DVS en SAMOS

In mei 2021 is het precies 100 jaar geleden dat Samos, één van de voorlopers van Synergo, werd opgericht. Daarmee kunnen we stellen dat er (tenminste) 100 jaar wordt gekorfbald in Utrecht. In 1933 volgde de oprichting van de andere voorloper, DVS. Een kleine blik over wat er uit die tijd te vinden is.

Op 4 mei 1921 zag de Utrechtse Korfbalvereniging SAMOS (Samenwerking Alleen Maakt Ons Sterk) het levenslicht. Er waren twee verenigingen eerder in onze mooie stad, maar op het moment dat SAMOS werd opgericht, waren die verenigingen alweer verdwenen. En tot op de dag vandaag leeft SAMOS, weliswaar binnen Synergo, nog steeds voort. Daar mogen we trots op zijn!

In het Utrechts Nieuwsblad uit 8-7-1921 is te zien dat SAMOS toetrad tot de Utrecht-Gooische Korfbalbond.

Het hele archief van SAMOS lag in handen van Renske Wind-Blokker (tevens oud-voorzitter). In 2011 is het archief door Renske en toenmalig Synergo-voorzitter Anne de Roos in bruikleen gesteld aan het Utrechts Archief. Daardoor is het archief van SAMOS digitaal terug te vinden op de website van het Utrechts Archief. Een aanrader voor wie eens wil grasduinen in de geschiedenis van onze vereniging.

Uit het Utrechts Nieuwsblad

Daarnaast zijn op de website van het Utrechts Archief ook talloze wedstrijdaankondigen en -verslagen uit het Utrechts Nieuwsblad terug te lezen. Enkele voorbeelden:

Wedstrijdaankondiging van Samos 2 in Utrechts Nieuwsblad van 22 juni 1926.

Het bijbehorende wedstrijdverslag in het Utrechts Nieuwsblad van 8 augustus 1925.

Op 11 januari 1926 is te lezen dat SAMOS 1 op een ‘mooien dag’ won met 3-4 van TOV 1.

DVS

Het archief van SAMOS is dus prachtig bewaard gebleven. Zoals jullie weten komt Synergo voort uit een fusie met de eveneens Utrechtse korfbalvereniging DVS (Door Vriendschap Sterk). DVS werd in 1933 opgericht en speelde de wedstrijden op het sportterein Welgelegen (aan het Merwedekanaal).

Een prachtige teamfoto van DVS rond 1940 (bron: Utrechts Archief).

De wedstrijdaankondigingen- en het verslag van DVS in het Utrechts Archief dateren van iets later. Het eerste bericht komt uit 1952. Daarin valt te lezen dat het korfbaltoernooi van de de Utrechtse afdeling van het NKB (Nederlandsche Korfbal Bond) wordt georganiseerd bij Elinkwijk en dat DVS de winnaar was van het jaar ervoor.

Utrechts Nieuwsblad, 28 augustus 1952.

Help je mee?

Het archief van SAMOS is te uitgebreid om hier in één artikel samen te vatten. Daarom lezen jullie hier gedurende het komende jaar met regelmaat verhalen uit de oude doos terug. Het archief van DVS is iets moeilijker op te sporen. Daarom de vraag of jullie oude foto’s, anekdotes, verhalen, clubbladen, noem maar op willen delen zodat we als hele vereniging kunnen genieten van onze mooie geschiedenis.

En heb je verhalen uit de iets minder oude doos? Geen probleem! We zijn allemaal lid van Synergo en maken allemaal onderdeel uit van de geschiedenis van onze club. Dus ook recente verhalen zijn welkom! Mail ze naar: marlies.wijngaarden@synergo.nl

En ook hulp om deze verhalen te verzamelen en om daar leuke stukjes voor de website voor te maken is van harte welkom!

Tot de volgende!
Marlies.

Zie ook