Motivatie, concentratie en wilskracht

Hoe meer ik naar sport kijk, hoe meer ik de geest de belangrijkste factor vind. Motivatie, concentratie en wilskracht kantelen steeds de wedstrijd. Iedere keer weer zie ik dat wedstrijden “golven”. Met name in individuele sporten is dit goed te zien. Bij een tenniswedstrijd verliest Nadal eerst een set, wordt dan kwaad op zichzelf en wint daarna twee sets achter elkaar met 6-0.

Bijna nooit zie je een voetbalwedstrijd op tv waarin een team 90 minuten heer en meester is. Dan heeft het ene team een goede periode, maakt een doelpunt en verliest de concentratie. Vervolgens heeft het andere team een goede periode.

Met name in wedstrijden waarin de tegenstanders in techniek en uithoudingsvermogen gelijkwaardig zijn, geeft de geest de doorslag. Zo ook afgelopen zaterdag, uit in Barneveld. Onze tegenstanders waren niet beter. Maar toch verloren we. We begonnen sterk geconcentreerd. Binnen de minuut stond het 1-1 en snel volgde de 1-2. Maar toen zakte het in. Beide teams werden wat mat. Doorlopen gemist. Afstandschoten ver over. Of steeds weer op het zelfde puntje.

Na rust stond het 20 minuten voor tijd 9-4. Femke en ik besloten warm te lopen. Toen kantelde de wedstrijd. We komen in no time terug tot 9-7. De twijfel slaat toe. Zullen we nu wel of niet wisselen? Het gaat een stuk beter, lijkt. Maar dan slaat het weer om: in twee DWS-aanvallen staat het 11-7. Ineens is het gespeeld. Hoewel we nog 15 minuten moeten spelen, zie je iedereen leeglopen. Wisselen heeft ook geen zin meer. De ballon loopt leeg. Het gat lijkt onoverbrugbaar. We scoren er nog twee, maar zij nog vijf.

Er werd geknokt om terug te komen. Maar toen DWS deze kleine revolutie in de kiem smoorde, was het geloof weg. Ze lopen ineens makkelijk over ons heen. Ze geloven erin. Wij niet meer. Gek eigenlijk als je bedenkt dat de doelpunten in een zeer korte periode in de wedstrijd gemaakt werden. Als je erin gelooft, kan je best die paar doelpunten in 5 minuten goed maken. Maar zonder motivatie, concentratie en wilskracht kom je er niet.