Synergo, dat ben ik! – Hannie

Vrijwilligerscoördinator Freek zet vrijwilligers in het zonnetje (#SynergoVIHZ).

Hannie Spierings is actief bij Synergo Sociaal en vooral bij de Derde Helft.

Voor ons interview constateerden we al even dat je al meer dan 50 jaar korfbalt. Wat een historie!

Jaja! Ik ben op mijn 12e begonnen bij HKC en in 1990 verhuisd naar SAMOS, samen met mijn man Joost en de kinderen. We kwamen door een verhuizing vlak om de hoek van het veld te wonen.

Ik ben bij SAMOS bijna meteen vrijwilliger geworden en heb daar van alles gedaan. Ik zat in het bestuur als secretaris, deed het wedstrijdsecretariaat, de activiteitencommissie voor de jeugd en heb veel training gegeven.

Je vraagt je haast af wat je nog niet hebt gedaan…

Nou, ik heb nooit een technische commissie gedaan, want ik ben zelf geen hoogstaande korfballer, haha. En ik heb nooit in de barcommissie gezeten.

Maar jeugdtraining geven is toch wel het allerleukste. Je krijgt van jeugd meteen terug wat je geeft, dat is zo’n leuke wisselwerking. Als het lekker loopt, je bereidt je training goed voor en geeft je energie, dan is het superleuk. Zit je zelf niet zo lekker in je vel of loopt het even niet, dan merk je dat ook meteen. Het is echt een spiegel die je voorgeschoteld krijgt.

En nu ben je dus heel actief voor de Derde Helft! Hoe is dat zo gekomen?

Ik ben 10 jaar geleden gestopt als vrijwilliger, vooral vanwege mijn kleinkinderen, en ben toen het contact met de vereniging wat verloren. Ik was nog actief als recreant maar dan mis je toch veel van wat er gebeurt. Al is dat nu misschien wel wat beter geworden, er zijn bijvoorbeeld ook veel recreanten die kantinediensten doen.

Mijn collega’s vroegen toen ik met pensioen ging: wat ga je eigenlijk doen? Ik zei toen dat ik sporttrainer ging worden heb toen mijn eerder gehaalde diploma “meer bewegen voor ouderen” flink afgestoft en me bijgeschoold. Het doen van activiteiten met ouderen zit vanuit mijn werk al wel ‘in de genen’. Ik kwam Mamoun tegen en toen leek het een logische stap om te kijken wat we hier bij Synergo mee zouden kunnen gaan doen. Hij hoefde me er niet voor over te halen, het balletje rolde vanzelf, het paste precies!

En hoe is het bevallen in de Derde Helft?

Het is ZO ontzettend leuk! Elke donderdag is de kantine 2 uur open. Mensen mogen dan zelf doen wat ze willen, maar in de praktijk doen 15 mensen dan actief mee met onze oefeningen. De groep is heel divers, van oudere jongeren tot een man van 94. Dat maakt het juist zo leuk.

Ik zou zelf graag wat meer sporten op maat aan willen bieden, maar de groep vindt het juist zo leuk om alles samen te kunnen doen, dat is gezellig. We eten ook af en toe samen. We feliciteren een jarige uitgebreid. Toen een van de leden ziek was, is de groep op bezoek geweest.

Voor mijn verjaardag hebben we onlangs samen het spel 30 seconds gespeeld. Een deel van de groep is onlangs op maandag ook gaan tafeltennissen bij SVE. Kortom: het is zo veel meer dan alleen bewegen, de sociale cohesie is enorm. En dat is ook echt mijn ding, ik ben overal bij.

De Derde Helft is zo ontzettend leuk! De sociale cohesie in de groep is enorm

Maar overal bij willen zijn, dat kost ook wel heel veel tijd…

Je hoeft er ook echt niet altijd bij te zijn hoor. Wij vinden het zo ontzettend leuk dat we het nooit willen missen. Als er mensen zijn die af en toe willen helpen, zou dat ook geweldig zijn! Ik zou nog best wat willen groeien met de Derde Helft, zodat we wat meer uitdaging kunnen bieden aan de fittere sporters, en daarvoor zou extra hulp heel fijn zijn.

Hoe kijk je naar de inzet van vrijwilligers, en is dat anders dan “vroeger”?

Er zijn zo ontzettend veel mensen actief dat er bijna geen onderscheid meer is tussen leden en vrijwilligers. En dat vind ik ontzettend mooi. Daar mogen we misschien samen wel wat vaker bij stil staan. Het is tegenwoordig wel wat lastiger om vrijwilligers voor langere tijd verbonden te houden aan een grotere taak, omdat meestal beide ouders werken. Maar dat maakt het des te knapper dat we met wat creativiteit alle gaatjes gedicht krijgen.

Verder merk ik dat ik de vereniging veel minder goed ken dan vroeger omdat ik er minder ben, het is niet meer zo “mijn stekje”. Ik ben een beetje zoekende of ik wat meer “thuis” wil komen in de vereniging en hoe ik dat dan wil bereiken.

Hannie, ik vind de Derde Helft echt een fantastisch initiatief. Hopelijk zetten jullie het met deze energie voort en gaan we steeds meer verbinding tussen deze groep en de rest van de vereniging vinden!

Heb jij op donderdagochtend wel eens tijd over, en vind je het leuk om af en toe mee te helpen met de Derde Helft? Of heb je ouders of grootouders die graag wat meer willen bewegen in een hele sociale groep? Kijk eens op De derde helft – Synergo of mail naar dederdehelft@synergo.nl!

Zie ook