Hoe staan we ervoor?

Het seizoen 2011/2012 is alweer op een kwart. Hoe gaat het eigenlijk met Synergo? Een korte terug- en vooruitblik.

Groei!

Groeien dat willen we als vereniging heel graag. We kunnen vaststellen dat het nog steeds crescendo gaat wat betreft de aanwas van nieuwe leden. In de zaal gaan we net als vorig jaar starten met drie F-teams. In ruim twee jaar tijd zijn we in de F- en E-categorie spectaculair gegroeid van 12 leden in augustus 2009 tot 40 leden nu (zie tabel).

Aantal leden per leeftijdscategorie vergeleken met augustus 2009

Augustus 2009

Oktober 2011

Verschil

F-jeugd (6 en 7 jaar)

6

15

+ 9

E-jeugd (8 en 9 jaar)

6

25

+ 19

Totaal jonge jeugd

12

40

+ 28

Door het nieuwe evenement “de kangoeroedag” willen we ervoor zorgen dat we ook in de leeftijd van vier en vijf jaar nieuwe leden binnen krijgen. Zo waarborgen we de instroom van jonge jeugd. Uiteraard zorgt ook het schoolkorfbaltoernooi in het voorjaar voor extra aanwas. Daarnaast nemen de nieuwe leden ook weer vriendjes en vriendinnetjes mee, wat de groei extra versterkt.

Ook bij de senioren gaat het goed. Opvallend is de grote doorstroom van eigen jeugd de afgelopen jaren. Van de huidige senioren speelden maarliefst 24 leden vijf jaar geleden nog in onze jeugd. En dat het met de instroom van buitenaf ook goed zit, mag duidelijk zijn: met elf seniorenteams zijn we een van de grootste korfbalverenigingen van Nederland!

Prestaties

Er zit ook een stijgende lijn in de prestaties van onze teams. Om te beginnen is de trainingsintensiteit de laatste jaren flink verhoogd. In 2003 startte de toenmalige B1 onder leiding van Sander Hofman als eerste jeugdploeg met twee keer trainen. Komend zaalseizoen trainen alle eerste teams tot en met de E1 standaard twee keer. Op het veld doen sinds dit jaar zelfs een aantal tweede teams dat.

Synergo B2 kampioen!

Opvallend is dat dit veldseizoen alle tweede jeugdteams bovenin zijn geëindigd. Zij zijn duidelijk gegroeid ten opzichte van eerdere jaren. De eerste teams hebben het een stuk zwaarder, maar komen uit op hogere niveau’s dan eerdere jaren. Daarbij hanteert Synergo het principe dat er meer geleerd kan worden op een hoger niveau en dat opleiden gaat boven prestaties. Kampioen worden is leuk, maar een betere korfballer worden staat op de eerste plaats.

De seniorenselectie is zwaar verjongd de afgelopen jaren en heeft dus toekomst. Synergo 1 zal de komende jaren uit moeten groeien tot een stabiele tweede klasser en hopelijk kan het tweede in het kielzog meegroeien naar de reserve tweede klasse.

Sfeer

De beleving van sfeer is nogal subjectief. Feit is echter dat de feesten drukker bezocht worden dan ooit te voren en dat vooral de jeugd (A en B) volop aanwezig is. Dat is een goed teken. Ook wordt het op het Synergoveld steeds drukker, door het alsmaar groeiende aantal teams dat traint en wedstrijden speelt. Het geeft in ieder geval een gezellige uitstraling. Gezien het lage aantal afschrijvingen mag verondersteld worden dat de meeste Synergo-leden het goed naar hun zin hebben!

Conclusie

We zijn als vereniging op de goede weg! We groeien, de prestaties worden beter en de sfeer is goed. Moeten we dan tevreden zijn met waar we nu zijn? Zeker niet. We hebben de potentie om nog (veel) groter, (veel) beter en (veel) gezelliger te worden. Aan de slag!

Oskar