Synergo, dat ben ik! – Joke

Vrijwilligerscoördinator Freek zet vrijwilligers in het zonnetje (#SynergoVIHZ).

Joke Visch traint de Kangoeroes, zit in de korfbalcommissie Jeugd en kookt voor de foodcie.

Joke is het type vrijwilliger dat je bijna letterlijk weg moet trekken om even tijd te maken voor een interview. Nee hoor Joke, het duurt echt niet lang! Je mag zo weer terug naar de keuken. Fijn dat je even tijd kunt maken! Je loopt al lang rond bij Synergo volgens mij hè?

Ja dat klopt! Ik ben begonnen bij Samos toen ik 7 was, even gestopt toen ik kinderen kreeg, maar daarna weer teruggekomen en blijven hangen tot nu, bij de recreanten. In de jeugd speelde ik op zaterdag meestal 2 wedstrijden, en dan op zondag maar hopen dat je in mocht vallen bij senioren. De binding was toen wat groter denk ik; kinderen hadden nog veel minder hobby’s om uit te kiezen dan nu en je leefde het hele weekend op de club.

Ik heb 2 dochters waarvan de oudste ook gekorfbald heeft en zelfs nog trainers is geweest van Nicky, die nu de kangoeroes traint. De jongste springt aan de kant als er een bal aan komt. Ik heb op redelijk niveau gekorfbald, met Senioren 2 heb ik de reserve overgangsklasse gehaald.

Volgens mij heb je heel veel vrijwilligerstaken gedaan. Past dat in één alinea?

We gaan het proberen! Ik ben ooit begonnen als redactie van het clubkrantje met Ineke. Dat was een mooie tijd: op zondagavond stressen (want de kopij was te laat natuurlijk) met een typemachine waarna het krantje gedrukt en bezorgd kon worden. Ik heb verder het wedstrijdsecretariaat voor senioren gedaan en zit momenteel nog in de korfbalcommissie jeugd namens de E en de F.

Het leukste vond ik training geven aan E- en F-teams, en nu aan de Kangoeroes. Ik merk wel dat ik een wat andere visie heb op coachen dan ik nu om me heen zie, haha. Ik was meer een ‘blèrcoach’. O ja, ik heb ook nog jarenlang in de jeugdactiviteitencommissie gezeten en ga elk jaar mee op kamp!

O en niet te vergeten: we gaan dit jaar het familietoernooi weer organiseren! Zet 24 juni maar alvast in je agenda.

Doe ik! Wat is er zo leuk aan jonge kinderen trainen?

Ze zijn nog erg onbevangen en je krijgt als trainer veel van ze terug. Het plezier in het spel is heel zichtbaar en kinderen laten zien dat ze je vertrouwen. Ik train/coach al geen team meer en na dit jaar stop ik ook met de Kangoeroes. Dat ga ik erg missen, maar ik vind het wel fijn dat ik dan op zaterdag geen wekker meer hoef te zetten. We hebben sinds kort ook een vaste plek op de camping waar we vaak staan, dan hoef ik ook niet meer elke zaterdag op en neer.

Help! Zien we je dan nog wel bij Synergo?

Ja zeker wel! Als kok bij de foodcie ga ik zeker door, dat vind ik echt superleuk. Ook blijf ik zeker actief bij de recreanten, wat een gezellige groep is dat!

Hoe vind je dat Synergo met vrijwilligers omgaat?

Ik voel me in elk geval erg gewaardeerd. Die waardering wordt ook door bestuursleden en andere leden uitgesproken. Leden komen vaak even de keuken in lopen als je lekker gekookt hebt. Synergo heeft oog voor haar vrijwilligers en probeert ook wat terug te geven, heel belangrijk!

De belasting onder de vrijwilligers zou iets meer verdeeld kunnen worden. We profiteren allemaal van onze mooie kantine, sporthal en alle activiteiten die er zijn, maar de een draagt daar veel meer aan bij dan de ander. Ik zou het wel mooi vinden om dat wat meer in beeld te brengen en leden die minder actief zijn te vragen ook ergens een steentje bij te dragen.

Tot slot, en ik vraag dit voor een vriend: wat is het geheim van jouw heerlijke roti?

Hahaha, dat is het geheim van de chef! Hij is met liefde gemaakt, ik kook super graag en geniet er enorm van als mensen smullen van mijn eten. Misschien is dat het?

Joke, fantastisch wat je allemaal hebt gedaan en nog steeds doet bij Synergo. We hopen nog lang van je te mogen genieten!

De Kangoeroes zoeken nieuwe trainers! Iets voor jou? Kijk eens op het bericht ‘Tover jij een glimlach op gezichten?’ of stuur een berichtje naar vrijwilligers@synergo.nl.

Zie ook