Buiten spelen

Buiten spelen. Dat heb ik regelmatig gedaan de afgelopen weken.  Ik was aanwezig bij de netwerkbijeenkomst voor korfbalclubs uit Utrecht. VSU, belangenbehartiger van Utrechtse sportclubs, organiseert dit. Aanwezig zijn bijna altijd HKC, Hebbes en Synergo. Fiducia schuift eigenlijk nooit aan. Ovvo wel, hoewel die buiten de VSU grenzen vallen.

Met deze clubs regelen we bijvoorbeeld gezamenlijk de verdeling van de zaaluren, trekken we samen op in de zaalcapaciteitsproblematiek en gaan we komend seizoen een plan maken om ‘Korfbal in Utrecht’ te promoten. Op deze bijeenkomst trof ik Jan Boessenkool, voorzitter van de VSU. In dit gesprek kwam naar voren dat VSU en een aantal raadsleden op 15 november a.s, een rondje fietsen langs een aantal sportclubs. Ik heb ze uitgenodigd om te komen kijken bij onze mooie club en ja hoor, ze komen langs! Mooie gelegenheid om onze accommodatie te laten zien en onze toekomstplannen.

Een aantal weken geleden belde ik met Job van Eunen, consulent bij het KNKV. Job komen we regelmatig tegen in het land op diverse bijeenkomsten. Job is themahouder van de Giga Kangoeroedag, waar hij zelf initiatiefnemer van was bij zijn eigen korfbalclub in Kampen. Op 19 november houdt het KNKV de clusteravond Oost bij ons in de kantine. Ik belde hem om te klankborden of het leuk is om de voor- en nadelen van onze nieuwe belijning op ons veld wat uitgebreider aan de orde te laten komen en zo meer deelnemers vanuit de regio te krijgen. De clusteravonden in ons district zijn niet goed bezocht, terwijl deze bedoeld zijn om geluiden uit de clubs mee te geven voor de koers die het KNKV moet gaan varen. We werden uitgenodigd voor de focusverenigingen dag van a.s. 8 november. Weer een moment om kennis te halen en te brengen en wie weet wat nog meer. We bespraken ook de behoefte van commissies om op specifieke thema’s kennis te delen: ‘clubs meet clubs’. Synergo wil wel host zijn en haar kantine hiervoor open stellen.

Buiten spelen is belangrijk voor de club. Bij het KNKV, de gemeente, netwerkbijeenkomsten. Zichtbaar zijn, vertellen hoe leuk we zijn, waar we open voor staan en waar we tegenaan lopen. Om contacten op te doen en te lobbyen. Manouk van Vliet en Ineke Engels spelen ook vaak buiten; zij nutten de subsidiemogelijkheden voor sport promotie in de wijken om ons heen uit. Zo hebben we goede samenwerking met Harten voor Sport.

Vorige week gingen we over naar de zaal. En ook dan is het buiten spelen geblazen. Contacten aanhalen met de beheerders Mo en Marianne van het sportcafe van De Dreef. Afspraken maken over openingstijden, consumptiebonnen voor bondsscheidsrechters, verenigingsscheidsrechters die regelmatig fluiten en beoordelaars, huisregels doornemen en evaluatie momenten afspreken.

22 Oktober hadden we bestuursvergaderingen. Dan komen interne en externe zaken aan bod. Ditmaal veel interne zaken. De groei van onze club brengt met zich mee dat we meer basisafspraken moeten maken over opruimen, gebruik van accommodatie, de frituur, op tijd betalen van contributie. We vonden het als bestuur bijzonder om te constateren dat ook bij ons dit soort afspraken nodig zijn. We hopen hier niet teveel tijd aan te hoeven besteden!

We spraken over het vinden van nieuwe vrijwilligers voor wedstrijdsecretariaat S1-S3, secretaris en een voorzitter. Maar ook voor  zaalcommissarissen, nieuwe scheidsrechters. De crux waar we op uit kwamen? Op zaterdag en zondag op de tribune zitten, langs de lijn staan. Wie? Iedereen! Leden kennen, hun ouders kennen, mensen spreken en polsen voor een kleinere of grotere. Oftewel, ‘buiten spelen’, netwerken binnen je eigen club.

Komende week? Speel ik binnen. Lekker met Synergo D4 en de korfbalfitters in de zaal. Rob Lof komt kijken naar de coaching van Marek en mij en de training die we vervolgens geven. Buigen Hans en het bestuur zich over een mooie manier waarop we de raadsleden op 15 november in 10 minuten tijd de juiste indruk geven van onze uitdagingen. Hebben we vrijdag 7 november de 1e commissieavond van dit seizoen. En spreek ik mensen die op onze lijst staan als potentiele voorzitter.

Ken of ben jij de nieuwe voorzitter? Laat het me dan weten: voorzitter@synergo.nl.

Anne