De jeugd is de toekomst!

In juni presenteerde het bestuur zijn visie op de toekomst van Synergo. In navolging hierop geeft de jeugd technische commissie (JTC) de aftrap met haar Plan van Aanpak voor de jeugdopleiding van Synergo.

Synergo is een vereniging in bloei! De afgelopen jaren is het aantal jeugdleden van 107 in 2010 naar 147 in oktober 2012 gegroeid. Het korfbalseizoen 2013-2014 zijn we begonnen met 16 jeugdteams en 6 Kangoeroe-leden. En in de zaal komt daar al weer een F-team bij. Fantastisch!

Ruim 20 kinderen bij de tweede training voor E-teams, vorige week donderdag. 

Doel

Synergo wil alle kinderen de kans geven zich zo goed mogelijk te ontwikkelen op korfbalgebied. Daarom kunnen alle jeugdleden in de leeftijdscategorieën E t/m A vanaf dit seizoen twee keer per week trainen. Daarnaast gaan we meer aandacht besteden aan het technisch beleid van de club, de visie op korfbal/de ontwikkeling van korfballers en het opleiden dan wel begeleiden van de trainers en coaches.

Plan van Aanpak

Onze ambities kunnen we niet in één keer of in één jaar waarmaken. Hoewel de betrokken vrijwilligers en trainers enthousiast zijn, is hun tijd ook beperkt. De vereniging kiest dan ook voor kwaliteit en neemt de tijd voor verandering. We kiezen er bewust voor om onderaan te beginnen zodat de jeugdleden en jeugdtrainers kunnen meegroeien.

De komende vijf jaar wil Synergo investeren in het professionaliseren en structureren van de jeugdopleiding, startend met:

–          ontwikkelen eenduidige visie op korfbalontwikkeling bij Kangoeroes, F en E;

–          bepalen van trainingsaanbod (thema’s) en trainingswijze;

–          implementeren en borgen van deze korfbalvisie en daaraan gekoppeld thema’s en oefeningen;

–          opleiden en begeleiden van jeugdtrainers die werken vanuit de visie en hun wijze van trainen/coachen hierop afstemmen;

–          opleiden van trainingsbegeleiders zodat ook borging in de toekomst gedekt is.

We beginnen dus bij de kangoeroes/F/E. Daarna volgen:

2014/2015: D teams, 2015/2016: C teams, 2016/2017: B en A teams.

Vrijdag 6 september was de officiële aftrap van het Plan van Aanpak. Rob Lof, in het verleden werkzaam voor de Nederlandse Korfbalbond, is door Synergo gevraagd om komend seizoen het traject te begeleiden. De trainers kregen een korte uitleg over de inhoud van het opleidingsprogramma, de verwachtingen en konden hun eigen (kritische) vragen stellen. Deze introductie-avond wordt vervolgd met twee thema-avonden waar trainers in de praktijk met de gekozen thema’s (schot uit stand, goochelen met de bal/gooien en samenspel) aan de slag gaan. F- en E-kinderen helpen op deze avonden mee om in de praktijk te kunnen oefenen. Daarnaast zullen zowel Rob als de JTC trainersbezoeken afleggen om trainers in de praktijk bij de uitvoering te begeleiden, te ondersteunen maar vooral ook om uitwisseling en samenwerking te stimuleren!

De JTC vindt het fantastisch om te zien dat de afgelopen twee weken besproken thema’s al terug te zien waren op het korfbalveld! Het enthousiasme en de inzet van de trainers is voorwaarde voor slagen!

Ben je nieuwsgierig of heb je vragen: maaikelof_synergo@hotmail.com.

Maaike