Korfbalreizen in Marokko

De korfbalreizen naar Marokko hebben de basis gelegd voor de intentie een convenant te ondertekenen om korfbal in Marokko te verspreiden.

Bovendien heeft het als doel het wederzijdse vertrouwen uit te spreken en de opgedane relaties te verdiepen en te onderhouden.

Trainingen

Na de eerste korfbalclinic van Loukili in Driouch (provincie Ouijda, Marokko) waren er nog twee reizen; in februari en april 2010.

marokko201013Tijdens de eerste oriëntatiereis in februari 2010 zijn de eerste contacten gelegd voor het eventuele vervolg voor korfbal. Er is gesproken met de directeur van het Ministerie van Onderwijs van Ouijda, L’academie Régionale d’Ecucation et de Formation de la Région de l’Oriental. Met de uitspraak van de vice-directeur “Wij hebben gemengd korfbal nodig voor de moderne ontwikkeling van onze jeugd”, is er een brede basis ontstaan voor korfbal en contacten tussen Nederland en Marokko. Er zijn trainingen gegeven op twee scholen in Nador.

In april 2010 is er een tweede reis vanuit Nederland gemaakt. Er zijn eveneens trainingen gegeven op de twee scholen in Nador met een afsluitend toernooi. Naast de trainingen is er gesproken over sportieve en culturele onderwerpen, waaronder emancipatie en gelijke rechten van mannen en vrouwen.

Dit heeft de basis gelegd voor de intentie een convenant te ondertekenen om korfbal in Marokko te verspreiden, beginnend in de regio Nador. Bovendien heeft het als doel het wederzijdse vertrouwen uit te spreken en de opgedane relaties te verdiepen en te onderhouden.

20100506_korfbal_in_marokkoCulturen

De twee korfbalreizen van korfbalverenigingen Synergo (Utrecht) en PSV Korfbal  (Eindhoven) naar Marokko in 2010 hebben onder andere laten zien dat er een groot verschil is tussen de Marokkaanse cultuur in Nederland en de Marokkaanse cultuur in Marokko.

De Marokkaanse cultuur in Nederland is gebaseerd op de oude conservatieve normen en waarden van de gastarbeiders in de jaren ’60 en ’70 (de eerste generatie). De Marokkaanse culturen in Nederland en Marokko hebben zich beide in een andere richting ontwikkeld. Dit kan leiden tot botsingen tussen de Nederlandse cultuur en die van het land van herkomst. De sport korfbal geeft mogelijkheden meer begrip en respect te krijgen voor de verschillende culturen:
1. De Nederlandse cultuur
2. De Marokkaanse cultuur in Marokko
3. De Marokkaanse cultuur in Nederland

Convenant

De korfbalverenigingen Synergo (Utrecht) en PSV Korfbal (Eindhoven) hebben contacten gelegd met de Marokkaanse overheid (i.c. ‘L’academie Régionale d’Education et de Formation de la Région de l’Oriental’ te Ouijda) en de Nederlandse ambassade in Marokko te Rabat. Hier is een basis gelegd voor (kennis)uitwisseling tussen Nederland en Marokko.

Tijdens het EK korfbal in oktober 2010 hebben de Stichting Korfbal Marokko – Nederland en de Marokkaanse overheid een convenant ondertekend voor de (kennis)uitwisseling tussen Nederland en Marokko.

Dit driejarige convenant is door het hoogste ministeriële niveau in Marokko geautoriseerd. De korfbalactiviteiten beginnen in de stad en provincie Nador en vandaar uit kunnen ze binnen enkele jaren uitbreiden naar heel Marokko. Het Ministerie van Onderwijs en Vorming heeft de Nederlandse kinderen al uitgenodigd voor een korfbalbezoek aan Nador in 2011.

Meer informatie

www.korfbalinmarokko.org
Korfbal in Marokko

Zie ook:

Weer een weekje korfbal in Marokko
Marokkaanse korfballers in Nederland (persbericht december 2010)
Blog ‘PSV Korfbal en Synergo in Marokko’
Paula’s Marokkaanse belevenissen

Foto’s

Foto’s marokkaanse teams in NL – dag 7 (toernooi, eten)
Foto’s Marokkaanse teams in NL – dag 4 (teams)
Foto’s Marokkaanse teams in NL – dag 4 (toernooi)
Foto’s Marokkaanse teams in NL – dag 3 (Hollandse avond)
Foto’s Marokkaanse teams in NL – dag 1 en 2 (ontvangst, training, bowlen)
Foto-album Korfbal in Marokko (april 2010)
Foto-album promotiereis korfbal in Marokko (februari 2010)