Verdedigen is leuk!

Verdedigen was – mede dankzij mezelf – het meest besproken onderwerp van het afgelopen weekend. En dat is een uitzondering. Verdedigen is een vies woord in het korfbal.

Cruijff moet een grote fan van onze sport zijn. Hij predikt aanvallend spel en wordt bij korfbal op zijn wenken bediend. Bekijk een willekeurige korfbaltraining en het wemelt van de gele korven en ballen. Het liefst een korf en bal per tweetal (overigens ook een belangrijk punt in het JTC-beleid van Synergo).

Scoren is dan ook wat de meeste korfballers het liefst doen. Zelfs de rebounders onder ons – en ik ben er zelf één van – dromen van die ene wedstrijd waarin je tien keer scoort.

Hartstikke leuk voor het publiek natuurlijk, al die doelpunten. Veertig maarliefst kregen de toeschouwers er zondag bij het eerste te zien. Helaas waren ze niet eerlijk over de ploegen verdeeld. DKB maakte er maarliefst 24. Even daarvoor had het tweede er 16 om de oren gekregen. De A1 een dag eerder 15 en de B1 11.

Ik zou bijna willen zeggen dat er onder de korfballers de gedachte leeft dat verdedigen er niet meer toe doet. Misschien dat de Korfbal League daartoe bijgedragen heeft. Er wordt immers nooit meer een bal verdedigd gegeven. En hoe de verdedigers ook hun best doen, de Tim Bakker’s van deze wereld gooien er elke week weer tien of zelfs meer door het mandje.

verdedigen1

Klopt die gedachte dan misschien? Mijn antwoord: NEE! Gelukkig hebben we Fortuna nog. De ploeg uit Delft heeft al jaren de naam van best verdedigende ploeg van Nederland. Afgelopen zaterdag speelden ze tegen landskampioen Koog Zaandijk met doelpuntenkanonnen als Tim Bakker, Rick Voorneveld, Bart Nieuwenweg en Kim Cocu in de gelederen.

Wat er gebeurde had niemand verwacht. Koog Zaandijk maakte geen doelpunten meer! Acht minuten stond het 0-0, ruststand 4-5… Uiteindelijk maakte KZ er nog 16, maar dat is een bedroevend laag aantal voor een ploeg met zes internationals en tien trainingsuren per week.

Verdedigen; dat is vooral achter je tegenstander aanlopen, niet inspringen en je arm opsteken als ie probeert te schieten. Leuk? Mwah, ik vond eigenlijk van niet. Ik durf zelfs te bekennen dat ik er niet altijd alles aan heb gedaan om elk schot te voorkomen. Jij wel? Nooit eens heel even – heel stiekem – gedacht, ach laat die bal maar gaan…?

Toch is verdedigen leuk! Ik kreeg er opeens plezier in afgelopen zondag. Die man gewoon helemaal het leven zuur maken. Geen centimeter ruimte geven, elke pass moeilijk maken. Resultaat: een klagende, puffende en zwetende tegenstander. Geweldig! En met een bonus: in de aanval kreeg ie het opeens niet meer voor elkaar mij dicht op m’n huid te zitten.

Ik zou tegen alle Synergo-leden willen zeggen: zie de lol van het verdedigen in. Doe je uiterste best. Maak je tegenstander kapot. Volg hem of haar overal op het veld. Maak elke pass moeilijk. Probeer elk schot te blokken. Resultaat: heel veel lol, een gefrustreerde en vermoeide tegenstander waartegen zelfs een rebounder tien keer kan scoren….

Oskar