Synergo, dat ben ik! – Meck

Vrijwilligerscoördinator Freek zet vrijwilligers in het zonnetje (#SynergoVIHZ).

Meck Verhoogt is trainer/coach van Synergo D2.

Ha die Meck! Voor wie jou niet kent, wil je jezelf voorstellen aan de lezer?

Natuurlijk! Ik ben Meck Verhoogt, 14 jaar. Ik zit op het gymnasium aan het Gerrit Rietveld College en korfbal al jaren bij Synergo. Naast zelf korfballen ben ik samen met Larissa de trainer/coach van de D2. Verder speel ik trompet en houd ik van gamen met vrienden. Soms kan dat best druk zijn alles bij elkaar, maar het zijn allemaal leuke dingen, dus ik doe het graag.

Trainer/coach van de D2, hoe is dat zo gekomen?

Ik had al langer in mijn hoofd dat het me leuk leek om training te gaan geven. Op een bepaald moment kreeg ik van Synergo een enquête waarin werd gevraagd wie het leuk vond welke vrijwilligerstaak te gaan doen. Daar heb ik het samen met Larissa over gehad, en het leek ons wel wat om samen een team te gaan trainen.

Eigenlijk hadden we bedacht om een E- of F-team te gaan doen, maar toen werd gevraagd of we de D2 samen wilden trainen. Dat leek ons ook wel een toffe uitdaging, en we hebben er zeker geen spijt van gekregen! Het is soms wel lastig, de kinderen zijn wat ouder en drukker, en het zijn grotere teams dan in de E of F, maar het gaat steeds beter!

Mooi! Wat is het allerleukst aan training geven en coachen?

Het mooiste vind ik dat de spelers plezier hebben en succes ervaren als ze een doelpunt scoren of een wedstrijd winnen. We hebben best een moeilijke competitie dus tot nu toe hebben we pas één keer gewonnen, maar daar was iedereen wel extra blij mee natuurlijk!

En ik vind het ook wel heel leuk als ik merk dat het lukt om iets over te brengen en de kinderen naar me luisteren. Dat is soms nog best lastig, maar als het lukt, ben ik daar best trots op. Larissa kan dat wat beter dan ik, zij is wat strenger. Zo helpen we elkaar.

Lijkt me ook niet makkelijk! Leer je er ook wat van en helpt de club je daarbij?

Jazeker! Ik leer heel veel hoe kinderen van deze leeftijd denken en doen en zie mezelf ook een beetje terug op die leeftijd. Ik denk wel dat ik toen wat serieuzer was, mijn team vindt het toch vooral belangrijk dat het leuk en gezellig is.

Ineke helpt ons enorm met trainen en coachen. Ze is er ook vaak bij als we training geven. We redden ons inmiddels zelf ook wel, maar we zijn heel blij dat ze ons zo goed helpt en tips geeft over oefeningen en omgaan met de kinderen. Ik heb wel gehoord dat je ook cursussen kunt doen om een betere trainer te worden, maar we zijn pas net begonnen, misschien iets voor later.

Doen veel spelers van jouw leeftijd vrijwilligerswerk bij Synergo? Wat dan zoal?

Ja, heel veel! De helft van mijn teamgenoten geeft training aan een jeugdteam. Er zijn er ook een paar die wedstrijden fluiten.

Top dat jullie zo actief zijn! Wat zou je willen zeggen tegen iemand die wel training wil geven, maar nog twijfelt?

Doen, want het is hartstikke leuk! Maar ga er dan ook echt voor, met een halve inspanning gaat het niet zo lekker en haal je er veel minder uit, ook voor jezelf.

Ik vind de sfeer bij Synergo in het algemeen, maar ook als vrijwilliger, erg leuk. Het geeft me een fijn gevoel dat we het samen toch maar even doen om al dat mooie werk uit te voeren. Bij sommige clubs word je daarvoor betaald, maar zo gaat het ook hartstikke goed.

Dankjewel Meck, en heel veel succes met de D2!

Freek.

Lijkt het jou ook wel wat, een team trainen en/of coachen? Mail dan eens naar kcjeugd@synergo.nl. Zoals je leest in het interview met Meck kan Synergo je begeleiding bieden en je kan ook cursussen volgen op dit gebied. Zou je wel wat willen doen voor Synergo, maar weet je niet goed wat? Vraag het Freek: vrijwilligers@synergo.nl