Aanpassing alcolholbeleid Synergo

Het bestuur heeft het alcoholbeleid aangepast. Tijdens reguliere competitieweekenden mag er op zaterdagmiddagen na 14.30 uur alcohol (zwak alcoholische dranken: bier en wijn) geschonken worden. En tijdens events waar kinderen een grote rol spelen, wordt er alcohol geschonken aan externen (ouders/ gasten), maar niet aan eigen leden die op dat moment een rol vervullen.

Synergo heeft net als vele verenigingen een protocol alcohol en sportkantine. Deze richtlijnen zijn terug te vinden in ‘alcoholbeleid sportkantine’ opgesteld door ministerie OCW en NOC/NSF. Synergo was daar strenger dan de regel voorschrijft.

Hierbij leest u de veranderingen, de redenen daarvoor en de wijze waarop wij dit gaan invoeren.

Aanpassing alcoholbeleid

Het bestuur heeft zich gebogen over het alcoholbeleid dat wij sinds 1 januari 2014 hanteren. In het bestuursoverleg d.d. 30 januari 2017 hebben we het volgende besloten:

  • Tijdens reguliere competitieweekenden mag er op zaterdagmiddagen na 14.30 uur alcohol (zwak alcoholische dranken: bier en wijn) geschonken worden. Op zondagen is dit geen issue, omdat er dan geen jeugdwedstrijden zijn.
  • Tijdens events waar kinderen een grote rol spelen, zoals schoolkorfbal, wordt er alcohol geschonken aan externen (ouders/ gasten), maar niet aan eigen leden die op dat moment een rol vervullen.
    Pas wanneer het event afgelopen is, wordt er ook alcohol geschonken aan eigen leden boven de 18 die een rol vervullen. Dit is vanwege de verantwoordelijkheid en voorbeeldfunctie die mensen dragen in hun rol.

Waarom deze verandering?

Synergo heeft net als vele verenigingen een protocol alcohol en sportkantine. De richtlijnen zijn terug te vinden in ‘alcoholbeleid sportkantine’ opgesteld door ministerie OCW en NOC/NSF. Wij waren daar strenger dan de regel voorschrijft.

De leeftijdgrens voor het gebruik van alcohol is sinds 1 januari 2014 verhoogd van 16 jaar naar 18 jaar. De overbruggingsperiode van 2 jaar is verlopen en ieder jeugdlid is bekend met deze regel. In het verleden was het soms lastig jeugdleden aan te spreken en het alcohol te verbieden, omdat zij na 1 januari 2014 ouder waren dan 16 jaar en zij voor die tijd wel alcohol mochten drinken.

  • We zijn de afgelopen jaren sterk gegroeid in ledenaantal. Daardoor verschuiven ook de jeugdwedstrijden tot laat in de middag. Deze lopen samen op met de seniorenwedstrijden die met de oude regels dan na de wedstrijd geen alcoholische drank mogen kopen.
  • We bemerken een sterke vermindering van inkomsten door de oude regels. Door de regels te verruimen, hopen we tegemoet te komen aan de seniorenleden die na hun wedstrijd een alcoholische drank willen, wat een hogere omzet geeft, wat weer ten goede komt aan de clubkas.

Voorwaarden

  • Sinds afgelopen najaar hebben we een vaste barpoule waarin leden en ouders actief zijn. Deze ‘barmensen’ zijn eindverantwoordelijk voor de controle van de regels en zijn, vanuit het bestuur, bevoegd mensen aan te spreken die zich niet aan deze verandering houden.
  • Niet alleen de mensen achter de bar, maar wij allen zijn zelf verantwoordelijk voor ons gedrag.
  • Aan de jeugdleden (A en B) kan bij twijfel over leeftijd ten alle tijden naar een legitimatiebewijs gevraagd worden.

Op deze manier hopen we verder grip te krijgen en te houden op het verruimde alcoholbeleid.

Namens het bestuur van Synergo,
Huub Geerdink.

 

Zie ook