Wat hebben NS en Synergo gemeen?

Naast dat er per dag tienduizenden treinreizigers langs ons veld razen, zijn er nog meer overeenkomsten. 

In 2001 speelde ik zelf in de C1 en trainden wij één keer per week in de Catharijnehal, naast het centraal station. Als enige Synergo-team. Andere teams trainden in een luidruchtige, vochtige en koude opblaashal bij de atletiekhal in Overvecht. Wedstrijden speelden we in de oude, kleine en vieze hal van De Dreef. Indelen op niveau ging niet, want er was vaak maar één team. Trainersbegeleiding moest nog worden uitgevonden. Maar we wisten niet beter. Iedereen had het naar zijn zin.

Objectief gezien is er sindsdien zoveel verbeterd. Ons ledenaantal is over de kop gegaan. We trainen allemaal, twee keer per week, in één sporthal. Met een halve hal per team natuurlijk. Er zijn weet ik hoeveel nieuwe ballen, pionnen en andere materialen bijgekomen. We investeren flink in een trainersbegeleidingsprogramma om iedere speler zo goed mogelijk te ontwikkelen. Er staat een complete technische organisatie en we organiseren selectietrainingen om het teamindelingsproces vorm te geven (ter vergelijking: tot 2007 of 2008 deelden we alle jeugdteams met  twee personen in zonder overleg met trainers).

NS

Dan de NS. Toevallig mijn werkgever. Het zijn roerige jaren na de eeuwwisseling. NS wordt verzelfstandigd en wil het rondje om de kerk invoeren. Conducteurs en machinisten staken. De punctualiteit duikt zelfs even onder de 80%. Hoe anders is het in 2015. De punctualiteit reikt recordhoogte en eindigt in 2014 op 94,9%. Het aantal reizigerskilometers is met miljarden toegenomen, de spoorwegveiligheid is flink verbeterd en er is voor miljarden geïnvesteerd in nieuwe stations en materieel. NS behoort objectief tot de beste drie spoorbedrijven ter wereld. Iedereen zal dus wel tevreden zijn over NS en NS’er zullen wel hartstikke trots zijn op hun bedrijf…

Satisfiers, dissatisfiers en delighters

Waarschijnlijk voel je de vergelijking aankomen. Mensen hebben de gewoonte snel te wennen aan een nieuwe situatie. De nieuwe situatie is dan al snel de standaard. Toen ik als eerste jeugdlid twee keer per week mocht trainen was dat een delighter, we vonden het fantastisch en een eer. Nu is niet twee keer trainen een dissatisfier. Waarom ik niet en zij wel? Training geven en trainen op dezelfde avond of dezelfde hal, in 2001 een delighter. Niet training geven en trainen op dezelfde avond of in dezelfde hal in 2015, een dissatisfier. Hoe we het in godsnaam bedenken?

Verwachtingen

Ik durf te stellen dat wij het als korfbalvereniging ten opzichte van andere korfbal- en sportverenigingen goed voor elkaar hebben. Maar ik durf óók te stellen dat we veel verwachten. Verwachtingen die we ook zelf aangewakkerd hebben. Verwachtingen die we misschien wel iets moeten gaan temperen. Ik denk dat we (nog) de korfbalvereniging zijn met relatief gezien de minste veldruimte van Nederland. Ook de druk op de zaalruimte neemt toe. Het aantal vrijwilligerstaken neemt bijna exponentieel toe. Heel veel mensen zijn bereid om te helpen, maar het aantal taken lijkt soms nog wel harder te groeien.

Na het publiceren van de teamindelingen en het trainingsschema krijgen we altijd behoorlijk wat reacties binnen. Het merendeel is negatief. Natuurlijk, positieve reacties hoor je vaak niet (soms ook wel, heel erg fijn!). Maar toch, leuk is dat gewoon niet. Ik wil graag dat iedereen blij is met mijn club. Het kan beter, het moet beter. Daar werken we ook keihard aan. We zijn ook al een heel eind. Bijna elk team een eigen trainer, bijna alle teams twee keer per week trainen, heel veel trainersbegeleiding. Een eigen sporthal en een groter veld liggen op de tekentafel. Maar soms is het gewoon nog niet perfect. En perfect zal het wel nooit worden, want ja… het kan altijd nóg perfecter.

Ik wens iedereen héél veel plezier dit nieuwe seizoen. Het jaar dat we wéér met meer mensen (dan ooit) lekker gaan korfballen, op een hoger niveau dan ooit, met een nieuwe korfbalorganisatie, vernieuwde kantinecommissie en activiteitencommissie. Maak plezier, help elkaar, help de club als dat kan, houd de kantine schoon en wees een beetje lief voor elkaar. Dan wordt het echt weer een heel leuk seizoen!

Oskar
Bestuurslid korfbalzaken