Zoveel trainers, zoveel oefeningen

Gisteren (woensdag 7/12, red.) had ik de eer om Synergo 5 een training te geven. In het begin dacht ik, wat kan ik deze ervaren mensen nu nog leren? Op zich niet veel – veel van hen korfballen al langer dan ik (meer dan 20 jaar)!

Lichtelijk tot mijn verbazing bleek ons 5e niet bekend met een trainingsspel dat ik al jááren ken, via trainers van mijn oude vereniging (SDO uit Hillegom, red.). Ze vonden het een leuk spel. Daarop dacht ik: ik deel hem met de rest van Synergo via een redactioneel stuk.

Stop & Go
Dat is de naam: Stop & Go. Het doel is om een X-aantal doorloopballen te scoren met een twee- of drietal per korf. Voordat je doorloopballen mag nemen, moet je echter eerst een afstandsschot gescoord hebben!

De korte uitleg: er zijn vier tweetallen, elk tweetal heeft een eigen korf. Er zijn dus vier teams, die het tegen elkaar opnemen. Elk tweetal begint met een schutter op ongeveer vijf à zes meter voor de korf. Op aangeven van de trainer begint elk team met schieten (wijze van doorwisselen bepaalt het team zelf). Zodra er één team scoort, gaat deze doorloopballen nemen; de anderen blijven schieten. Scoort één van de andere teams, dan roept deze duidelijk hoorbaar ‘STOP!’ en gaat zelf doorloopballen nemen. Het team dat doorloopballen nam, stop direct en gaat weer schieten.

Als  een team net een doorloopbal neemt en een ander tweetal roept ‘STOP!’, dan geldt de doorloopbal niet meer. De afstandsschoten tellen ook niet mee in de totaalscore. Welk twee- of drietal bereikt het eerste de score van X doorloopballen?

Zoveel trainers, zoveel oefeningen
In het algemeen gesproken is het verrassend te noemen dat je als speler – mijn geval – al jaren traint en dat sommige trainingsoefeningen alsnog onbekend zijn. Zo kende ik ´Duizenden´ niet voordat ik bij Synergo kwam, terwijl dat een simpel maar leuk schietspel is, vanwege de puntenbenadering. Moraal van dit verhaal: het is leuk te constateren dat er na jaren van trainen nog altijd iets nieuws onder de zon is.

Trouwens: ben je gasttrainer, kijk eens op korfbaltraining.nl voor inspiratie!

Esther
Synergo 2.