‘Meest bizarre en leukste ervaring van m’n leven’

Een weekje korfbal in Marokko. Ondertussen zijn we allemaal al weer een week terug in Nederland en blijven het verhaal met vol enthousiasme vertellen aan iedereen die er naar vraagt. Het werd de meest bizarre en leukste ervaring van mijn leven!

Wat begon aan mijn kant als een twijfelachtige ervaring of het wel echt iets voor mij zou zijn is als een geweldige ervaring geëindigd! Wat was het bijzonder. De mensen zijn zo gastvrij dat je er hier in Nederland een voorbeeld aan kan nemen. Iedereen kan aanschuiven met eten en er blijft altijd eten over. Ze hebben het beste met je voor.

Door wat je daar ziet ga je waarderen dat je thuis stromend water uit de kraan hebt dat warm en/of koud is. Terwijl mijn gastgezin een grote teil en een bakje had. Wat onstuimig in het begin, maar ik werd er zeker handig in.

Je leert de cultuur, de mensen en de religie op een hele andere manier kennen dan wij hier in Nederland gewend zijn.
Het is zo bijzonder om te zien dat ze je voor een week beschouwen alsof je hun bloedeigen kind bent. Bij mij at de vader in zijn eentje in de keuken en toen ik vroeg waarom dat was, vroegen ze of dat voor mij oké was? Tuurlijk, als Nederlander ben ik niet anders gewend dan met jongens en meiden aan één tafel te zitten.

synergo-korfbal_in_marokkoSuperster

Maar natuurlijk waren wij daar om te korfballen. En als je dat aan het doen bent voel je je eigenlijk een SUPERSTER. Iedereen staat om de velden heen te kijken en weten ze je naam, dan hoor je die vaak genoeg. De manier van trainen; wat een verschil zeg! Ik vind hier al dat sommige trainers niet zo moeten zeuren, maar voor deze man was ik gewoon echt bang en gehoorzaamde ik meteen om maar te voorkomen dat ik geen strafrondjes moest gaan rennen. Maar wat accepteerden ze de hulp goed en namen ze het snel op om het goed te proberen.

synergo-malagaHet toernoi du korfball!

Wat een ervaring. Het oplopen, je volkslied wordt gespeeld en er wordt gefilmd en overal zie je camera’s. Ook was Spanje hier aanwezig. Wat leuk om een internationaal toernooi te spelen tegen deze landen. Vooral de wedstrijd tegen de Marokaansse ploeg vond ik geweldig. Al was het wel fysiek en was het toch moeilijk om ze te verdedigen. Juist omdat wij gewend zijn het standaart 4-0 te verdedigen en er lopen nu mensen door elkaar. Na afloop van het toernooi; dat was niet normaal. Je kon geen stap verzetten of iemand wou al weer met je op de foto.

Afscheid

Maar persoonlijk was mijn mooiste ervaring het afscheid nemen. Hier zag je de vriendschap, de familie die er was ontstaan. De woorden die werden gezegd, de bedankjes waren groots. En zo was ook het verdriet toen er van een groot deel al afscheid genomen moest worden. Meerdere mensen waren ontroostbaar en hadden uitgelopen mascara over de hele wangen.

Ik zou nog wel even door kunnen gaan over de ervaring in Marokko maar kort gezegd: IK HEB GEEN WOORDEN GENOEG OM DEZE ERVARING TE VERWOORDEN!

Nogmaals hartelijk bedankt voor het mogelijk maken van deze reis. En de volgende keer ben ik zeker weer van de partij mocht het hier in Nederland zijn of in Marokko

Nomi.

Meer informatie:

Synergo in Marokko
Bericht op Nador Today (ook foto’s)
Filmpje op Youtube ‘Korfbal in Nador’ (Nador Today)
Utrechts korfbalbezoek aan Marokko
www.korfbalinmarokko.org
Website PSV Korfbal

Zie ook:

Korfbal in Marokko
Promotiefilmpje Korfbal in Marokko 2012 (december 2011)
Artikel De Karavaan – ‘Korfbal is hip in Marokko’ (pdf) (najaar 2011)
Nieuwsbrief Korfbal in Marokko (september 2011)
Weer een weekje korfbal in Marokko (mei 2011)