Marokkaanse korfballers in Nederland

Twee Marokkaanse korfbalteams uit Nador zijn de laatste week van 2010 te gast bij de korfbalverenigingen Synergo (Utrecht) en PSV Korfbal (Eindhoven). De Stichting Korfbal Marokko – Nederland heeft met deze uitwisseling als doel de versterking van de sportieve, culturele, educatieve en sociale relaties tussen Marokko en Nederland. Door middel van korfbal.

Van 27 december tot en met 3 januari zijn de Marokkaanse korfballers en hun begeleiders van het Lycée du Nador en het Tareq College in Nederland. De teams komen uit Nador, in het oosten van Marokko, waar 90% van de Nederlandse Marokkanen hun oorsprong hebben. Het middel voor de versterking van deze internationale banden is korfbal, de enige gemengde sport ter wereld. Een sport waar jongens en meisjes gelijkwaardig zijn aan elkaar.

Vooruitstrevend
De introductie van korfbal in Marokko door korfbalverenigingen Synergo (Utrecht) en PSV Korfbal (Eindhoven) heeft veel enthousiasme en mogelijkheden opgeleverd. Zowel in Marokko als in Nederland. Korfbal is in deze situatie uniek, omdat deze gemengde sport geïntroduceerd wordt in een Islamitisch land. De sport korfbal past goed bij de visie vanuit het Ministerie van Onderwijs en Vorming : “Wij zien gemengd korfbal als een extra stimulans voor de gelijkheid en de moderne ontwikkeling van onze jeugd”.

Hiermee is er een brede basis ontstaan voor korfbal en voor contacten tussen Nederland en Marokko. De Stichting Korfbal Marokko – Nederland is hiervoor opgericht en heeft contacten met de Marokkaanse overheden om het mogelijk te maken Marokko toe te voegen als 59e korfballand bij de International Korfball Federation (IKF).

Utrecht (Overvecht)
In Utrecht zijn er trainingen en spelen de Marokkaanse teams een toernooi tegen korfbalteams uit Utrecht, Eindhoven en Leusden. Daarnaast spelen twee teams van Nederlandse en Marokkaanse jongens en meisjes uit Overvecht een korfbalwedstrijd tegen elkaar. Dit is een initiatief van Hassan Karnahffin van de Stichting MDO (Marokkaanse Dialoog Overvecht) die als vrijwilliger huiswerkbegeleiding geeft aan buurtkinderen uit Overvecht.  Buurtbewoners uit Overvecht verzorgen de maaltijden en er is een Hollandse avond, in samenwerking met Synergo-leden, de moskee Omar Al Farouk en de buurtbewoners.

Eindhoven
In Eindhoven krijgen de Marokkaanse teams trainingen en spelen ze een korfbaltoernooi met tegenstanders uit Eindhoven, Roermond en Best. Marokkaanse moeders van de school Tarieq Ibnoe Ziyad koken voor honderd personen in het clubhuis van PSV Korfbal. Ook is er een gezamenlijke viering van oud en nieuw met oliebollen en(oud-)Hollandse spelletjes en de nieuwjaarsreceptie.

Verblijf
De Marokkaanse delegatie verblijft bij gastgezinnen. Zij slapen en eten bij leden van beide korfbalverenigingen en bij (Marokkaanse) buurtbewoners vanuit de moskee of school. Ook heeft de Stichting Korfbal Marokko – Nederland donaties en sponsorgelden ontvangen, waaronder de gemeente Eindhoven, (sponsoren van) beide korfbalverenigingen en COS Utrecht, het regionale centrum voor internationale samenwerking in de provincie Utrecht.

Convenant
De korfbalverenigingen Synergo (Utrecht) en PSV Korfbal (Eindhoven) hebben contacten gelegd met de Marokkaanse overheid  en de Nederlandse ambassade in Marokko te Rabat. Hier is een basis gelegd voor (kennis)uitwisseling tussen Nederland en Marokko. Tijdens het EK korfbal in oktober 2010 hebben de Stichting Korfbal Marokko – Nederland en de Marokkaanse overheid een convenant ondertekend voor de (kennis)uitwisseling tussen Nederland en Marokko.

Dit driejarige convenant is door het hoogste ministeriële niveau in Marokko geautoriseerd. De korfbalactiviteiten beginnen in de stad en provincie Nador en vandaar uit kunnen ze binnen enkele jaren uitbreiden naar heel Marokko. Het Ministerie van Onderwijs en Vorming heeft de Nederlandse kinderen al uitgenodigd voor een korfbalbezoek aan Nador in 2011.

Meer informatie

- Foto’s marokkaanse teams in NL – dag 7 (toernooi, eten)
- Foto’s Marokkaanse teams in NL – dag 4 (teams)
- Foto’s Marokkaanse teams in NL – dag 4 (toernooi)
- Foto’s Marokkaanse teams in NL – dag 3 (Hollandse avond)
- Foto’s Marokkaanse teams in NL – dag 1 en 2 (ontvangst, training, bowlen)
- Blog ‘PSV Korfbal en Synergo in Marokko’