Een weekje Synergo Sociaal

Hoe ziet zo’n week eruit? Een informatiebijeenkomst over de nieuwe accommodatie, NOC*NSF-congres ‘Sportief verbinden’, jubileumfestival Rio de Reinaerde, stages bij Synergo en het Kangoeroefeest.

Een weekje Synergo in een vogelvlucht.

Maandag: informatiebijeenkomst

Bijeenkomst over de status van de nieuwe accommodatie. Inspirerend en verhelderend! Ik heb een goed gevoel gekregen over de financiële haalbaarheid, waar ik best nog mijn twijfel had. Ik raad iedereen aan om regelmatig op de website te kijken voor nieuwe informatie en bij één van de volgende bijeenkomsten zeker ook te komen.

Dinsdag: Congres ‘Sportief Verbinden’ in de Jaarbeurs Utrecht

Paula van Luijn en ik waren bij het Congres Sportief Verbinden in de Jaarbeurs. Dit congres werd georganiseerd door NOC*NSF en de VSU in de Nationale Sportweek. De avond bevatte een mooi plenair programma, veel netwerkgelegenheid en tientallen inspiratie- en breakoutsessies.

In het plenaire gedeelte kenen we samen met Esther Vergeer terug op TeamNL Paralympics en de fantastische prestaties van deze topsporters. Erg leuk!

Congres Sportief Verbinden TeamNL Paralympics

Na Esther Vergeer volgde Marianne Timmer. Zij vertelde over een geweldig initiatief (Gympie) van haar en Henk Timmer. Zij weten hoe belangrijk het is om te sporten, voor de ontwikkeling van de motoriek, de gezondheid, de leerprestaties op school en de sociale contacten! Met Gympie wordt bewegen beloond. Met de GYMPIE-app worden kinderen geïnspireerd, gemotiveerd en uitgedaagd om sportief bezig te zijn. In de app kunnen kinderen elkaar ontmoeten, sportprestaties en -ervaringen delen, krijgen ze sporttips van beroemde Nederlandse topsporters én kunnen ze GYMPIES verdienen. Deze GYMPIES kunnen kinderen inwisselen in de shop voor leuke sportartikelen. Het heeft een extra spelelement, dat aanzet tot bewegen, heel origineel en effectief!

Workshop Vrijwilligers werven en behouden

Na het plenaire gedeelte gingen Paula en ik naar de workshop “Vrijwilligers werven en behouden, zo doe je dat!”. Meer vrijwilligers in korte tijd. Zo zijn er 5 stappen naar succes, wat neerkomt op het volgende:

Een actief vrijwilligersbeleid maakt je vereniging sterker en zorgt dat de sfeer in de club verbetert. Alles valt en staat met een duidelijke organisatie, waarin elke vrijwilliger bestuurlijk vertegenwoordigd is, en dat zelf ook zo voelt. Gezien worden is de eerste stap op weg naar gewaardeerd worden. Een goed vrijwilligersbeleid zorgt er voor dat de lasten over veel schouders verdeeld worden en vrijwilligers niet overbelast raken en afhaken. Creëer een vereniging waar iedereen daadwerkelijk iets doet, zonder dat dit als een verplichting voelt. In een organisatie die goed staat en waar iedereen zich prettig voelt bij zijn taak, zal je zien dat goede vrijwilligers zich zelfs spontaan aanmelden.

Het was een leerzame bijeenkomst, waarbij er veel ruimte was voor vragen en discussie. De presentatie hebben wij inmiddels gedeeld met het bestuur.

Woensdag: Het jubileumfestival Rio de Reinaerde

Rio de Reinaerde schietenOp dit jubileumfestival was Synergo samen met 28 andere sportaanbieders actief in sportcentrum Olympos. Al om 7.15 uur bracht Dennis van Schijndel met een bus van Veerkracht het benodigde materiaal om mensen met een beperking kennis te laten maken met onze mooie sport.

Het was één groot beweeg- en beleeffestival voor iedereen. De mensen werden in grote getale gebracht met busjes en ze konden kiezen uit allerlei sportieve activiteiten en cultureel vermaak. Van straattheater, clowns tot spetterende optredens op het hoofdpodium en natuurlijk mocht ook een heuse sambaband niet ontbreken.

Het kwam allemaal wat later op gang dan gepland en het liep organisatorisch wat anders dan gepland;  Synergo zou 3 groepen krijgen (een groep kinderen, een groep gehandicapten met begeleiders en een groep zelfstandigen), maar dit bleek organisatorisch niet haalbaar.

Maar flexibel als wij zijn, kon iedereen die langskwam bij Synergo gewoon meedoen. Iedereen genoot! En natuurlijk was ook Jan op deze dag van de partij.

Rio de Reinaerde korfbal

Ik wil graag Siska Dessé, Gaby Dessé, Miranda van der Hulst, Floor Lintmeijer, Paula van Luijn, Stefan van Doorn, Dennis van Schijndel en Veerkracht Asbestsanering bedanken voor alle hulp!

Donderdag: Stage bij Synergo

Samen met Elline hadden we een gesprek met Rianne van der Meijden (HBO-studente, opleiding SPH) over haar stage bij Synergo. Naast Rianne loopt ook Gaby Dessé stage bij Synergo. Gaby volgt een opleiding op het ROC Sport & Bewegen en gaat een aantal activiteiten voor Synergo doen. Zo ondersteunt zij onder andere Stefan van Doorn (combinatiefunctionaris korfbal) op diverse basisscholen bij het geven van korfbalclinics, is zij actief op de Buurtsportclub, geeft zij training bij Synergo etc.

Wil jij ook (maatschappelijke) stage lopen bij Synergo, mail dan naar ineke.hoogewoning@ziggo.nl en dan kunnen wij samen kijken naar de mogelijkheden.

Vrijdag: Kangoeroefeest

Vrijdag was het kangoeroefeest bij Synergo. Helaas kon ik er zelf dit keer niet bij zijn, maar ik heb begrepen dat de kinderen erg enthousiast waren! Erg leuk! Ook goed te horen dat er een aantal kinderen zeker terug gaan komen. En wij hopen natuurlijk dat zij lid gaan worden!

Ineke Engels.

 

Zie ook