Kampverslag 2011 – De mol

Elk jaar staat een grote groep ouders te popelen om hun kinderen een weekeinde weg te sturen met Synergo-kamp. Het is de leukste activiteit van het jaar! De kinderen passen dan een beetje op de kampcommissie en de kampbegeleiding. En in het kampverslag staat zo wat er allemaal gebeurt tijdens zo’n kamp. 

Woord vooraf: deze 2011-editie van het Synergo-jeugdkamp is wat anders dan normaal. Er waren mollen actief! En als schrijver van het kampverslag bied ik u allen ook een kijkje achter de schermen aan. Jawel, hierin vertellen de mollen wat ze hebben uitgespookt…

Het kamp

Bij het verzamelen in de kantine is iedereen verdeeld in zes verschillende groepen. Met je eigen groep neem je het dit kamp op tegen de andere groepen. ‘Maar’, wordt er gezegd, ‘kijk maar eens goed in je eigen groep. Want in elke groep is iemand DE MOL! En die gast m/v probeert de spellen van je groep te saboteren. Eerste opdracht: verstuur binnen drie minuten een sms wie je er nu van verdenkt de mol te zijn! Succes!’

En daar sta je dan. Een mol in de groep? Even rondkijken in de groep; er zijn er genoeg die wel goed zijn in saboteren, oftewel, mollen. Tja, het kan iedereen zijn; aha, daar lacht iemand geniepig! Ja, natuurlijk! We gaan op kamp, zonder papa en mama, zonder spruitjes en zonder bedtijd! Vind je het gek dat iemand lacht…!

Op de achtergrond zie je de blikken van de mama’s en de papa’s; ‘het hele weekeinde zonder onze kinderen; hoe gaan we dat overleven? Zullen we onze kinderen hier houden?’ Nee, de mol zal zich tot nu al niet vervelend gaan gedragen en de kans lopen uit de groep gezet worden? Stel je voor dat de groep het nu al door heeft en de ouders je weer mee naar huis nemen!?!

Maar wat doe je nou als jouw naam genoemd wordt? De verklaring van Mathijs: ‘Ik wist dat ik de mol niet was, dus heb ik maar iemand ander ge-sms’t.’

kamp2011-slaapkamerHattem

In het kamphuis mag iedereen zijn slaapkamer opzoeken, even bij de buurtjes kijken, bed opmaken en je tas neergooien. De keuken en kampcommissie worden voorgesteld en we krijgen meteen de kampregels te horen. Het is maar goed dat er nergens in de kampregels staat dat je je slaapkamer netjes moet houden.

Woensdagspel – Dierengeluidenspel, met mollen

‘Met mollen’, wat een toevoeging aan dit spel! Het hele weekeinde lopen er mollen in je team. En dan vertelt de titel van het spel je ook nog dat er mollen zijn. Geniaal gewoon. NOT!

In het donkere bos zijn er weer vele diertjes verdwaald. Sommige diertjes zijn gelukkig zo verdwaald dat ze niet eens in dit bos verblijven, zoals de paella-vogel… De uil zit keurig in de boom, de vis ligt lekker op een boomstronkje, de wolf huilt naar de maan en de koekoek laat horen dat het tw.. uhhm negen uur is. De groepen gaan heldhaftig op zoek naar de diertjes en krijgen kaartjes van de dieren die ze gevonden hebben. En ineens zegt een van die diertjes dat hij een mol is. Een mol? O ja, die van de toevoeging ‘met mollen’! Die hadden dus niets te maken met de mol in de eigen groep! Kaartje inleveren! De mol mag helaas niet zelf kiezen. ‘Nou ja, doe de poes maar. Die zit hier toch om de hoek.’

kamp2011-bosIneens een grote FLITS! Hee, liepen we te hard door het bos? Nee hoor, er probeert iemand foto’s te maken. Verblind door het licht, moet je nog een keer. Omdat de foto mislukt was. ‘Hoezo stonden we er niet goed op? Neem dan ineens een goede foto!’ Sommige groepen hoor je tenminste goed aankomen. Dan kun je in het donker beter gokken wanneer je moet afdrukken. Bas hoor je altijd aankomen, Mathijs riep zijn groepje bij elkaar, Ilan riep dat iedereen zachtjes moest doen en Sjoukje roept dat de groep niet te ver het bos in moet gaan.

