Synergo, dat ben ik! – Kevin

Vrijwilligerscoördinator Freek zet vrijwilligers in het zonnetje (#SynergoVIHZ).

Kevin van der Heide is scheidsrechter bij Synergo.

Ha Kevin! Is dat nou leuk, dat fluiten?

Ik vind van wel! Als scheidsrechter wil ik er voor iedereen een leuke wedstrijd van maken. Daarbij probeer ik een beetje te sturen: soms houd ik een duel heel kort, maar soms geef ik juist wat meer ruimte als dat bij de wedstrijd past. Als alle spelers tevreden van het veld komen, zelfs de verliezers, weet ik dat dat goed gelukt is!

Hoe ben je met fluiten begonnen?

Het is er met de paplepel ingegoten bij mij. Mijn vader was scheidsrechter op hoog niveau, we gingen vroeger met het hele gezin het land door. Als achtjarig jongetje zat ik dan op de bank en mocht ik de vloer droog vegen als die nat geworden was. Mijn vader heeft het zelfs geschopt tot reservescheids bij de landelijke zaalfinale, maar het is mijn doel om nog verder te komen!

Nou, dat lukt je al behoorlijk! Je fluit nu 1e klasse en reserve overgangsklasse, dat is hoger dan bijna alle spelers van Synergo spelen. Moet je daar veel voor doen?

Ik ben er wel serieus mee bezig ja. In 2016 heb ik mijn bondsdiploma gehaald en daarna ben ik net als Myka in de District Master Class gekomen. Dat is een groepje jonge scheidsrechters waarvan gedacht wordt dat ze ver kunnen komen. Daar zit ik inmiddels niet meer bij, maar de kans op verdere promotie is zeker nog aanwezig.

Ik begin op donderdag al met de voorbereiding van de wedstrijden. Dan kijk ik welke teams ik ga fluiten, hoe de stand in de poule is, hoe hun eerdere uitslagen zijn, en ik bereid me fysiek en mentaal voor. Op vrijdagavond zul je me niet snel in de kroeg vinden! Als een van de teams de wedstrijd opneemt, vraag ik ook altijd of ik die beelden mag bekijken. Sommige fragmenten speel ik dan wel zeven keer terug om te kijken of ik het goed gezien heb!

Dat is intensief! Is iedere scheidsrechter er zo veel tijd aan kwijt?

Nee hoor, iedereen fluit op zijn eigen niveau en je kan zelf bepalen hoeveel tijd je eraan kwijt bent. Fluiten is hartstikke leuk. Je krijgt echt wel eens gemopper te horen, maar dat is dan tegen ‘Kevin de scheidsrechter’ en niet ‘Kevin de persoon’. Verder leer je mensen goed kennen, ook na de wedstrijd, en gaat het echt over korfbal!

Dankjewel Kevin!

Freek.

Denk je er ook over om scheidsrechter te worden, maar twijfel je nog? Of wil je je na dit enthousiaste verhaal meteen aanmelden? Mail dan naar scheidsrechterscommissie@synergo.nl. We kunnen altijd nieuwe scheidsrechters gebruiken!

Zie ook