Geen Synopsis meer

Op de ledenvergadering van afgelopen vrijdagavond heb ik uitgelegd waarom we volgend jaar geen Synopsis, geen clubkrant, meer hebben. Hieronder volgt een verkorte weergave van de presentatie.

Het probleem
Al twee seizoenen lang staat de Synopsis in zijn huidige vorm ter discussie: er gaat een hoop geld in zitten en is een clubkrant eigenlijk nog wel van deze tijd? Een aantal leden hecht echter nog steeds aan een papieren clubkrant.

Wat is er al gebeurd?
Afgelopen seizoen hebben we met een aantal zaken geëxperimenteerd: het aantal uitgaven is teruggebracht naar 5 en er is een nieuwe impuls gekomen wat betreft de inhoud. Er wordt meer aandacht besteed aan randzaken, terwijl men voor de actuele informatie naar de site wordt verwezen. In de laatste uitgave is er zelfs voor gekozen om het wedstrijdprogramma niet meer te plaatsen.

Haken en ogen
Het plaatsen van het wedstrijdprogramma kost altijd veel pagina’s en levert daardoor hogere kosten op qua drukken en verzending. Omdat het programma vaak pas laat bekend is vanuit het KNKV, moesten we ook lang wachten met het uitbrengen van de Synopsis. Daarbij komt dat er vaak nog veel wijzigingen zijn, waardoor het gedrukte programma vaak toch niet up-to-date is. Toch hebben we diverse reacties ontvangen van mensen die niet blij waren dat het programma niet meer in de Synopsis staat. Ook bleek de downloadbare versie lastig terug te vinden op de site, maar dat is inmiddels opgelost.

Ook blijkt het iedere keer weer lastig om de Synopsis gevuld te krijgen. Ondanks alle goede bedoelingen en toezeggingen, is het iedere keer weer een hele klus om aan voldoende kopij te komen.

Het maken van de Synopsis is, kortom, een tijd- en geldrovende bezigheid.

Voor- en nadelen Synopsis
We hebben een kort overzicht gemaakt van de voor- en nadelen van de Synopsis en hebben daarbij tevens een aantal alternatieven benoemd:

Voordelen Nadelen  Alternatieven
– Duidelijk clubprofiel en clubgevoel, veel mensen zijn eraan gehecht – Niet meer van deze (digitale) tijd – Nieuwsbrief (tweemaandelijks, bijvoorbeeld)
– Persoonlijke noot (bijv. kennismaking nieuwe leden)   – Ook in nieuwsbrief?
– Ruimte voor sponsors – Levert niet heel veel op – Site
– Minder vluchtig dan digitale boodschappen, vooral in belang van bestuursmededelingen   – Site anders inrichten, dit soort berichten kan op de bestuurspagina
– Mooi visitekaartje naar sponsors, KNKV, gemeente   – Verwijzen naar site, nieuwsbrief versturen naar externe contacten
  – Kost een hoop geld  
  – Is nooit echt up-to-date  
  – Aanlevering kopij is moeizaam, mensen schrijven niet  

Overige mogelijkheden
Daar komt nog eens bij dat er op dit moment hard gewerkt wordt om de site te verbeteren en social media zoals Facebook en Twitter verder te integreren. Met deze mogelijkheden is de site klaar voor 2013.

De toekomst
Kortom, we hebben komend seizoen geen Synopsis meer, maar wel:
– een supersite
– een integratie van social media
– een nieuwsbrief
– een papieren editie van het wedstijdprogramma voor in de kantine
– een downloadbare editie van het wedstrijdprogramma op de site

Verder wordt er onderzocht of er iets als een jaarboek voor leden en externe contacten kan komen. Ook nemen we alle goede suggesties die in de vergadering naar voren zijn gekomen mee. Jullie horen snel meer.

Namens de commissie Communicatie en PR,
Femke