S4: De Wat

Wat is de Wat? is een bijzonder goed leesbaar boek van Dave Eggers. Ook zijn andere werk is zeer aan te raden, maar daar ga ik het nu niet over hebben. Eigenlijk ook niet echt over het boek dat ik zojuist noemde, maar toch ook weer wel. De draad nu al kwijt? Lees maar gewoon verder.

Wat heeft literatuur met korfbal te maken? Niet zo veel op het eerste gezicht, behalve dat er af en toe een verdwaalde Neerlandicus m/v deze sport beoefent. En niet alle Neerlandici zijn automatisch literatuurliefhebbers, dus dat is eigenlijk helemaal niet zo’n sterk verband. Het boek heeft echter alleszins te maken met teamgevoel. Hoe dat zit? Lees wederom maar gewoon verder.

Vorige week kwam teamgenoot D. om verder onopgehelderde redenen met het voornoemde boek onder de arm het veld op lopen. Dit ontlokte aan teamgenoot J. en ondergetekende de uitspraak: “Oh, wow, wat een goed boek is dat toch.” Vervolgens raakte teamgenoot F. bijzonder geïnteresseerd in dit boek, waardoor wij ons genoodzaakt voelden enige toelichting te geven, zodat er een aangenaam gesprek over literatuur ontstond.

Laat ik daar aan toevoegen dat ik dit boek enige jaren geleden aan teamgenoot I. cadeau deed voor haar verjaardag, waarop zij vertelde dat zij dit ook net cadeau gedaan had aan een vriendin, omdat het haar zo’n goed boek leek. Ook haar echtgenoot, andere teamgenoot F., heeft het boek inmiddels gelezen.

En nu vind ik het toch bijzonder worden. Want hoe groot is de kans dat je bij een teamsport in een team ingedeeld wordt met zo veel mensen die dezelfde interesse hebben? En dan nog wel interesse in een boek, wat in deze tijden van ontlezing sowieso al heel bijzonder is. Ik vind dat mooi.

Het is misschien wel een van de redenen waarom ik nog steeds korfbal (want laten we wel wezen, het spel wordt er al jaren niet beter op bij velen van ons – en zeker niet binnen het collectief). Het is in ieder geval iets wat maakt dat ik iedere zaterdag weer met plezier naar veld ga. En daar wilde ik even een stukje over schrijven.

Femke