Verslagje scheidsrechtersavond bij Synergo

Afgelopen vrijdagavond 5 maart was er een avond van en voor scheidsrechters bij Synergo, en natuurlijk voor alle andere Synergo-leden geïnteresseerd in de korfbal-spelregels en de toepassing ervan. Georganiseerd door de scheidsrechterscommissie, bestaande uit Dorieke Goodijk en Rudolf Hoogenveen.

Door omstandigheden kon Korfbal League-scheidsrechter Ronald Buis niet komen, maar hij had gezorgd voor een uitstekende vervanger, Henry van Meerten. En dat is niet de eerste de beste, want hij heeft de afgelopen twee seizoenen de zaalfinale in Ahoy gefloten. Na een korte introductie door Rudolf stelde Henry voor dat wij onze problemen aan hem zouden voorleggen.

p3050181Frank beet het spits af, en kwam met vragen over de spelhervatting. Wat het doel van deze spelregel is (de bal weer in het spel brengen) en wat daarbij (ongeoorloofd) hinderen is. Ik heb zelf Henry’s uitleg van hinderen zaterdagavond al toegepast, de benadeelde sputterde een beetje tegen, maar accepteerde mijn beslissing wel. Ilan vroeg Henry hoe hij aankeek tegen sommige mogelijke acties van verdedigers, maar uit de manier waarop hij dat vroeg bleek dat hij zelf ook al vermoedde dat dergelijke acties onreglementair waren. Leerzaam was ook wat Henry vertelde over de positie van de scheidsrechter schuin achter de korf, zodat hij én de korf én het voorvak tegelijk overziet.

Hoewel Henry niet lang kon blijven, vond iedereen het een zeer geslaagde avond. Voor de Synergo’ers die er niet bij waren; jullie krijgen een herkansing.

Rudolf Hoogenveen.

(PS. De avond heeft gewerkt: opvallend veel strafworpen het afgelopen weekeinde!, Sander.)