Extra training: ´Kijk naar de ogen en die knikker´

Vrijdagavond 5 april durfden zeven Synergo’ers het aan om zich in de extra training bij te laten schaven over hun technieken. Onder toeziend oog van Walter, Synergo1-trainer Peter, Gemini1-trainer Wim, gaf Hanneke van Eck de extra training.

Hanneke_van_EckHanneke is oud-speelster (en oud speelster) van Fortuna 1 en het Nederlands (jeugd)team. Ondanks haar knieën durfde ook Hanneke het aan om af en toe even mee te doen.

Na wat doorloopballen, schoten en lange passes waren Wieke, Sebastiaan, Jari, Sander Ho., Ewoud, Wim en Lizzie er klaar voor.

Rebound – sprongkracht

‘Hoe ga je staan in de rebound?’, vroeg Hanneke de groep. Het bleef even stil. Tja, je gaat naar de rebound en blokt je tegenstander uit.

In de oefening mochten we alleen gebruik maken van onze sprongkracht. Onze wat? Onze sprongkracht! Dus ik dacht aan Marcel Pot en probeerde na te doen hoe hij springt. Helaas! Dat de schutters expres in de handen van Sebastiaan gooiden, durf ik deze keer niet als argument te gebruiken.

Kont erin!

Als het niet zo goed lukt, probeer je er toch ‘een beetje in te draaien’. Helaas, Hanneke had het door: ’Jullie gooien je kont erin! Je moet gebruik maken van je sprongkracht!’ En doe je een recordpoging hoogspringen; timing speelt ook mee!

Gauw naar de volgende oefening en een keer met de specialisten Anne H. of Marijn K. oefenen…  (Sorry Eva G., jij laat als specialist de bal over je heen komen en vangt hem dan; en dat mocht niet in deze oefening.)

20130405 extra-training-hannekeRebound – meedraaien

Hanneke liet de groep oefenen dat je als rebound moet meedraaien met het vak. Allereerst sta je diagonaal op de bal. Als de bal ineens naar achter gaat, dan moet je meedraaien, zodat je je positie ten opzichte van de bal (schutter) behoudt. Hanneke: ‘En je moet die knikker altijd blijven zien!’ (vertaling van het Rotterdams naar het Utrechts: ‘die knikker’ = ‘die bál’.)

 

Kijk naar de ogen!

Bij het voorverdedigen gaf Hanneke de tip om naar de ogen te kijken van de persoon met de bal. Hieraan zie je dat deze de bal gaat gooien! We hebben gemerkt dat dit werkt! Ondanks dat het lastig is om je eigen tegenstander in de korfzone niet te zien (maar die kun je altijd nog even vasthouden).

Korte bewegingen!

In de 1:1-aanvalsoefening mochten we alleen maar korte bewegingen maken. Voor iemand die als ik graag lange lijnen loopt, was het wel even omschakelen. Ik vind die korte bewegingen een aanrader! Je tegenstander weet na twee/drie passen (met versnelling) niet wat je van plan bent. Klopt toch, Sebastiaan?En je moet wel de tegenstander de gelegenheid geven om in je beweging te trappen… Nietwaar, Ewoud?

Tijdens het partijtje liet Hanneke hier trouwens niet veel van zien (‘last van mijn knieën’).

Het klapstuk!

Grote hilariteit aan de kant bij Walter, Peter en Wim: Probeer het maar eens om een bal te vangen en gooien met gekruiste armen! Het ziet er niet uit en is best lastig. Dit bleek in het partijtje een beetje te lastig te zijn, dus probeerden we alleen zo te schieten. Oók lastig… Maar, Jari scoorde!

Tot slot

Hanneke, bedankt voor de leuke training en je enthousiasme! Ik zal nog vaak aan je denken als ik Marcel Pot zie rebounden of als een tegenstandster in de ogen kijk!

Sander.

PS. Walter, Peter en Wim bedank ik niet voor het ons uitlachen…

 

 

Zie ook:

Training 5/4: Hanneke van Eck
Training 1/3 door Oskar van de Vijver
Extra training 28/2 door Marcel Pot
Extra training 17/12 door Janwillem Wind
– Extra training 3/12 door Timon den Hertog
Training 23/11: Dankmar Caderius van Veen
Extra training 22/10 door Sander Hofman
Door je knieën tijdens extra training 1:1 (verslag)
Training 7/9: Erwin van der Putten (OVVO)
Overzicht extra seniorentrainingen
Informatie over de extra trainingen