S4: Over waarom Viking ‘Viking’ heet

Nieuwe teamgenoten zijn leuk. Oude teamgenoten ook, zeker als je elkaar al een tijdje kent en het ook buiten het korfballen goed met elkaar kunt vinden, maar nieuwe teamgenoten geven een beetje sjeu aan de wekelijkse korfbalpraktijk.

Dit seizoen hebben wij in het vierde ook wat nieuwe teamgenoten en hoewel inmiddels het seizoen eigenlijk al te ver gevorderd is om nog echt van nieuwe teamgenoten te spreken en we inmiddels al best veel van elkaar weten, gebeuren er soms toch ineens dingen waardoor je denkt: “Oh ja, nieuwe teamgenoot!”

Wij speelden afgelopen zaterdag in Wijk bij Duurstede en een van onze nieuwe teamgenoten (hij komt uit Brabant en heet Freek) vond Viking maar een rare naam. Wie noemt zijn club nu Viking?

Nu bleek deze jongen in het diepe zuiden verstoken te zijn gebleven van de basale geschiedenislessen die wij in de provincie Utrecht allemaal gehad hebben(toch?), namelijk die over het ontstaan van Wijk bij Duurstede. Het betreft immers onze eigen provincie.

Lang lang geleden, werd het huidige Scandinavië bevolkt door woeste stammen met helmen en baarden: de Vikingen. Zij bouwden schepen en bevoeren daarmee de wereldzeeën (en bereikten in ieder geval IJsland en misschien zelfs wel Amerika). Deze Vikingen (ook wel Noormannen genoemd, maar strikt genomen ligt dat net iets ingewikkelder, met een tussenstop in Frankrijk) landden ook in het moeras dat we tegenwoordig Nederland noemen. Daar roofden en plunderden zij er lustig op los, bijvoorbeeld in het, qua handel, gunstig gelegen Dorestad. Zij maakten deze nederzetting met de grond gelijk.

Enkele jaren later werd het dorp iets verderop weer opgebouwd, in een hoek van de rivier (Wijk) bij Dorestad (Duurstede). En zo ontstond, je raadt het al, Wijk bij Duurstede. Er is dus een redelijk heldere verbinding te maken tussen Wijk bij Duurstede en de Vikingen. Waarom je als sportclub jezelf wilt noemen naar het volk dat jouw omgeving platbrandde, is mij ook een raadsel, maar wellicht heeft men gehoopt dat iets van de vernietigende kracht op de korfballers af zou stralen. Getuige onze uitslag is dat ook gelukt.

Femke

P.S. Bovenstaande is geheel uit het blote hoofd opgeschreven, eventuele historische onjuistheden zijn voorbehouden. Wil je precies weten hoe het zit, kijk dan bijvoorbeeld eens op:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vikingen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dorestad
http://www.khm.uio.no/vikingskipshuset/