Spelregelavond een succes!

Circa 25 scheidsrechters en andere geïnteresseerden waren maandag bij de spelregelavond, die werd gegeven door Nederlands beste korfbalscheidsrechter Henry van Meerten. 

Afgelopen maandagavond was er een spelregelavond bij Synergo, voor alle scheidsrechters en alle andere geïnteresseerden. De onlangs weer tot Nederlands beste scheidsrechter gekozen Henry van Meerten leidde de avond, ná een korte introductie door Kaspar. Die vertelde waarom deze avond door de scheidsrechterscommissie georganiseerd was, nl. als ondersteuning voor alle scheidsrechters van Synergo, maar óók om nieuwe en huidige scheidsrechters te stimuleren om volgende stappen te gaan zetten, zodat Synergo ook weer nieuwe bondsscheidsrechters gaat krijgen, want die hebben we hard nodig.

Daarna nam Henry het roer over. Na een kort voorstelrondje van hemzelf en alle aanwezigen, moest iedereen een gele en rode kaart invullen. Op de gele kaart moest iedereen zijn (of haar) vragen over korfbalregels opschrijven, op de rode kaart wat hij goed en minder goed vond aan het fluiten. In de eerste helft van de avond gaf Henry zijn reactie op de verschillende vragen van het publiek, waarbij de discussies natuurlijk niet uitbleven. De vragen waren: wanneer is een schot verdedigd?, wanneer geef je voordeel?, wanneer is sprake van doelen na snijden?, fluit je altijd voor voetbal?, geef je ook vrije worpen bij de jongste jeugd?, wanneer is sprake van tijdrekken?, wat is precies gecontroleerd contact, bijvoorbeeld bij duels onder de korf?, gebruik van gebaren, ook bij de jongste jeugd?, kun je beslissingen te herroepen?, hoe ga je om met commentaar?, enzovoort.

We geven niet alle reacties weer, maar geven hier wél het uitgangspunt voor scheidsrechters volgens Henry: je laat zien dat je net als de spelers de wedstrijd serieus voorbereidt, je volgt het spel van korte afstand, en laat helder zien waarvoor en waarom je fluit. Wat je als scheidsrechter op die manier investeert in een wedstrijd, krijg je ook weer terug van de spelers.

Na de pauze kwam het praktische deel van de avond op het veld. Hierin ging het vooral over wáár de scheidsrechter het beste kan gaan staan om zo goed mogelijk het spel te volgen. En dat is kort (links en rechts) achter de korf, zodat hij een goed zicht heeft op de plekken waar het meeste gebeurt, nl. bij de afvang en bij de aangeef. Daarna gaf hij, speciaal voor de spelers en coaches, wat tips over het maken van overtredingen, die de scheidsrechter moeilijk kan zien, en ook aan de scheidsrechter over hoe die toch wél te zien. Leerzaam! De avond vloog voorbij. Al met al een geslaagde en leerzame avond, en een terecht applaus voor Henry.

Kaspar sloot de avond af met een korte uitleg van de verdere plannen van de scheidsrechterscommissie, nl. de organisatie van een volgende avond met daarin een theoretische examensessie. Na afloop ging iedereen nog enthousiaster weer huiswaarts dan hij de avond begon.

De scheidsrechterscommissie: Erik, Kaspar en Rudolf