Arbitrageplan Synergo

De afgelopen weken is een speciale werkgroep, bestaande uit Kaspar Hanenbergh, Judith Nak, Xander Tamminga en Rudolf Hoogenveen, druk bezig geweest met het opzetten van een Arbitrageplan. Hieronder zien jullie het resultaat. Heb je vragen en/of opmerken, neem dan contact op met een van de werkgroepleden of met het bestuur.

Arbitrageplan
Het doel van dit plan is om ervoor te zorgen dat de arbitrage structureel voldoende aandacht krijgt binnen Synergo en dat de uitvoering is zoals de club en de bond willen en eisen. Het belangrijkste punt daarbij zijn voldoende gediplomeerde scheidsrechters, maar ook de randvoorwaarden en bijkomende zaken worden genoemd.

In concrete aantallen is het doel:
Aan het begin van het seizoen 2013/2014 beschikt Synergo over:
-10 gediplomeerde bondsscheidsrechters, die als scheidsrechter actief zijn. Daarbinnen een onderscheid tussen 4 die op naam voor de bond fluiten, 6 die op eigen veld of mogelijk binnen de Regie Utrecht Centraal voor de vereniging fluiten.
-10 jeugdscheidsrechters, die actief zijn.
-3 beoordelaars, die actief zijn.
-3 scheidsrechterbegeleiders, die actief zijn.

Daarna dat er per seizoen nieuw opgeleid worden:
-2 bondsscheidsrechters
-2  jeugdscheidsrechters
-1 scheidsrechterbegeleider
Zo gaan we structureel verloop tegen.

Verdere doelstellingen:

Bij voorkeur hoeft (de voorzitter van) de scheidsrechterscommissie niet zelf te fluiten. Dan komt er meer tijd vrij om aan de structuur te werken.

Vanaf de A-leeftijd kunnen leden een diploma jeugdscheidsrechter halen. Onder die leeftijd kunnen leden ook eigen wedstrijden fluiten. Het streven is, dat een C-scheidsrechter de E en F kan fluiten, een B-scheidsrechter niet ouder dan D en een A-scheidsrechter niet ouder dan C. Natuurlijk afhankelijk van niveau en situatie.
In eerste instantie is het doel om de wedstrijden van de A-jeugd t/m de D-jeugd zoveel mogelijk door gediplomeerde jeugdscheidsrechters te laten fluiten.

Er zijn niet alleen voldoende leden met een diploma, maar ook voldoende scheidsrechters actief. Actief betekent eens in de 2-3 weken fluiten.
Voor op naam aangewezen scheidsrechters stelt de bond eisen aan het minimum aantal te fluiten wedstrijden, afhankelijk van het niveau. Voor een beginnend bondsscheidsrechter is dat 16 wedstrijden per jaar.

Scheidsrechters zijn positief zichtbaar binnen Synergo:
Beeldvorming verander je niet in één keer, maar het is zeker belangrijk.
Concrete punten om dit aan te pakken:
-Aandacht voor “gouden tips” hoe om te gaan met de scheidsrechter.
-Scheidsrechters-shirts voor grotere herkenbaarheid.
-In woord en beeld aandacht voor scheidsrechters; foto’s en stukjes op de site of in de Synopsis.
-Activiteiten e.d. voor scheidsrechters, bv. een keer een top-scheidsrechter uitnodigen, die kan vertellen over zijn carrière en over het scheidsrechtersvak of met de scheidsrechters van Synergo naar een topwedstrijd in de buurt (DALTO of OVVO) en na afloop een gezamenlijke nabespreking.

