S5 – De eerste wedstrijd, toeval of kans?

In de zomervakantie wandelde ik op 1200 meter hoogte in het Reuzengebergte in Tsjechië. Wonder boven wonder liep ik daar teamgenoot FvH tegen het lijf. Wat een toeval! Temeer, stel was ik 15 minuten eerder vertrokken, of ik had geen appeltje rustig op een steen gegeten, dan was ik haar helemaal niet tegengekomen. Oké, ik wist dat zij ook richting Tsjechië ging en dat ze ook het Reuzengebergte aan ging doen, maar hoe groot is de kans?

Toeval is een kans. En in dit geval een ‘observer bias’, zoals we dat in goed Nederlands noemen. Ik heb bij geen enkel persoon die daar ook liep gedacht, dat is toevallig dat ik die en die tegenkwam. Maar dat is natuurlijk even toevallig, alleen kende ik die mensen niet (de observer bias). FvH liep daar in de bergen voor het eerst en ik ook, dus de kans was klein toevallig.

Afgelopen woensdag eindigde onze wedstrijd in 11-9. Op dezelfde dag als waarop een aantal jihadisten in 2001 het nodig vond een vliegtuig op mensen te storten die toevallig in de Twintowers aan het werk waren (nain-elaven zoals de Amerikanen zeggen). Wat een toeval. Of eigenlijk een kans. Een best wel berekenbare kans. Zo 1 keer in de 7 jaar speel je op deze datum. Hoe vaak scoor je dan zelf 11 doelpunten en krijg je er 9 tegen? Dat zouden we uit de statistieken kunnen halen. Ik gok dat dit in beide gevallen 1 op de 10 wedstrijden gebeurt. Die kansen vermenigvuldigen, levert 1,4 % kans op dat wij op deze datum ook de datum spelen.*Een eurootje hierop inzetten, had dus zo’n 100 euro opgeleverd bij de bookies.

Zaterdag speelden we helaas gelijk, terwijl we eigenlijk weer de datum wilden scoren (14-9). In de laatste minuten werd er nog een bal vanuit een doorloop tegen de korf gegooid in plaats van erin. Wat een kans! Of was het toeval?

FV

* Helaas is mijn kansberekening een beetje roestig en ik doe allemaal aannames, dus als u een betere berekening heeft, dan zie ik die graag tegemoet.