15 jaar Synergo: van 160 naar 300 leden?

Groei, de belangrijkste ambitie van de korfbalbond en ook een van de vier pijlers van het Synergo-beleidsplan. En ook dit jaar is het weer gelukt om (flink) te groeien!

Synergo is het seizoen 2010/2011 gestart met 268 leden. Aan het eind van dit jaar hadden we 282 leden. Een groei van ruim vijf procent.

Binding

Aan het einde van een korfbalseizoen zeggen bij een gemiddelde korfbalvereniging tien procent van de leden hun lidmaatschap op. Tot nu toe zijn er bij Synergo twaalf opzeggingen binnen. Dat is minder dan 4,5 procent. Dat betekent dat we niet alleen veel nieuwe leden werven, maar ook dat de bestaande leden met plezier bij ons korfballen. Wel zo plezierig, want groei “aan de voorkant” wordt maar al te vaak te niet gedaan door opzeggingen van bestaande leden.

Eindsprint

Vorig seizoen had Synergo een geweldige eindsprint en won het bijna de ledenwerfactie van het KNKV. Ook dit jaar hebben we zo’n eindsprint gehad, al hoewel deze nog niet zichtbaar is in de ledenaantallen. We hebben besloten deze nieuwe leden pas bij de start van het nieuwe seizoen officieel te registeren. In totaal hebben 21 (!) mensen, waaronder 18 jeugdleden besloten komend seizoen bij ons te komen korfballen.

300

Al met al betekent dit alles dat we het komend seizoen starten met ongeveer 290 leden. Een absoluut record voor Synergo. Als de ledengroei doorzet zoals de afgelopen twee jaar zal de magische grens van 300 leden in het komend seizoen zeker verbroken worden.

Overigens is het zelden vertoond dat een vereniging bij de start van het seizoen al meer leden heeft dan aan het eind van het vorige seizoen. Elk persoon dat volgend jaar lid van ons wordt, betekent dus sowieso extra groei!

Wie de jeugd heeft…

Een eeuwenoud gezegde, maar het is maar al te zeer waar. Synergo start het komende seizoen met vier E-teams en twee F-teams. Dat is nog nooit eerder vertoond bij Synergo. Deze jongste groep korfballers wordt overigens voor het eerst opgeleid door trainers uit de eigen “Synergo-opleiding”.

15 jaar Synergo

Synergo bestaat 15 jaar en is sinds de oprichting enkel nog gegroeid. Ter vergelijking: Synergo had in 1998, twee jaar na de oprichting, acht seniorenteams en slechts vijf jeugdteams. Nu zijn dat elf seniorenteams en 14 jeugdteams. Synergo is in die 15 jaar gegroeid van amper 160 leden naar bijna 300 nu. Bijna een verdubbeling!

Ambities

We zijn er nog lang niet. Het doel is 18 jeugdteams en tien seniorenteams en als we dat bereikt hebben, stellen we de doelen gewoon naar boven bij. De grootste korfbalvereniging van Nederland (en de wereld), PKC uit Papendrecht, heeft ruim 1000 leden. We zijn er dus nog lang niet!