Drama in Zwijndrecht

De wedstrijd tussen Conventus 1 – Synergo 1 is gestaakt, 5 gele kaarten voor Synergo. Wie er niet bij was, zou geneigd zijn te denken dat ons eerste zich misdragen heeft. Niets is echter minder waar, het vraagt daarom om een toelichting.
Helaas bleek voor de wedstrijd geen neutrale scheidsrechter aangewezen / aanwezig. Opmerkelijk, wij spelen immers wedstrijdkorfbal. Maar goed, de tegenstander bood een eigen scheidsrechter aan, dus werd er alsnog gespeeld (een ongelukkige keuze zo blijkt achteraf).

In een tot het einde sportieve wedstrijd, waarin beide ploegen voor de winst wilden spelen, ontwikkelde zich een spannende strijd. Conventus kon nog degraderen en voor Synergo was de tweede plek nog in beeld. Na een licht overwicht voor de thuisploeg, nam Synergo het initiatief over en kwam nog voor rust langszij (9-10). Na rust zette Synergo de lijn voort, was bovenliggende partij en pakte een verdiende voorsprong (10-12). Vanaf dat moment liep alles ineens anders. Bijna ieder duel werd door de scheidsrechter beslist in het voordeel van onze tegenstanders, waarmee het spelen geheel onmogelijk werd gemaakt. Het verschil in aantal vrije ballen en stippen was daarbij veelzeggend. Wij konden zo nauwelijks meer tot scoren komen (2x) in tegenstelling tot Conventus (7x).

Synergo 1 krijgt van mij een groot compliment in de wijze waarop het hiermee omging. Lange tijd werden de arbitrale beslissingen geaccepteerd. Toen uiteindelijk toch de scheidsrechter een keer op een overtreding werd gewezen, volgden de eerste kaarten. Nadat een vrije doorloopkans werd verijdeld door een naar de grond duikende heer van Conventus en slechts een vrije bal volgde, raakte de scheidsrechter de grip volledig kwijt. Op iedere opmerking of vraag volgde geel, waarna hij zelfs besloot de wedstrijd te staken. Waarom is ons onduidelijk. Na de wedstrijd bleek de scheidsrechter niet te weten aan wie hij de kaarten gegeven had. Omdat de Synergo-spelers direct vertrokken waren, is zelfs de verkeerde persoon op het formulier beland.

De verontschuldigen direct na het staken van de wedstrijd van enkele spelers en de coach van Conventus steunen mijn eigen conclusie (achteraf) dat er niet gespeeld had moeten worden. De merkwaardige opmerking van de scheidsrechter na de wedstrijd dat hij niet de bedoeling had Conventus twee punten te bezorgen, laat ik geheel voor zijn rekening. Feit blijft dat wij nu wel gespeeld hebben, er een team terug naar Utrecht reed dat zich onrechtvaardig behandeld voelt, wij vijf kaarten hebben opgelopen, onze competitie over is en NKV vermoedelijk zal degraderen. Als coach blijf je dan achter met een fikse kater. Wedstrijden op dit niveau verdienen een neutrale scheidsrechter en moeten anders niet gespeeld worden.

Coach
Eric Grendel