Hee, nog meer geluid. Een dier die staat te bellen. Interessant! Hij belt David, die zijn mobiel kwijt is. ‘Maar dat hoeft niet; ik neem hem niet op, want ik ben hem kwijt!’ ‘Oooh, dan hoor ik hem en kan ik hem terugvinden….’ ‘O nee, hij staat op stil!’

Woensdagspel – Zoek de molshoop

In het kort: neem een schepje, sla daarmee een regenworm voor zijn kanis en zoek dan je molshoop terug. Uiteraard zijn deze drie elementen ver van elkaar verwijderd in het bos. En uiteraard kan het ook allemaal afgepakt worden als je een uil of wolf tegenkomt. Probleem!

Maar dat probleem was nog niets vergeleken met de begeleiders die de jongste jeugd naar bed brachten! ‘Hoezo slapen? We zijn nog niet moe; we moeten nog kletsen, snoepen, zingen en nog kletsen! En hadden we kletsen al genoemd?’ Vermoeiend hoor!

Gelukkig had David zijn telefoon weer gevonden, zodat hij kon bellen om regenwormen te laten bezorgen. Dit inspireerde Jari en Marcel om ook even te bellen. En Sander kwam wel even een drankje brengen. Wat kom je dan onderweg tegen? Allereerst, je zag echt niets (tijd voor een foto?), maar je hoort weer heel veel. En de intelligentie druipt er vanaf; ‘Je bent erbij’, ‘Nee hè!’, ‘Waar ben je?’ ‘Ben ik alleen?’ ‘Moet ik hierheen?’. En er waren zelfs drie zeer intelligente groepen die zonder enige hint wisten waar de molshoop was…

De regenwormen werden later die nacht nog even dunnetjes overgedaan. Jurriën liet even zien hoe goed hij was. Hij liet de simpel-te-grijpen-overwinning gaan en ging door met het spel. Het leverde een verlenging op van een uur! Jurriën, had nou alleen maar die dobbelstenen doorgegeven! Aaarghh!

Donderdagspel – Waar is de mol?

De mol zit in het bos, in het bos! Zijn we dan nu klaar! Nee?? Oké, een speurtocht dan; pijltjes volgen in het bos (zie je wel, in het bos!). De groene groep zag de eerste pijl nog wel. Maar die erna…. Geen idee! En daar kwam de rode groep ook al aan! ‘Hee, als we een rondje lopen komen we achter de rode groep; dan lopen zij verkeerd en kunnen wij rustig uitzoeken waar we naartoe moeten!’ Maar ook de rode groep wist het niet. En Rudolf, die dus wel wist waar de mol was, werd erbij gehaald om de richting te bepalen.

Uuuuren later kwamen we de gele groep tegemoet. En wat lopen ze met een enorme tak! De sukkels… En daar was de paarse groep, en de blauwe! Gezellig! Hier moet toch wel een mol lopen?

kamp2011-boomGoed, Ilan en Wieke lopen samen met Rudolf de route uit. Een sms’je leerde ons dat we de langste tak mee moesten nemen die we konden vinden. En omdat Jari niet reageerde op deze sms heeft de groene groep twee takken meegenomen. Nou ja, de groene groep én Ilan en Wieke. Maar die van de groep was toch langer. Grote opluchting bij Wieke: ‘dan hebben we die tak voor niets samen meegezeuld!’ Ja.

 

Een van de andere opdrachten was zoveel mogelijk spreekwoorden op te schrijven met mollen; ooit gehoord van ‘nu komt de mol uit de mouw’, ‘oude mollen uit de sloot halen’, ‘door het oog van de mol kijken’ en ‘wie de mol kaatst kan hem terug verwachten’? Het zijn zomaar wat antwoorden van de rode groep.

