100 jaar korfbal in Utrecht

4 mei 1921 werd korfbalvereniging SAMOS opgericht. Dat is nu 100 jaar geleden! En op 17 juni 2021 bestaat Synergo 25 jaar. We vieren een heel lustrumjaar lang #100jaarKorfbalinUtrecht en #25jaarSynergo. Vanaf mei 2021 tot en met juni 2022 hebben we een jaar vol online en fysieke activiteiten.

We organiseren onder andere een verjaardagskaartenactie, een lustrumspel en als einde van het lustrumjaar de viering van ons lustrumfeest in juni 2022!

Samenwerking en vriendschap

100 jaar geleden, in 1921, begon het met SAMOS (Samenwerking Alleen Maakt Ons Sterk) en op 29 april 1933 was de oprichting van DVS (Door Vriendschap Sterk). Uit deze verenigingen is de fusieclub Synergo ontstaan.

Volgens Synergo-voorzitter Mamoun komen de samenwerking en vriendschap uit de verenigingsnamen terug in Synergo: ‘Voor veel mensen is Synergo een tweede thuis. Dat is de kracht van onze vereniging. Bij Synergo kun je je ontwikkelen, zijn we betrokken bij elkaar en bij de wijken. Iedereen mag zichzelf zijn, iedereen telt mee en iedereen doet ertoe! Synergo staat voor inclusie!’

Oude Utrechtse korfbalverenigingen

In de afgelopen 100 hebben we veel korfbalverenigingen in Utrecht gekend die er nu niet meer zijn: DESTO (Door Edel Spel Tot Ontwikkeling), DVS, SAMOS, SKV (Stichtse Korfbal Vereniging), SMS (Sport Maakt Sterk) en Welgelegen. Overgebleven in Utrecht zijn HEBBES, HKC, Synergo en VOGEL.

Terug in de tijd, en verder…

Wat heeft het korfbal Utrecht allemaal gebracht? Hoe ging het korfbal er lang geleden aan toe? Wat gebeurde er in de verenigingen DVS en SAMOS? We gaan op zoek naar deze (oude) verhalen.

Tijdens het lustrumjaar publiceren we interviews met oud-leden van DVS en SAMOS en natuurlijk met Synergo-leden. Zo gaan we terug in de tijd en maken we de verbinding met het heden én vooral de toekomst van Synergo!

We wensen iedereen een mooie terugblik met veel leesplezier. En we wensen iedereen natuurlijk een geweldig lustrumjaar!

De lustrumwerkgroep,
Anne, Carla, Dirk, Floor, Kaj, Marlies, Mascha en Sander.

Zie ook