Synergo in Marokko

Van 3 tot en met 10 januari is een groep van veertig mensen in Nador (Marokko) te gast geweest. Een week met veel nieuwe familie en vrienden, heel veel eten en emotionele momenten.

Drie Marokkaanse teams speelden in Nador (Marokko) tegen Synergo, PSV-korfbal en Malaga; hiermee was het eerste internationaal korfbaltoernooi in Marokko een feit. Het toernooi was het hoogtepunt van de reis naar Marokko voor de uitwisseling van korfbal en sportieve, culturele, educatieve en sociale relaties.

korfbalinmarokko20120108

Zo’n 650 bezoekers, waaronder IKF-bestuurslid Albert Vidanya, zagen de finale tussen PSV-korfbal en het Marokkaanse team van het Lycée de Nador. De 15-20 jarige spelers van het Lycée begonnen zeer goed en pakten een voorsprong van 1-0 en 2-1. Na de 2-3 en 3-3 liep PSV-korfbal uit naar 5-9 en won met 7-14.

Korfbalinmarokko-toernooiDe zes teams aan het toernooi waren verdeeld in twee poules. Een Marokkaanse poule met met de drie teams van het Tarik College en het Lycée de Nador en een een internationale poule met Malaga, PSV-korfbal en Synergo. Zo ontstonden er in de finalerondes wedstrijden tussen Marokko en de internationale gasten.

Bestuurslid van de Internationale Korfbal Federatie (IKF) Albert Vidanya vond het toernooi prachtig: ‘Het niveau van korfbal is reuze. Zeker voor korfbalteams die slechts een jaar korfballen’.

Uitwisseling

Het korfbalbezoek en het toernooi zijn een initiatief van de Stichting Korfbal Marokko – Nederland (KMN). De groep van veertig Nederlandse korfballers en geïnteresseerden uit Eindhoven en Utrecht-Overvecht verbleven een week in Marokkaanse gastgezinnen.

korfbalinmarokko-bruiloftDoel van de Stichting KMN is om de sportieve, culturele, educatieve en sociale relaties tussen Marokko en Nederland te versterken. Sport, in dit geval korfbal, is het middel om mensen tot elkaar te brengen en om kennis en ervaringen uit te wisselen.

Er waren drie korfbaltrainingen voor de Nederlandse en Marokkaanse teams. Daarnaast was er het internationale toernooi en een boottocht langs diverse ontwikkelingsprojecten in de omgeving van Nador. Tijdens een culturele middag werd een Berberse bruiloft nagespeeld, met Nederlandse inbreng.

Uitnodiging

Het hoofd sport, educatie en vorming van de regio Nador noemde de Nederlandse en Marokkaanse korfballers als één grote familie. Hij hoopt dat er volgend jaar meer internationale korfbalverenigingen aanwezig zijn tijdens dit internationale toernooi in Marokko. 

Club Marocain du Korfball

Sinds de uitwisseling in december 2010 is de eerste korfbalvereniging van Marokko opgericht (in Nador): Club Marocain du Korfball.

Bovendien worden er op twee middelbare scholen wekelijks twee uur korfbaltrainingen gegeven aan 600 leerlingen per school. Er zijn selectieteams gevormd en de oudste leerlingen (16-17 jarigen) worden voorbereid op het geven van korfbaltrainingen aan de 156 basisscholen in Nador.

Uitslagen toernooi

Marokko 1 (Lycée) - Marokko 2 (College) 1-2
Marokko 3 (College)  - Marokko 1 (Lycée) 6-4
Marokko 3 (College)   Marokko 2 (College) 3-3
       
PSV - Synergo 5-4
Synergo - Malaga 9-1
Malaga - PSV 3-6
       
Finales:      
Marokko 3 (College) - Malaga   6-5
Marokko 2 (College) - Synergo 2-16
Marokko 1 (Lycée) - PSV 7-14
       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer informatie:

- Bericht op Nador Today (ook foto’s)
- Filmpje op Youtube ‘Korfbal in Nador’ (Nador Today)
- Utrechts korfbalbezoek aan Marokko
- www.korfbalinmarokko.org
- Website PSV Korfbal

Zie ook:

- Korfbal in Marokko
- Eerste internationaal korfbaltoernooi in Marokko (bericht KNKV-site)
- Promotiefilmpje Korfbal in Marokko 2012 (december 2011)
- Artikel De Karavaan - ‘Korfbal is hip in Marokko’ (pdf) (najaar 2011)
- Nieuwsbrief Korfbal in Marokko (september 2011)
- Weer een weekje korfbal in Marokko (mei 2011)