Indelen teams voor wedstrijden fluiten

Wedstrijden die zonder scheidsrechter staan, verdelen we over de seniorenteams. Dat betekent dat het team verantwoordelijk is om die wedstrijd te fluiten. Laat weten wie er gaat fluiten, dan zorgt de scheidsrechterscoördinator ervoor dat hij of zij in de KNKV-app aan de wedstrijd gekoppeld wordt.

Dit is nodig omdat er onvoldoende vrijwilligers zijn die zich inzetten als scheidsrechter. Dit zorgt er voor dat steeds vaker scheidsrechters meerdere wedstrijden moeten fluiten in een weekend en dat ze ook minder inzetbaar zijn op externe wedstrijden. Met boetes tot gevolg of zelfs punten in mindering.

Een korte rekensom. Op het veld zijn 60 breedtekorfbal wedstrijden. 1/3e wordt gefloten door eigen scheidsrechters breedtekorfbal. 1/3e wordt gefloten door trainers die ook willen fluiten én junioren die onder begeleiding E/F gaan fluiten. En dan blijven er dus 20 wedstrijden over die toch echt gefloten moeten worden.

Meer scheidsrechters

Er zijn natuurlijk nog meer scheidsrechters. Scheidsrechters met hun bondsdiploma die wekelijks of af en toe wedstrijden fluiten in de wedstrijdklasse. Door 40 wedstrijden op het veld in de wedstrijdklasse te fluiten voorkomen ze een boete. Ze fluiten de thuiswedstrijden die we terug krijgen van de bond. En om het aantal scheidsrechters te laten toenemen zijn ze ook betrokken bij het opleiden en begeleiden van junioren. Deze scheidsrechters delen we dus beperkt in.

Oproep tot begrip

Het streven is om op iedere wedstrijd een zo goed mogelijke scheidsrechter te hebben staan. De scheidsrechter is van invloed op een eerlijk verloop, de ontwikkeling van spelers en daarmee de kwaliteit van de wedstrijd en het spelplezier. Als spelers hebben jullie daar ook invloed op. Houd er rekening mee wanneer iemand weinig ervaring heeft, blijf positief en bespreek het bijvoorbeeld vooraf met de tegenstander.

Samen zorgen we er voor dat iedere wedstrijd door kan gaan!

Vriendelijke groet,
Sander Slagboom
Scheidsrechterscoördinator

Zie ook