Synergo 5 – 100% Kans

Als ik reclame in de bus krijg met deze tekst, maak ik deze niet open. Linea recta belandt het in de papierbak onder de brievenbus. 100%-kansen zijn er niet, altijd wel een addertje onder het gras. Je loopt zelfs de kans als je het openmaakt dat Wolter Kroes in een gele zwembroek je aan staat te staren. En die kans wil ik niet lopen.

Bij voetbal en hockey worden 100%-kansen vaak pas zo genoemd als ze mis gaan. “Dat was een 100% kans, die moeten er gewoon in!”, hoor je dan. Een voetballer die een 100% kans krijgt, schrikt daar meestal niet van. Nee, hij ziet een open doel zonder keeper. Zijn hart maakt een sprongetje en in 99 van de 100 gevallen schiet hij hem rustig tussen de palen. Een 99% kans dus.

Hoe anders is dat bij korfbal. Is je verdediger terug aan het zakken bij de korf en sta jij op 3 meter, dan krijg je een “100% kans”. Twijfel: neem ik hem onder- of bovenhands? Toch maar onderhands. Raak! Pffjew. Neem je hem van de strafworpstip, dan gaat er maar 60% in volgens Sanders statistieken. Laat staan als je niet alle rust hebt, maar gewoon een zakkende heer. Ik denk dus een 50% kans.

Maar wat nu als je niet op 3, maar op 5 meter staat? Zelfde situatie, heer bij de korf om je bal af te vangen als je mist. Op de training zonder druk van de wedstrijd scoor ik er misschien 1 op 3. Dus 33% kans. Komen daar de druk van de wedstrijd en de vermoeidheid erbij, dan neem ik aan dat het percentage zakt. Ik denk zo richting de 20%. Dus 1 op de 5, van de 5 meter-100% kansen gaat erin.

Gaan we dan naar de ideale wedstrijd, waarin je eigenlijk alleen maar 100% kansen krijgt. Dus geen halve kansen. Hoe vaak moet je dan schieten om, zeg 22 doelpunten te maken? Gemiddeld krijgen wij zo’n 2 stippen in de wedstrijd en daarvan gaat 60% raak. Daar is 1,2 doelpunt, nog 21,8 doelpunten te gaan.
In de ideale wedstrijd krijgen we zo’n vijf 3-meter-kansen. Nog 21,8-2,5= 19,3 doelpunten te gaan.
Verder geen doorlopers, maar alleen maar 5-meter kansen. Dat is dus nog 19,3 x 5= 96,5 keer schieten om aan de 22 doelpunten te komen.

Grand totaal is dus 103,5 keer schieten met alleen maar 100%-kansen en je hebt 22 doelpunten. Per persoon is dat bijna 13 keer schieten. Volgende keer toch eens turven hoe vaak iedereen schiet als we tegen de Meeuwen 5 spelen.

FV