Opleidingsprogramma jeugd tot scheidsrechter:
De jeugd heeft de toekomst.
-Arbitrage onderdeel maken tijdens trainingen. Bijvoorbeeld door tijdens partijtjes ook iemand de rol van scheidsrechter te geven. Voor de continuïteit van dit punt is het belangrijk om contact met de JTC te onderhouden, om dit over te dragen aan (nieuwe) trainers.
-Ook is communicatie met andere commissies (o.a. JTC en TC) belangrijk om niet aan dezelfde mensen te trekken voor verschillende taken.
-Jaarlijkse spelregelavonden (serie van 2) voor A- en B-jeugd en andere geïnteresseerden. Tijdstip: eind september. Bij voorkeur op één van de trainingsavonden in overleg met de jeugdtrainers, zodat het onderdeel is van de trainingen, omdat het de technische basis vormt (ook voor je spel).
Deze spelregelavond wordt gekoppeld aan het theorie-examen (basisopleiding B) van de bond. Voor A- en B-jeugd (vanaf 15 jaar) is het doen van dit theorie-examen vanzelfsprekend en verplicht.
-Beginnende scheidsrechters worden begeleid. Begeleiden gebeurt door ervaren scheidsrechters, waarbij het streven is dat die gediplomeerd verenigingsbegeleider zijn of worden.

Spelregelavond:
Marcel en Rolien van Eijkelenburg zijn bereid dit te verzorgen. Er kan elk jaar gezocht worden naar iemand extern die dit wil verzorgen. Voor de continuïteit is het beter als er binnen Synergo iemand dit te zijner tijd over kan nemen.

Opleidingsprogramma senioren tot scheidsrechter:
-Uit het verleden is gebleken dat senioren benaderen via de jaarlijkse (TC-)enquête nauwelijks respons oplevert. Hoewel scheidsrechters als onderwerp niet uit de enquête moet verdwijnen, is het daarnaast nodig mensen persoonlijk te benaderen.
-In sportlink is te vinden wie binnen de vereniging al een diploma hebben, aan hen kan gevraagd worden of ze daar actief iets mee willen doen.
Op dit moment zijn er 7 leden met het diploma KNKV-scheidsrechter (waarvan één ook KNKV-beoordelaar), 9 leden met het diploma jeugdscheidsrechter BCD en 1 lid met de basisopleiding B (theorie).
-Daarnaast moeten de juiste mensen gevraagd worden of ze een opleiding tot scheidsrechter willen volgen; de huidige ongediplomeerde scheidsrechters en leden die nog niet actief zijn als scheidsrechter. O.a. in samenwerking met de TC, zij hebben zicht op eventuele geschiktheid; wie heeft er zicht op korfbal en denkt na over het spelletje?
Binnen de TC wordt er op dit moment geen aandacht besteed aan spelregelkennis en scheidsrechterwerving, overleg is dus nodig.
-Eerste indruk is dat ”verplicht” stellen van het fluiten van wedstrijden niet nodig is. Als er binnen de vereniging toch een plan komt dat leidt tot het verplichten van vrijwilligerstaken (bv. een aantal in te vullen uren met keus uit verschillende taken) dan moet ook het fluiten van wedstrijden hierin meegenomen worden.
Wanneer er een tekort blijft bestaan, kan gedacht worden aan het toewijzen van het fluiten van jeugdwedstrijden net als kantinediensten worden toegewezen.
Belangrijker lijkt het persoonlijk vragen van geschikte mensen.
-Coördinatie van taken is belangrijk. Dat is breder dan alleen het vraagstuk van de scheidsrechters; waarvoor zijn mensen nodig en wie worden daarvoor gevraagd? Om te voorkomen dat mensen voor verschillende (niet verenigbare) taken worden gevraagd en elke commissie zijn eigen lobby voert.
Communicatie met andere commissies (o.a. TC en JTC) is dus belangrijk om niet aan dezelfde mensen te trekken voor verschillende taken.
-Ook is coördinatie van taken belangrijk bij het toewijzen van taken. Als je actief bent als scheidsrechter (of in een andere functie) hoef je minder andere taken te doen, zoals kantinedienst of het geven van roulatie-training. Dat geeft een extra voordeeltje aan scheidsrechter zijn.
Beoordelaars en scheidsrechterbegeleiders
Deze zullen binnen de pool van scheidsrechters geworven moeten worden.
Het streven is, dat elke scheidsrechter minimaal één keer begeleid wordt (en indien nodig vaker).

Invulling scheidsrechterscommissie:
Zie bijgevoegde functieomschrijving.
Er zijn minimaal 3 leden in de commissie nodig om deze taken uit te voeren.


Bijlagen:
functieomschrijving scheidsrechterscommissie
10 gouden tips (over de omgang met scheidsrechters)