Succesvol weekend! Jeugdbeleid werpt vruchten af

Sinds 2013 voert Synergo een actief beleid op het verbeteren van de training en coaching van de jongste jeugd (D/E/F). Inclusief de gelegenheid voor alle kinderen (D/E) om 2 x per week te trainen. Meer nog dan de uitslagen zelf spreekt de manier waarop ze tot stand komen boekdelen. 

Twee belangrijke succesfactoren: samenspel en jagen. Daar wordt tijdens de trainingen veel aandacht aan besteed. En dat is terug te zien in het spel. Zeker bij het 4korfball (E/F) gaat het heel snel, wat ook erg leuk is om naar te kijken (tip! ;-)) Deze zaalperiode wil ik wat vaker stil staan bij de gespeelde wedstrijden en zo af en toe één of meer teams uitlichten.

Van de 12 D-, E- en F-ploegen die dit weekend speelden verloor slechts 1 team de wedstrijd.

D-teams

De D2 speelde uit tegen Corvers D1 (3-6) en won daarmee ook de 2e wedstrijd in het zaalseizoen. In Leerdam speelde de D3 4-4 gelijk tegen Ter Leede / De Jager D1. Ook de D4 speelde 4-4, tegen Fortissimo D5. Veel schieten, vaak onderscheppen en doorloopballen waren de doelstellingen van de D4. Dat lukte: 51 schoten, 37 onderscheppingen (waarvan 31 ook naar de aanval gingen) én 13 doorloopballen! Het werd een heel spannende wedstrijd: 2-0 achter, 2-4 voor en eindstand 4-4. Er waren complimenten van de tegenstander voor het snelle spel en de trainers waren ook erg tevreden over het (voor)verdedigen van doorloopballen.

De D2 is een eerstejaarsteam met kinderen die vorig jaar al trainingen hebben gehad volgens het nieuwe jeugdbeleid. Trainers Timon en Jeroen stoppen ook veel energie in de sportbeleving. De kinderen hebben allemaal een eigen bal en krijgen ‘huiswerk’ mee. Dat zorgt voor een leergierig, korfbalminded én gezellig team.  In het veld zien we dit terug in een hoog speltempo en het vaak afpakken van de bal. Aantrekkelijk, maar het gaat ook wel regelmatig mis omdat ze te snel willen. Daar leren ze dan weer van. Het is vooral lastig voor de tegenstander dat we vol op de bal gaan. Soms zien we echt mooie goals. Dit weekend won de D2 dankzij dit spel uit van de Corvers D1. De 2e gewonnen wedstrijd in de 2e klasse zaal. Timon: ‘Een heel leuk team voor de trainers!’

IMG_5535

E-teams

Bij de E-teams liep de scoreteller weer snel op: 84 x wisten de teams te scoren (een gemiddelde van 10,5). De E1 won met 18-4 van TZ E1. Ook onze andere eersteklasser de E2 won: met 7-4 van Animo E1. Na een achterstand van 0-3 kreeg het team tips om beter vrij te lopen. Daarna gingen de spelers veel beter letten op hun tegenstander om vrij te lopen (een van de onderwerpen waar nu meer op getraind wordt) en ze speelden sneller en durfden beter te verdedigen tegen meisjes die een kop groter waren. De E3 won uit met 2-17 van HKC E3 dat werd overdonderd door ons hoge speltempo, met strakke passes over grote afstanden. Tijdens de training hadden we geoefend op het neerzetten van een aangeef. Dat werd tijdens de wedstrijd goed uitgevoerd. Daarbij werd zoals afgesproken goed afgewisseld tussen rondspelen, aangeef, afstandschoten en doorloopballen. De E4 won met 12-1 van Telstar 3. Voor de E5 wordt de zaalcompetitie lastig, door de bond zijn ze in de 2e klasse ingedeeld. Van Viko E1 werd met 17-1 verloren. Maar het team had wel plezier, en het werd 3-3 bij de strafworpen, wat als een overwinning werd gevierd. Nog een hoge score was er bij de E6 dat met 0-15 won van Fortissimo E5. Trainer Sjoukje: ‘Ze mochten niet schieten als niet iedereen de bal had gehad, en dat deden ze super :-)’. De E7 boekte haar eerste overwinning! 6-4 tegen Viking E3. Daar heeft het team hard voor gewerkt en mag het heel trots op zijn. Waar de E5 verloor van Viko E1 moest Viko E2 in onze E8 de sterkere partij erkennen: 1-10. Dit team bestaat voor de helft uit nieuwe spelers en is erg triggerhappy.

F2

Bij de F wordt gespeeld met nieuwe spelregels. Je mag altijd schieten (verdedigd schieten bestaat dus niet) en jongens mogen meisjes verdedigen en vice versa. Dat zorgt in de F voor veel beweging. Dit weekend speelde de F2 thuis. En ze wonnen: met 6-2 van Victum/War Child F4.

Wim Datema
(JTC / Leeftijdscoördinator E)