Veel gestelde vragen over fluiten

Zoals je misschien wel hebt kunnen lezen (bekijk het artikel hier), gaan we het fluiten per seizoen 2014-2015 voor een deel anders indelen. Naar aanleiding van dat artikel ontstonden enkele vragen bij leden, die we in dit artikel zullen beantwoorden.

Word ik individueel ingedeeld?

Nee. Het fluiten van een wedstrijd is een verantwoordelijkheid van je hele team. Je zult dus als team een paar wedstrijden toegewezen krijgen door de scheidsrechterscoördinator. Alleen de vrijwillige groep scheidsrechters worden individueel (op naam) ingedeeld.

Wat moet ik weten als ik ga fluiten?

Dat kun je hier lezen.

Worden mensen met een vrijwilligersfunctie vrijgesteld van fluiten?

Ja.

Wordt er rekening gehouden met het speelschema van de teams?

Ja. De scheidsrechterscoördinator ziet erop toe dat je fluitbeurt zoveel mogelijk aansluit op je speelschema. Als je op zondag speelt, of in de midweek, of niet regelmatig zoals de recreanten, zul je vaker op een andere dag worden ingedeeld dan je zelf speelt. Andersom kan het ook zo zijn dat je als zaterdag-team wordt ingedeeld om de midweek te fluiten; zij spelen hun wedstrijden op de woensdagavond.

Welke teams kunnen er ingedeeld worden voor een wedstrijd?

We delen de leden van de senioren 1 t/m 11, de Midweek, de Recreanten, A-junioren en B-aspiranten (178 mensen) in om wedstrijden te fluiten.

Moet de scheidsrechter uit mijn team komen?

Nee. Dat is geen voorwaarde, maar heeft wel de voorkeur, omdat je in principe genoeg mensen hebt om uit te kiezen (de meeste teams hebben 10 of meer mensen). Het is een verantwoordelijkheid van jouw team om te zorgen dat er een scheidsrechter staat voor die wedstrijd. Als je iemand anders, buiten je team, bereid vindt te fluiten, is dat dus niet erg.

Kan mijn team de scheidsrechtersbeurt afkopen?

Nee. Daarvoor is de scheidsrechter een té belangrijk element van een wedstrijd. Ruil hem dus of regel een vervanger als je niet kunt.

Voor welke wedstrijden worden we ingedeeld?

Je kunt als team alle breedtekorfbalwedstrijden (inclusief jeugdwedstrijden die niet onder wedstrijdkorfbal vallen) ingedeeld worden als team. Dit kunnen dus ook seniorenwedstrijden zijn.

Ik vind niet dat fluit verplicht moet zijn voor mij.

Fluiten is een verantwoordelijkheid van je team. Maak er binnen je team afspraken over. Neem bijvoorbeeld iemands’ bardienst of trainingsbeurt over, in ruil voor het niet fluiten van een wedstrijd. Of, als iemand wel fluit, dan hoeft hij niet schoon te maken of deel te nemen aan een andere (noodzakelijke) teamactiviteit.

Ik vind fluiten best wel eng…

Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Daarom gaat de scheidsrechterscommissie je helpen. We organiseren spelregelavonden en organiseren een training ‘mentale weerbaarheid’, waarbij je handvatten krijgt om om te gaan met weerstand en andere beïnvloedingsfactoren.

 

We wensen je veel plezier met het fluiten. Mocht je nog vragen hebben, stuur ze naar scheidsrechterscommissie@synergo.nl.

Namens de voltallige scheidsrechterscommissie,

Esther van der Hei
Voorzitter Scheidsrechterscommissie

Esther-Synergo_portret