Donderdagspel – Endemol

Tijdens dit spel moesten de groepjes een filmpje maken. En zo zagen wij vele verkleedpartijen in het kamphuis, met even zoveel sterren die voor de camera de meest rare capriolen uithaalden om maar goed in beeld te zijn. Dit leek allemaal goed te gaan, maar bij de oranje-film bleek een mol aan de slag geweest: er zaten allemaal bloopers in de film! Wat een mollenstreek!

kamp2011-discoDonderdagspel – Beauty ende mol

De disco doet het altijd goed. De ingestudeerde mollendansen werden getoond en er kon gedanst worden. Schuifelen, limbo, op het podium en gewoon helemaal los gaan. Het ene moment is de zaal afgeladen en het andere moment is de zaal leeg. Kan ik stellen dat het aan de danskunsten ligt? Mwoah, eigenlijk wel, denk ik. Het zorgde er wel voor dat de kinderen vroeg gingen slapen.

Correctie: dat ze vroeg in bed lagen, want van slapen kwam niet veel. Het begon met een liedje à capella (van een zeer goede kwaliteit, al zeg ik het zelf), maar eindigde met een imitatie van Meatloaf die probeerde een koe af te schrikken door luid te loeien. Het leverde klachten van de buren op dat er zoveel gekrijs te horen was! Tja, Oskar, Lizet en Floortje, jullie hebben de X-factor wel, maar de zang-factor totaal niet. Next!

Die nacht in het Synergo-kamp. Velen lagen te slapen, sommigen speelden spelletjes en maakten lol. maar Floor deed haar huiswerk Grieks. Wat een discipline!

Vrijdagspel – Beat the mol

Vandaag waren er nieuwe frisse kampgangers bij; de dagje-kampers. Ze werden meteen aan het werk gezet: 1 minuut lang bellen door een hoepel blazen, een sinaasappel rollen met een banaan, tissues uit de verpakking trekken, bekers stapelen of snoepjes in een glaasje droppen. En de bezem werd niet gebruikt om te vegen, maar om te balanceren.

Toen het bellen blazen niet goed ging, kwam de oranjegroep op het geniale idee om de bellen met bellenblazer en al door de hoepel te gooien; en het werkte! Bij de gele groep wist Jeffrey als enige de bezem op zijn vingers te balanceren. Dit ging andere groepen te ver en zij legden de bezem gewoon horizontaal.

kamp2011-pleinVrijdagspel – Mollenjacht

Soms zie je ze al van meters aankomen, en soms loop je er zomaar drie keer langs; bekende (rare) mensen in het dorp. Ooit wel eens in een dorpje geweest waar een grote kikker loopt? En een tweetal indianen? Of een oude tante met rollator en een lelijke oude heks zonder tanden? Dan had je in Hattem city moeten zijn. Ook liep er nog een lekker ding met harige nemen rond, een vrouw in een leren broek waar de mannen naar bleven kijken en zat er een oude man te kwelen over vroeger. En we kwamen ook nog Rudolf tegen.

Cultuur

Het moet even gezegd worden; de kinderen zijn ook voor cultuur goed terecht tijdens Synergo-kamp. Walter heeft zijn paarse groep meegenomen naar een museum! Waarschijnlijk is het Ruben te veel geworden, want hij wilde per se even in de auto. Om brokken te voorkomen, is Jerry maar even meegegaan, voor de zekerheid. De groene groep leefde zich ondertussen uit in de speeltuin.

kamp2011-afscheidWe hebben ook nog dé kus gezien van het bruidspaar op het kerkplein en hebben nog meegedaan aan de polonaise. Ter ere van… ja, waarvan eigenlijk? Nou ja, we hebben contact gemaakt met de plaatselijke bevolking.

En aan het einde van de middag zwaaiden we de verkorte en dagje kampers uit. De oprijlaan naar onze kamplocatie was vol. Het was een emotioneel afscheid, want de groep wilde niet dat de korte kampers al naar huis moesten. Maar helaas.

