Avonturen uit ’t vierde

Een mooi moment voor een lijstje

Eindelijk weer eens een stukje in de Volkskrant over korfbal. Hoewel korfbal een veel beoefende sport is in Nederland, wordt het in de pers structureel onderbelicht. Of moet ik zeggen weinig belicht. Maar gelukkig, de korfbalchallenge in Rotterdam lokt Peter Bruin uit weer eens een stuk te schrijven met de titel ” Hoe maak je korfbal nog attractiever.”

Het positieve van het stuk is dat Peter in zijn gesprek met de bondscoach ervan uitgaat dat korfbal al attractief is (zie het woordje ‘nog’). Het negatieve is natuurlijk dat het nog steeds attractiever kan volgens de beiden. Jan Sjouke van den Bos heeft zelfs de League-coaches gevraagd wat er allemaal beter kan. Daar kwam een lijst uit van tien dingen die hij zo zou invoeren. Welke wordt helaas niet genoemd. Één van de dingen die Jan Sjouke aandraagt is dat de bal uit de handen van de tegenstander gehaald mag worden, mits deze op één hand ligt. Een mooi punt, het brengt meer dynamiek. Enkele passen met de bal ook, dit natuurlijk wel onderbroken door een stuit. Wellicht is het ook aardig als we de korf verlagen zodat we erbij kunnen. Om de bal meer in het spel te houden kunnen we ook een grote plaat achter de korf bevestigen zodat de bal bij een misser in het spel terugkeert. Om het af te ronden moeten we de korf dan bij zijn Engelse naam gaan noemen..

Kortom, ik pleit voor een meer FIFA-instelling van de sport korfbal. Zo behoudend mogelijk. Het feit dat korfbal slechts in een handje vol landen wordt gespeeld, heeft niets te maken met het weinig attractief zijn van het spel. Het heeft te maken met de gevestigde concurrerende sporten die niet jaarlijks nog ingewikkelder spelregels bedenken. Een sport moet simpel zijn en geen ledverlichting in palen vereisen. Je moet het bij wijze van spreken in 5 minuten kunnen uitleggen zodat je makkelijk kan beginnen. Dat wordt steeds lastiger bij korfbal. Laat staan dat je steeds meer technische snufjes nodig hebt.

Oh ja, wat is er dan wel attractief aan korfbal? Jan Sjouke noemt een speler die alles kan met een bal. Ik wilde een top tien gaan maken en wellicht doe ik dit nog met mijn teamgenoten, onderweg in de auto naar Lutjebroek. Ik denk dat het aloude cliché over het douchen, dat niks met de sport te maken heeft, hoog gaat eindigen. Ik vrees ook dat dit een van de redenen is waarom de sport niet wijdverbreid is. Gek toch, want het klinkt redelijk attractief!

FV

PS. Volkskrant, Woensdag 30 december 2009, ” Hoe maak je korfbal nog attractiever”? (Peter Bruin)
(Helaas is een directe link naar het artikel niet mogelijk, daar er voor het artikel betaald moet worden. Jullie wordt dus vriendelijk verzocht zelf een exemplaar van De Volkskrant te kopen – red.)