

 • Waarom staan er van de D1 en D2 tussen Utrecht en Zeist (!) wel 100 potjes vet op tafel?
 • Heeft Nomi het kussengevecht tegen 10 E’tjes gewonnen?
 • Hoe kan dat Alyanne geen woord kent met een y?
 • Waarom pakte Jari zijn powerbank en box, en liet zijn telefoon liggen?
 • Waarom was Sophia de enige van haar groepje die alles durfde te proeven?
 • Waarom moest Jari van Walter de bus uit om de marechaussee te vertellen dat zij ’s nachts bij Kasteel Drakensteyn géén hert in de bus laadden?
 • Hoe kan het dat tijdens een social media kamp er begeleiders zijn die de logo’s van Snapchat en Instagram niet uit elkaar kunnen halen?
 • Welke postcode heeft een schaapskooi midden op de heide?
 • Waarom stonden de D1 en D2 in de rij bij de ambulance?
 • Stuurde Nomi team Snapchat de startbaan van voormalig vliegbasis Soesterberg op om het vliegtuig terug te nemen?
 • Waarom waren 11 kampdeelnemers er ziek van dat ze weer naar huist moesten?
 • Zat er hert of teek in de kipgehaktballen?
 • Waarom zat er in de vermicelli ook nog wat soep?
 • Hoe kan het nou dat de stappenteller op meer dan 10.000 stappen per dag uitkwam?
 • Waarom waren Cherique en Naomi iedereen in hun haren aan het aaien?
 • Hoe komt het dat Sjoukjes brace zo erg stinkt dat ze hem niet in haar tas wilde stoppen?
 • Hoe kwam dat paaltje ineens voor je fiets?
 • Waarom smeerde Fleur jam in de boter en had zij mondhoeken vol jam?
 • Hebben Paula en Ineke 300 kilo appels geschild voor een appeltaart?
 • Waarom liep Wouter in het donker met een gloeilamp op zijn hoofd?
 • Waarom liep Rudolf op open sandalen, terwijl in het kampboekje stond dat je dichte schoenen moest meenemen?
 • Was Sam ’s nachts op zoek naar een Unicorn en een Minion?
 • Waarom bracht thuisbezorgd.nl konijnenvoer en vieze kipnuggets langs?
 • Houdt Joke op zondagen zo erg van schone vloeren dat ze dan rondloopt met emmer en dweil?
 • Waarom praat Miranda volgens Nomi in zichzelf, maar gaf Fleur antwoord?
 • Hoe krijgt Loes het voor elkaar om in het kamphuis en na anderhalve minuut twee eieren te laten vallen, terwijl álle groepen diezelfde eieren úren door het bos hebben meegesjouwd?!
 • Hoe kan het dat Sander met de zesde plaats de meeste stukjes winnaarstaart op heeft?
 • Wie woont er in Zeist op nummer 18?
 • Wisten Jan, Yanissa en Larissa zelf eigenlijk wel waar ze zouden slapen?
 • Waarom had Raquel het kamp verlaten, juist toen Joke haar hulp heel goed kon gebruiken?
 • Waarom klom Fabian voor Anne in de boom?
 • Hoe kan het dat de begeleiders veel vaker hun mobiele telefoon gebruikten dan de kampdeelnemers?
 • Hebben Alyanne, Sjoukje en Nomi elkaar niet genoeg gesproken, omdat ze na kamp nog 3 uur samen hebben zitten appen (245 appjes)?

Zie ook