De nieuwe avonturen uit t vierde: De rode kaart

Soms zijn alledaagse dingen zo alledaags dat je je verbaast dat ze niet al langer bestaan. Zo bestaat de tandenborstel pas sinds de 18e eeuw. Hadden ze toen geen behoefte aan een schoon gebit?

De_rode_kaartDe magnetron pas sinds de jaren tachtig, maar daar zit natuurlijk wel wat techniek achter. Mijn mond viel open toen ik las dat de rode kaart pas in 1970 tijdens het WK voetbal ingevoerd werd. Het bleek wel handig een speler weg te sturen met een kleur in plaats van in diens taal. De bedenker werd geïnspireerd door het verkeerslicht dat alweer sinds 1868 in Londen te bewonderen was. Saillant detail, het eerste verkeerslicht ontplofte en het kostte de bediener waarschijnlijk het leven.

Maar de rode kaart dus. Natuurlijk niet alledaags, wel veelvuldig toegepast. Met name bij voetbal. In korfbal beduidend minder. Een gele kaart is al redelijk uitzonderlijk, maar als er Synergo-breed twee rode kaarten per seizoen ontvangen worden, is het veel. Je moet er dan ook wel wat voor doen. Ik heb het even opgezocht. Het loopt van ernstige belediging tot mishandeling en alles wat daar tussen zit. Een ernstige belediging wordt trouwens niet gespecificeerd. Is ook lastig, want wat de één beledigend opvat, is voor de andere een gebbetje. Onze geblondeerde politicus in het verdachte bankje kan er over meepraten. Ach, Geert heeft natuurlijk ook een enorme vrijheid in zijn meningsuiting.

Ohja, ik dwaal af. De rode kaart. Daar moest dit stukje over gaan volgens BA. Nu laat ik me over het algemeen niet leiden door ideeën van buitenaf, maar dit keer was ik het met hem eens. Ik kan het over weinig anders hebben. Ik wil het in ieder geval niet over iets anders hebben. Je zou verwachten dat een stukje over de wedstrijd zou moeten gaan. Laten we zeggen dat we het daar niet over willen hebben. Ik spreek niet in koninklijk meervoud, maar ook voor mijn teamgenoten. Wij hebben het liever niet over afgelopen zaterdag. En, zou je als lezer van dit stukje wel willen weten hoe onze wedstrijd afgelopen zaterdag verlopen is, zoek dan de eindstand maar op. Wij verschuilen ons achter de rode kaart…

FV