Uiterlijk per 1 september 2018: een verplicht spelregelbewijs voor senioren

Vanaf 1 september 2018 is het voor alle senioren verplicht om een spelregelbewijs te hebben om wedstrijden te mogen spelen. Iedereen moet ook echt voor een toets slagen.

Let op: je gebruikersnaam, inlogcode en instructie ontvang je de komende week vanuit Sportlink via je email!

Waarom een verplicht spelregelbewijs?

Het KNKV voert het verplichte spelregelbewijs in, na overleg met de verenigingen, om te komen tot een veiliger sportklimaat. Door middel van het vergroten van de spelregelkennis verwacht het KNKV de sportiviteit en het respect naar elkaar en naar de scheidsrechters te vergroten.

De toets

Het verplichte spelregelbewijs is te behalen op www.korfbalmasterz.nl, een online tool. Je kunt hier zelfstandig mee aan de slag. Op de site van www.korfbalmasterz.nl staan ook oefentoetsen.

Om het spelregelbewijs te halen, moet je eerst 5 levels doorlopen. Elk level heeft 10 vragen en je moet er telkens eentje meer goed hebben.

  • bij level 1 moet je minstens 5 juiste antwoorden geven
  • bij level 2 moet je minstens 6 juiste antwoorden geven
  • bij level 3 moet je minstens 7 juiste antwoorden geven
  • bij level 4 moet je minstens 8 juiste antwoorden geven
  • bij level 5 moet je minstens 9 juiste antwoorden geven

Deze 5 levels kun je zoveel oefenen als je wilt. Ben je er klaar voor? Dan kun je de ‘echte’ toets maken.

Het spelregelbewijs

Voor de eindtoets moet je linksboven op de korfbalmasterz-website inloggen. De eindtoets heeft 20 vragen, waarvan je er 16 (of meer) goed moet hebben. Je hebt hiervoor 3 pogingen.

Alleen voor de senioren?

Senioren zijn het eerste aan de beurt. Met ingang van het seizoen 2018 – 2019 moet iedereen die voor 1-1-2000 is geboren een spelregelbewijs op zak hebben. In de volgende seizoenen komen ook de junioren en aspiranten aan de beurt.

Ben je reeds in het bezit van een diploma van de voormalige opleiding Basis B of een scheidsrechterdiploma, dan heb je vrijstelling voor het spelregelbewijs.

Help!

De scheidsrechterscommissie gaat inloopavonden organiseren om leden die daar behoefte aan hebben, te helpen bij het halen van het spelregelbewijs. De data hiervan volgen zo snel mogelijk.

Mede namens de scheidsrechterscommissie,

Oskar
Bestuurslid Korfbalzaken