Synergo, dat ben ik! – Fabian

Vrijwilligerscoördinator Freek zet vrijwilligers in het zonnetje (#SynergoVIHZ).

Fabian Kamminga is trainer/coach en scheidsrechter.

Ha Fabian! We spreken elkaar op het jeugdkamp van Synergo. Stel je even voor!

Ik ben Fabian en speel in de A1 van Synergo. Als vrijwilliger ben ik actief als trainer/coach van de C2 en als scheidsrechter.

Vraagt het trainerschap andere kwaliteiten dan het fluiten van wedstrijden, of zijn er juist veel overeenkomsten?

In beide gevallen is het belangrijk dat je je grenzen aangeeft aan het begin van de training, de wedstrijd of het seizoen. Spelers hebben liever een scheidsrechter die consequent verkeerd fluit dan elke keer anders. Verder moet je in beide gevallen goed opletten en overzicht houden op het spel. Je kijkt wel op een andere manier naar de wedstrijden. Scheidsrechters kijken waar de lastige duels zijn of veel overtredingen gebeuren, waar coaches meer zoeken hoe ze het beste resultaat uit een team kunnen halen.

Je bent nog best een jonge scheidsrechter. Hoe word je begeleid bij het fluiten?

Myka komt regelmatig bij mijn wedstrijden kijken. We spreken dan de wedstrijd voor: wat weet je over de teams, hoe is de stand, hoe vaak scoort een team. Ook kijken we samen bij het inschieten welke speler welke rol pakt. Je kan dan al een beetje anticiperen op de manier waarop teams de wedstrijd ingaan. In de rust krijg ik feedback over specifieke spelsituaties: wat gaat er goed, hoe blijf je consequent fluiten, welke looplijnen houd je aan. Na de wedstrijd bespreken we dan nog na hoe ik met de feedback ben omgegaan.

Myka fluit inmiddels soms reserve korfballeague. Is hij een voorbeeld voor jou, zou je ook die kant op willen?

Ik zou het heel cool vinden om zo hoog te fluiten, maar anders dan Myka vind ik zelf korfballen nog leuker. Ik zou dus liever korfballeague spelen met Synergo 1 dan op hetzelfde niveau fluiten. Hoger fluiten betekent ook dat je er meer voor moet willen doen. Misschien als ik later wat te oud ben geworden voor Synergo 1, haha!

Sommige spelers fluiten niet zo graag. Hoe is dat voor jou?

Ik vind het fluiten juist heel erg leuk. Bij hogere teams moet je scherp zijn en het spel goed kunnen volgen, terwijl het bij lagere teams wat meer om de gezelligheid gaat en ik met een glimlach op het veld kan staan.

Hoe zou je het fluiten nog aantrekkelijker kunnen maken?

Het helpt als trainers de spelers vanaf de C al af en toe een fluitje geven om mee te oefenen op de training, of jeugd laten fluiten op het schoolkorfbaltoernooi. Dan wordt het steeds normaler om te fluiten en krijg je meer vertrouwen. Fluiten is echt niet zo moeilijk of technisch als sommige mensen denken. Wel sta je natuurlijk altijd alleen in je taak. Gelukkig heeft de scheidsrechterscommissie geïnvesteerd in veel begeleiding voor jonge scheidsrechters, super belangrijk!

Hoe vind je het om Synergo-vrijwilliger te zijn?

Ik voel me zeer gewaardeerd. Coaches komen me na de wedstrijd altijd bedenken, dat is fijn. Als scheidsrechter krijg je ook altijd een drankje aan de bar. En binnenkort is het vrijwilligersfeest, daar ga ik zeker heen!

Dan zien we elkaar daar! Dankjewel Fabian, leuk om te zien hoe fanatiek je als vrijwilliger bij Synergo bezig bent!

Is fluiten misschien ook iets voor jou? Of zou je juist een hele andere vrijwilligerstaak op willen gaan pakken? Stuur een berichtje naar vrijwilligers@synergo.nl!

Zie ook