Wedstrijden fluiten anno seizoen 2014-2015

Als je zo eens over het veld hebt gelopen, merk je het misschien wel: Synergo groeit! Als kool, mogen we wel zeggen. In seizoen 2013-2014 mochten we meer dan 70 nieuwe leden bijschrijven. Fantastisch! Prachtig gegeven dat veel mensen zich aan willen sluiten bij ‘het Synergo-gevoel’. Leden weten waarover ik het heb als ik dat zeg.

Op dit bericht is een update verschenen. Lees het hier!

Korfbal voorop

Synergo, dat zijn wij! Dat is onmiskenbaar aanwezig bij de leden en vele vrijwilligers doen er alles aan om dat fijne Synergo-gevoel zo te houden. Mooi! Nu staat bij Synergo niet alleen de gezelligheid voorop, maar ook het korfbal. De explosieve groei die we de laatste jaren zowel bij de jeugd als de senioren meemaken, betekent dat we veel meer teams hebben mogen bijschrijven en dat we op alle dagen van de week korfbal zien op het veld. Heel tof!

Uitdagingen alom

Een groeiende vereniging brengt allerlei uitdagingen met zich mee. Denk maar aan onze accommodatie: passen we daar nog wel op met zijn allen? Wat te denken van het invullen van trainersposities en –schema’s? Of de bardiensten? Hoe houden we de ruimtes schoon met zijn allen? En hoe zorgen we ervoor dat alle teams ook werkelijk hun wedstrijden kunnen spelen, oftewel, hoe krijgen we voldoende scheidsrechters op de been?

Zonder scheidsrechter, geen wedstrijd

FotoScheidsrechtersshirtOver dat laatste mag ik mij als voorzitter van de Scheidsrechterscommissie gaan buigen. En ik kan je nu al vertellen dat het niet makkelijk is. Zeg nou zelf, een wedstrijd fluiten is niet het eerste waar je aan denkt als je wilt gaan korfballen. Toch? En dat terwijl iedereen die korfbalt het fijn vindt als er een scheidsrechter staat om de wedstrijd te leiden; of je nu senior bent, of bij de E-tjes speelt! Sterker: zonder scheidsrechter, geen wedstrijd!

Een wedstrijd fluiten is niet makkelijk, en ook wel een beetje eng. Je hebt te maken met ouders die van de kant van alles roepen – mooie, maar soms ook lelijke dingen helaas. Als de teams wat ouder zijn, heb je te maken met mensen die het allemaal beter denken te weten dan de dienstdoende scheidsrechter. Ik ga me, samen met de andere leden van de Scheidsrechterscommissie, de TC’s en het bestuur, ervoor inzetten dat we een zo sportief en veilig sportklimaat creëren voor scheidsrechters, en voor leden en hun ouders. Dus ook voor jou.

Fluiten doe je als team!

We worden als Synergo te groot om van een enthousiaste, maar kleine groep scheidsrechters afhankelijk te zijn voor het fluiten van al onze wedstrijden. Het is tijd voor beleid! In een Arbitrageplan heb ik heel veel beleidspunten opgetekend (waarover in een ander artikel meer). Éen ervan is dat fluiten een verplicht karakter krijgt. Wat houdt dat in?

 • Fluiten wordt, naast korfballen, een verantwoordelijkheid van je team
 • Je wordt, zodra het speelschema definitief is, ingedeeld voor een wedstrijd (dat weet je dus in augustus, oktober en februari/maart al)
 • Als je wilt ruilen, los je dat op met en binnen je team
 • De teams die we hiervoor inzetten zijn: Senioren 1 t/m 11 + Midweek, de Recreanten, A-junioren en B-aspiranten (178 mensen)
 • In de teammap vind je het overzicht terug van de wedstrijden waarvoor leden uit jouw team zijn ingedeeld

Ja, maar… we hebben je nodig

Ik kan me voorstellen dat je eerste reactie ‘Ja, maar…’ is. ‘Ik ga toch echt niet fluiten zeg, ik doe al genoeg’, zoiets. Of: ‘dat kan ik toch helemaal niet!’. Snap ik helemaal. Maar: we hebben je nodig. We hebben je nodig om voor iedereen het korfbal plezierig te houden. Wedstrijden spelen is toch waarvoor je het doet! Ik doe een beroep op je Synergo-gevoel: Synergo, dat zijn wij! Dat betekent ook dat we samen de schouders onder die wedstrijden moeten zetten. Zonder scheidsrechter immers geen wedstrijd.

Hoe vaak moet ik fluiten dan?

Begrijpelijke vraag. Voor een heleboel wedstrijden zetten we onze enthousiaste groep vrijwillige scheidsrechters in. Andere wedstrijden zullen gefloten worden door (onze) bondscheidsrechters. De rest van de wedstrijden vullen we op met de groep van 178 leden. We vragen je als individueel lid 1 tot 3 wedstrijden te fluiten gedurende het hele seizoen (zowel veld als zaal). In de praktijk zal het dichter bij 1 liggen dan bij 3.

En wat doen jullie voor mij?

whistleWij realiseren ons dat niet iedereen van de senioren 1 t/m 11 + Midweek, de Recreanten, A-junioren en B-aspiranten zichzelf even sterk voelt als het gaat om het fluiten. Ken ik de spelregels wel voldoende? Hoe moet ik reageren als ik iets zie? Welke gebaren moet ik gebruiken? Hoe reageer ik op lelijke woorden? We vinden het, naast dat we graag willen dat je voor ons fluit, ook belangrijk dat elk lid en vrijwillige scheidsrechter zijn spelregelkennis op peil brengt en houdt. Met een goede spelregelkennis op zak, wordt je simpelweg een betere korfballer en scheidsrechter. Wij gaan de volgende dingen voor jou verzorgen in het seizoen 2014-2015:

 • Een spelregelclinic van 2,5 uur (ook voor ouders en jeugdleden!)
 • Periodiek nieuws op de site over nieuwe of gewijzigde spelregels
 • Een facultatieve training Mentale Weerbaarheid (hoe ga je om met invloeden binnen en buiten de lijnen?)
 • Voldoende andere faciliteiten om je spelregelkennis up-to-date te houden

Verder zorgen wij natuurlijk ook dat er in de kantine voldoende materiaal om te fluiten aanwezig is, zoals:

 • Voldoende fluitjes
 • Voldoende stopwatches
 • Voldoende rode en gele kaarten

Kleding kunnen we niet verzorgen. Het gaat wat ver om voor 178 spelende leden een scheidsrechters shirt te laten drukken. Eenvoudiger is om aan jullie te vragen zelf voor voldoende afwijkende kleding te zorgen (vergeet de kleuren van het uit-spelende team niet!).

Het wordt wennen.

Het zal wennen worden, dat je toch 1 of 2 keer per seizoen een wedstrijd moet fluiten. Ook voor ons. Wij moeten wel even zorgen dat iedereen ook staat waar hij hoort te staan op een wedstrijddag, zodat iedereen zijn wedstrijd kan spelen. We gaan er alles aan doen om de fluitervaring voor iedereen zo plezierig mogelijk te maken.

Zonder scheidsrechter, geen wedstrijd. We rekenen op je.

Groeten,

Esther van der Hei
Voorzitter Scheidsrechterscommissie

Esther-Synergo_portret