Schoolkorfbaltoernooi Utrecht: 111 deelnemende teams!

Op vrijdag 18 april organiseert de Utrechtse korfbalvereniging Synergo haar jaarlijkse schoolkorfbaltoernooi. Dit jaar hebben dertien basisscholen uit omliggende wijken samen het recordaantal van 111 teams aangemeld. Dat betekent dat zo’n duizend kinderen die dag bij Synergo gaan korfballen.

“Vorig jaar deden er 71 teams mee”, vertelt Ineke Hoogewoning, lid van de schoolkorfbalcommissie bij Synergo. “Dat was voor ons al een record. Voor dit jaar hadden we een kleine groei verwacht, maar 111 teams overtreft onze verwachtingen. Door ons enthousiasme, het goede contact met leerkrachten op scholen en een aantal leerkrachten die zelf korfballen, lukt het ons om dit toernooi steeds verder uit te breiden. Korfbal is een vriendelijke en sociale sport, scholen vinden het prettig om met hun leerlingen naar zo’n toernooi te gaan.”

Het clubhuis van Synergo is net verbouwd en er is een nieuw kunstgrasveld aangelegd. Tijdens het schoolkorfbaltoernooi wordt de opening daarvan gevierd. Voor aanvang van het toernooi komt Harm Janssen – wethouder sport Gemeente Utrecht – het veld openen. Net als ieder jaar krijgen alle kinderen een vaantje en een pannenkoek. Vrijwilligers mogen hun borst dus nat maken: zij moeten zo’n duizend pannenkoeken bakken!

“Zelf ben ik op mijn achtste via een schoolkorfbaltoernooi in aanraking gekomen met korfbal en ik ben nog steeds actief bij dezelfde korfbalvereniging!”, vertelt Hoogewoning. “Natuurlijk hopen wij uiteindelijk leden over te houden aan dit toernooi, maar we doen het ook om kinderen en hun ouders kennis te laten maken met sport en dan een teamsport in het bijzonder”. Synergo doet daarbij zijn best om drempels weg te nemen. “Voor één school met veel allochtone leerlingen hebben we bijvoorbeeld een busje ingezet om de kinderen met hun ouders van de school naar de club te brengen”, vertelt Hoogewoning. Een mooie service die ongetwijfeld goodwill kweekt.

Bron: Meinou Steemers, Sportknowhow (2008)