Vrijdagspel – Ik houd van Molland

De messen werden geslepen; tv-reclames, tunes en liedjes raden. Ook moest je een verhaal voorlezen aan iemand anders en die deed dat dan weer aan iemand anders en die ook weer. Dan kom je toch op leuke verhalen uit. Wieke wist het niet meer en maakte er op de gok zelf een heel verhaal van. De andere groepen waardeerden dit iets minder… Oskar is gewend onduidelijk te praten en was op dreef. De groep raadde snel wat hij allemaal bedoelde. Abdeslam begon ook heel goed, maar gaf daarna meer aandacht aan het uitzinnige publiek.

Zaterdagspel – Molmac

De ochtend waren de groepen bezig om een spandoek maken voor Synergo 1 die ’s middags een wedstrijd speelde tegen Melmac. We moesten ook nog wat vragen beantwoorden over de wedstrijd; wie scoort de meeste doelpunten, hoeveel strafworpen komen er, wat is de uitslag etc..

En ineens was er iets gebeurd met een spandoek. Nou ja, met twee spandoeken. Bij de ene was de uitslag veranderd. Maar dat was nog niets in vergelijking bij de andere groep: daar was het spandoek doorgeknipt en andersom weer aan elkaar gemaakt. Een mollenstreek? Ja, en nee. Bij het verkeerde spandoek en de verkeerde groep dus… Foutje, bedankt! Met schaamrood op de kaken bekende de dader zijn fout.

kamp2011-spandoekWe zijn die middag naar Utrecht gereden om S1 aan te moedigen. Ons eerste was enorm blij met zoveel publiek. De kampgangers hebben met hun enthousiasme en spandoeken S1 er doorheen getrokken. En Marcel scoorde tot opluchting van zichzelf en zijn eigen gele groep een strafworp!

Zaterdagspel – Mollenroof

Kwartetten in het bos is niet gemakkelijk. Je moet eerst een andere post vinden. Dan de verdedigers verschalken, naar binnen glippen, een kaartje grissen (als die er nog zijn), wegrennen zonder getikt te worden en daarna liegen dat het gedrukt staat als je wordt gepakt. Met drie personen tegelijkertijd moet het toch wel lukken, dachten Bram, Mathijs en Bas waarschijnlijk. Ze tikten elkaar en kwamen zo aan hun kaartjes.

Opvallend is wel dat de deelnemers slecht kunnen kijken. Wel kijken in een rugtas (waar de kaartjes niet mochten zitten), maar vergeten goed te kijken in de cirkel (waar de kaartjes wel moesten liggen). En de groene groep had de kaartjes gewoon in de cirkel gegooid. Dit beweert Paula bij haar rode groep ook…

Zaterdagspel – Spelletjes

Het was weer tijd voor de echt belangrijke spellen; Risk, Catan, poker of James. Dit laatste is een lastig kaartspel waarbij je nog moet opletten wat anderen doen, maar je moet ook je eigen maatje en de kaarten in de gaten houden. Lastig!

De vermoeidheid zo tegen de ochtend moet wel erg groot geweest zijn; want niemand begreep waarom Jeffrey zich ineens zo druk maakte en waarom Mirjam nou gewonnen had. ‘Thuis ben ik altijd laatste…’ Hoe kan dat nou???

Zondagspel – Kampafsluiting kamp2011-verschillen

Het regent dat het giet; we konden dus uitslapen. Maar nee hoor, de deelnemers waren al om 9.00 uur wakker. Ze wilden al vroeg weten wie nou de mollen waren, natuurlijk!

Eerst stond er nog een kleine puzzeltocht op het programma. Zeer lastig, want we moesten weer op zoek naar een paddenstoel! En probeer maar eens uit elkaar te komen als je samen aan elkaar vastzit met beiden een touw om je armen. Herken jij de nieuwste smaak van Dubbelfriss al? En we moesten een foto maken van de hele groep waarbij iedereen springt en eentje waarbij we de verschillen tussen het kamphuis en een foto in het echt aangaven. 

De uitslag

U kunt niet meer stemmen, de lijnen zijn gesloten. De rode groep heeft gewonnen, op de voet gevolgd door de groene groep. Hebben de mollen hun werk gedaan?

