BELGIE – NEDERLAND (of toch DOT – Synergo)

Als teamcoördinator moet je soms keuzes maken, en zo kon het gebeuren dat ik 8 november in De Ruivert in Oss naar korfbal keek, in plaats van thuis op de bank de WK finale van onze geliefde sport. De uitslag van die laatste wedstrijd stond vooraf toch wel vast, had veel hoger kunnen uitvallen. Tijdens het slotakkoord werden zelfs alle reserves ingezet, om onze suprematie nog maar eens te onderstrepen of – volgens de bondscoach – om ook de reserves te laten meedelen in het succes.

In veel media wordt – terecht – de vraag gesteld hoeveel waarde aan dit WK korfbal en deze titel gehecht moet worden. Het Nederlandse korfbal ligt lichtjaren voor op de rest van de wereld en Vlaanderen. En dat zal nog decennia zo zijn. Kortom: voor de leukste wedstrijden moet je in Nederland zijn, in mijn geval dus Oss.

Het tweede van Synergo mocht het spits afbijten en deed zichzelf behoorlijk tekort. Door te weinig rust aan de bal en te veel geforceerde schoten, was het aanvallende rendement onnodig laag. Maar Synergo bleef knokken voor een goed resultaat, kwam zelfs even gelijk, maar moest uiteindelijk toch de winst aan DOT laten: 15-17. Er zit nog veel rek in dit team, op naar de 20 goals of meer!

Daarna was het de beurt aan ons vlaggenschip, dat op het veld al met 23-14 DOT had verslagen en herfstkampioen is in de tweede klasse H. DOT gooide in die eerste ontmoeting al snel de handdoek in de ring, waardoor de uitslag de werkelijke krachtsverhouding niet weergaf. Met een andere coach aan het roer, die zich veelvuldig liet horen, werd snel duidelijk dat DOT veel energie in deze eerste zaalwedstrijd zou gooien.

Het wedstrijdverloop vertoonde verdacht veel overeenkomsten met de WK-finale. Een hard werkend DOT, dat lang stand hield, tegenover Synergo dat zonder echt groots te spelen maar bleef scoren: ruststand 9-15. In het begin van de tweede helft wist DOT de achterstand zelfs tot 4 doelpunten terug te brengen, mede door missers vanaf de stip van Synergo. Maar het krachtsverschil was groot, en werd met een fenomenale doorloopbal-actie van Fleur nog eens extra onderstreept. Een doelpunt dat ook de handen van het thuispubliek op elkaar kreeg.

Synergo zou uiteindelijk onbedreigd uitlopen naar een verdiende 18-25 overwinning. Oranje won in nagenoeg dezelfde cijfers van België (18-27). Twee uitslagen die vooraf misschien wel verwacht konden worden, en veel hoger hadden kunnen uitvallen.

Het eerste van Synergo is aan een sterk en doelpunt rijk seizoen bezig en moet ook dit zaalseizoen tot een van de titelkandidaten gerekend worden. De start was beslist hoopgevend en met 25 doelpunten kroonde Synergo zich opnieuw tot het meest scorende team in de poule.

Aanstaande zondag is er geen WK korfbal en spelen Synergo 1 en 2 thuis in De Dreef. Wat zou het mooi zijn als wij – als een van de grootste verenigingen in onze regio – deze hal dit seizoen eens goed op z’n kop gaan zetten. Een volle tribune, gewoon omdat wij allemaal Synergo zijn!

Eric

Trotse Sponsor Veerkracht