Avonturen uit ’t vierde

Voor generatie i

Als u geen onderdeel bent van generatie i niet meteen stoppen met lezen. Voor mensen uit generatie x of misschien zelfs babyboomers kan dit stukje wel eens nostalgische gevoelens oproepen.  Generaties laten zich best beschrijven door de muziek en technologische ontwikkelingen. Ikzelf val eigenlijk tussen wal en schip, de grunge van Nirvana was op zijn retour en gabber Piet diende zich aan. Technologisch was er net de overgang tussen de telefoon met draaischijf en draadloze thuistelefoon met dockingstation. Voor generatie i zal ik proberen uit te leggen hoe het eraan toeging voor jullie tijd, in mijn xy-tijd.

Als i-ers kijken jullie wekelijks naar rangen en standen op de antilopen-site, op jullie I-phone, liefst direct na de wedstrijd. Ik ging op donderdag naar de kantine alwaar de rangen en standen door de wedstrijdsecretaris op werden gehangen. Bij een actieve wedstrijdsecretaris was het nog wel eens zo dat hij heel de zondag had zitten bellen om op maandag al de standen te kunnen publiceren.

Een stukje als deze kreeg je in papieren vorm hoogstens een keer in het kwartaal. Uitgetypt op een typemachine , of voor de modernere versie uitgeprint met een matrixprinter. Gelukkig is de columnschrijver van mijn oude vereniging met zijn tijd meegegaan en publiceert wekelijks op hun site.

In de auto naar de wedstrijd was de bijrijder stoel het minst gewilde plekje. Gewapend met een routebeschrijving en een Shell 20.000 stratenboek werd er genavigeerd richting een vereniging in de polder. Later kwam er een 70.000 en zelfs een  200.000 straten versie. Dit nam niet weg dat er soms uren werd rondgedoold in troosteloze buitenwijken op zoek naar rieten korven boven het maaiveld .

Gelukkig is dit verleden tijd, geen gevloek meer richting bijrijder, nooit meer man met hond lastig vallen die überhaupt nog nooit van een korfbalclub heeft gehoord. Geostationaire satellieten vertellen ons continu waar we zijn en waar die plastic korven staan opgesteld. Oké je moet wel even het adres goed intypen. Ook dat kan ondervangen worden door alle clubs van Nederland in je systeem te zetten via deze link.

FV