En wie waren nou de mollen? Mirjam, Erik, Sjoukje, Charlotte, Jurriën en Jeffrey bleken het hele weekeinde lang de eigen groep te hebben gesaboteerd. ‘Een beetje vertrouwen wekken, geniepig bezig zijn en veel tijd rekken’, waren de trucs. Maar wacht eens even; er waren nog een paar mollen! Bij de begeleiding zat er ook nog een: Karel, Paula, Arjen, Walter, Sander en Ewoud waren ook mol! Nu vielen er veel puzzelstukjes op hun plaats!

Tot slot

Loes vertelde het o zo bekende verhaal direct na kamp: ‘En als je dan weer thuis bent, is het zo rustig.’ Iedereen is snel weg na kamp en eigenlijk moet je als kampcommissie en begeleidersgroep nog even wennen. Noem het maar afkicken. Het is ineens zo’n zwart gat.

Ik heb de eer om iedereen namens Loes, Leon en Paula weer te bedanken voor jullie aanwezigheid en inbreng, voor jullie enthousiaste deelname en vertrouwen dat het weer goed zou komen. Het kwam inderdaad weer goed; het was weer top!

De kampcommissie -Loes, Leon en Paula- en de keukencommissie -Ineke, Ria en Huub- bedankt weer voor jullie vele werk! Begeleiding, kampdeelnemers, (bus)chauffeurs, ouders, allemaal bedankt! 

Sander.

kamp2011

 

Nawoord – De belangrijkste rubriek: roddel en achterklap!

Tijdens zo’n kamp blijven er toch altijd wat vragen open:
– Wie heeft de pijltjes tijdens de puzzeltocht verwisseld?
– Waarom hebben Ilan en Wieke zo lang samen door het bos gelopen, met een grote stok?
– Waarom mochten Sjouke en Mathijs de openingsdans doen?
– Wat had Lisa daarmee te maken?
– En hoe is Bas er bij betrokken?
– Waarom wilde Jeffrey per se de barbecue schoonmaken?
– Wie vinden we volgend jaar voor deze leuke klus?
– Waarom is Noor de grote gemene heks?
– Heeft Thomas met hulp van een mol gewonnen met Catan?
– Waarom wilde Bram wraak nemen voor een eerder kampfilmpje?
– Was het echt per ongeluk dat de filmpremière van het oranjefilmpje mislukt was?
– Waarom hadden sommigen hun Synergo-shirt niet bij zich?
– Wie gaf de gouden tip aan Charlotte over Ilan?
– Waar zijn die verdwenen kwartetten gebleven?
– Waarom is het ziekelijke zangtalent van Loes nog niet ontdekt?
– Waarom voelde Casper zich zo genaaid door de mol?
– Waarom kan Sander tijdens kamp maar niet winnen met Catan?
– Hoe komt het dat Jari zo goed doorhad dat er mensen het verven van het spandoek saboteerden?
– Waarom bleven we zo lang wachten op het kerkplein?
– Waarom smeert Mirjam iedereen van de groep in, behalve zichzelf?
– Waarom vroeg Rachella aan iedereen in Hattem of zij wel echt waren?
– Waarom had Anne Rein ontvoerd vlak voordat we ijs wilden eten?
– Wie heeft er dit weekeinde geen douche genomen?
– Hoe is Ewoud erin geslaagd de laptop van Loes te saboteren?
– Waarom sms’te Bas zoveel verhaaltjes naar Loes?
– Waarom is het toch altijd zo’n zooi op de slaapkamers?
– Waarom lag Lennart niet in zijn eigen bed?
– Waarom liep Stefan tegen de deur op?
– Waarvan werd Jort wakker toen hij slaapdronken opstond, wankelde en weer ging liggen?
– Zou er een verband zijn tussen de vorige twee vragen?
– Waarom gedroegen Stefan en Jan zich zo verdacht als mol?
– Hoe hebben Ria, Ineke en Huub het weer voor elkaar gekregen zoveel eten te koken?
– Waarom vielen sommigen maandag op school in slaap?
– Wanneer kunnen we ons al opgeven voor kamp volgend jaar?

 

 

Zie ook:

Verslag ‘De mol, achter de schermen’
Snelle kampfilm
Foto’s kamp 2011
Kampwebsite
Oude Synergo-kampen
De kampcommissie