Avonturen uit ’t vierde – 10: “Thee drinken”

Deze week was de eerste wedstrijd op het terrein van Vogel. En zoals zo vaak, doet veranderen van plaats de ogen openen. Het deed mij me verwonderen over het kopje thee in de rust. Eigenlijk best vreemd dat je een kopje thee gaat drinken in de rust. Of toch niet. Ik doe het al zo lang als ik korfbal. Alleen op het veld dan. In de zaal is er geen behoefte aan thee. Dus het zal wel aan de buitenlucht liggen.

Bij Vogel, of eigenlijk bij Sporting, wordt geen thee gezet voor ons. Dat is een dienst die ze te ver gaat. Of zou het een financiële kwestie zijn? Ik kan het me niet echt voorstellen. Een zakje thee kost zo’n  4 cent en de 2,5 liter water zo’n 0,4 cent. Daar komt nog wat stroom bij, zeg 5 minuten een waterkoker van 2000 watt, dat is zo’n 166 wattuur, ofwel 0,166 kwh. Dat kost 3,6 cent. Als ik de suiker, bekertjes, lepeltjes en afschrijving op de waterkoker even buiten beschouwing laat, kost een kopje thee 0,8 cent. (Eigenlijk best raar dat ik daar op een terras wel eens 2 euro voor betaal). Dat zal er bij Sporting ook nog wel vanaf kunnen, meen ik.

Ik drink vaak suiker in mijn thee in de rust. Voor de extra energie. Thuis zou ik er nooit aan denken. Eigenlijk best vies zelfs. Maar in de korfbalrust gaat het zo naar binnen. In dit jaargetijde is het fijn dat je even je handen om die beker kan klemmen. Maar in de lente of nazomer heb je die warmte weer niet nodig. Thee heeft ook iets gastvrijs. Denk maar aan wijlen Job Cohen, nou ja politiek wijlen Job Cohen: hij kon met iedereen een kopje thee drinken. Had hij het op een sportdrankje gegooid dan was er waarschijnlijk niemand blijven zitten. Economisch ook erg onverstandig, kost toch al gauw 1,50 zo’n sportdrankje.

Zou het bij Sporting om het gastvrije gedeelte van de thee gaan? “Niet te gastvrij zijn, anders blijven ze hier,” zullen ze wel denken. Voor veel mensen was dit ook het verwijt naar Job: “niet te gastvrij, anders blijven al die mensen hier.” Ik begin me ineens af te vragen wat ze bij andere politieke partijen drinken. Wel, voor een volgend stukje dan maar.

FV