Avonturen uit het vierde – 11: “Nieuws”

Nieuws gaat snel. Twitter maakt het makkelijk om nieuws te weten te komen. Zo nieuw dat het nog niet eens in het nieuws is.  Voor dit soort stukjes moet je diepen uit andere nieuwtjes. Nieuwtjes zijn als schrijver van stukjes altijd handig om over te schrijven. Het is nieuw, dus niemand heeft het ooit eerder gelezen of geschreven.

Zo zijn wist-je-dat-nieuwtjes altijd in trek. Een teamuitje doet het dan altijd goed. Esther kan bloemrijk vertellen over percentages alcohol in haar bloed. Je kan te weten komen dat Marloes iets met mokka heeft. En Jos is natuurlijk altijd goed voor een wist-je-datje of drie.  Het jammere is, dat de laatste twee dit nooit zullen lezen. Voor de rest van de lezers is het ook niet zo interessant als je de mensen niet bij de namen kan plaatsen.

Natuurlijk kan ik ook een verslag van de wedstrijd schrijven. Ik kan het dan hebben over geflatteerd en andere factoren waarom wij zo afgeslacht zijn, maar soms zegt de score meer dan dit stukje: 6-20

Rest nog om oude dingen in een nieuw jasje te steken. Of vragen te stellen bij oude zekerheden. Dat laatste brengt nieuwe perspectieven, de mogelijkheden worden eindeloos. Zo vraag ik me af waarom de strafworpstip op 2,5 meter ligt. Waarom we 8 tegen 8 spelen en niet 10 tegen 10. Of hoe de hoogte van de korf en de grootte van de bal bepaald zijn of waarom deze laatste zo slecht stuitert. De oude Nico Broekhuisen had toch kunnen kiezen voor een basketbal-bal. Daar pikte hij de sport ten slotte van.

Of nog oudere zekerheden: waarom spelen de mannen in broek en de vrouwen in een rok? Zou dat iets met de temperatuur van de balzak te maken hebben? Toch eens aan een Schot vragen. Ik ben nu al benieuwd waar ik het volgende stukje over ga schrijven.

FV